Apple har i årevis slået på tromme for at det skal være nemmere at skifte mobiloperatør og har arbejdet på at indbygge softwarebaserede simkort i deres produkter, så man ikke behøver bruge et fysisk simkort, men kan skifte operatør med et klik. Dette er kun delvist blevet ført ud i livet og i slet ikke i den grad og det tempo Apple har ønsket. Rygterne har gået på at teleselskaberne har modsat sig, og de rygter viser sig nu at være rigtige.

Officiel undersøgelse

I hvert fald er der nu blevet igangsat en officiel undersøgelse af de fire store amerikanske telefonselskaber. Det er United States Department of Justice der er gå i gang med at undersøge om teleselskaberne har koordineret der modstand. Det skriver blandt andet New York Times. Apple skulle være blandt de firmaer der har angivet klage og det samme skulle mindst et andet teleselskab være. Den organisation der udformer SIM-standarderne (GSMA) er også trukket ind i sagen og mistænkes for med vilje at have arbejdet på at udforme en standard hvor teleselskaberne kan låse eSIM til deres eget netværk og altså reet sætte konkurrencen ud af kraft.

eSIM

Dit hele handler om det man kalder eSIM. eSIM er en forkortelse for embedded SIM-kort. Embedded betyder indlejret, og det er lige hvad det er. eSIM er nemlig et simkort, der er bygget ind i enheden. I stedet for at skifte selve simkortet når man skifter operatør er det oplysningerne på simkortet der skiftes, og det kan klares udelukkende via softwaren. For en tre uddybende forklaring kan du læse denne: Hvad er eSIM? Guide til Apples nye simkort-teknologi

Teknologien benyttes blandt andet i Apple Watch og Samsung er også med på vognen. Noget stor udbredelse kan man dog ikke tale om. Og det skyldes altså muligvis teleselskabernes modvilje. I hvert fald er der mistanke om at de har aftalt at modarbejde teknologien, der ville gøre det meget nemt for kunden at skifte teleselskab og derfor nemt at bruge den billigste operatør på et givent tidspunkt. Eksempelvis har AT&T sørger for at Apple Watch med eSIM bliver låst til AT&T's netværk og Verizon ønsker slet ikke at være med. Så går hele ideen med det softwarebaserede simkort ligesom fløjten, hvis man i praksis slet ikke kan skifte operatør.

Undersøgelsenblev startet allerede i februar, men er altså først nu kommet til offentlighedens kendskab. Siden er den kun vokset i omfang.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.