Hvis du har mistanke om eller frygt for at en eller flere af dine Mac-apps ikke er helt fine i kanten, så kan det være en god ide at holde øje med din Macs netværkstrafik. Til at gøre det bruger man det der hedder en Firewall - eller brandvæg på dansk. En brandvæg er en væg man bygger mellem sammenhængende huse med det formål at sørge for, at en brand ikke kan sprede sig fra det ene hus det andet. Den holder med andre ord de to ting adskilt. På samme måde fungerer en firewall. Her fungerer det bare en barriere mellem ens computer og resten af netværket, hvilket typisk vil sige internettet.

Apple har indbygget en ret enkel firewall i macOS. Den kan det basale, men mangler en række nødvendige og forventelige værktøjer. Eksempelvis holder den kun øje med indgående trafik. Det er lige før man kan sige, at den jævne bruger er bedre tjent med at slå den fra end at slå den til.

Little Snitch er svaret

I stedet skal man gå efter en app som Little Snitch, der lige nu er i version 4. Med Little Snitch kan du holde øje med al din netværkstrafik uanset om det er indgående eller udgående. Styrken ligger i at det er nemt at holde øje med hvad der foregår, men uden at det bliver et irritationsmoment. Da Little Snitch er baseret på regler og træning, kræver det en lille smule aktivitet fra en selv de første gange hvor man skal tage stilling til hvilken trafik der skal tillades, og hvilken der ikke skal. Men da det er nemt og overskueligt hvad det er der foregår, bliver det aldrig en belastning. Man kan nemlig klart se meningen med galskaben.

Når man starter en app, det kunne være Chrome, vil Little Snitch advare dig om at den forsøger at forbinder til google.com. Nu skal du så tage stilling til om forbindelsen skal tillades eller afvises. Du kan desuden bestemme hvilke betingelser der skal gælde og i hvor lang tid. Sådan er det for alle nye forbindelser som en app prøver at etablere. Little Snitch kommer prækonfigureret med tilladelser til de mest almindelige ting som at Safari må forbinde på port 80 og 443 uden at skulle spørge om lov og at iCloud fungerer etc. Det letter træningen en del. Men du kan lave det om hvis du vil.

100% kontrol

Du får med andre ord 100% kontrol over hvad dine apps prøver at forbinde med. Det meste giver selvfølgelig mening, og har en eller anden væsentlig funktion, men der er også mange ting der er er unødvendige. Dem kan man stoppe, eller i det mindste få klarhed over, med Little Snitch. Du bestemmer helt selv hvor deltaljeret du vil opsætte dine regler. De kan være gennerelle eller helt ned til enkelte websider.

Som sagt kraver det lidt arbejde i starten, men det falder hurtigt til ro. Specielt Adobes Creative Cloud anmoder om utroligt mange forbindelser har jeg erfaret. Der er sikkert en god grund til det, men det er alligevel en øjenåbner at der sendes så mange informationer ud og ind af ens computer. Specielt er jeg glad for Little Snitchs Network Monitor. Den giver suverænt overblik - også geografisk - over hvad ens Mac er i forbindelse med. Det gør det meget nemt at holde øje med mistænkeligt trafik.

Jeg kan uden at tøve anbefale Little Snitch som et generelt sikkerhedsværktøj uanset om man er begynder eller Snowden-typen. Det er nemt at bruge og giver fuldt overblik over hvilke netværks trafik der er på din computer, hvor den kommer fra, og hvor den går hen. Alt trafik monitoreres, så afviser man alt er man stensikker på at der ikke er nogen netværksforbindelse fra og til ens Mac.

Little Snitch 4 koster 45 euro og kan købes her: https://www.obdev.at/products/littlesnitch/download.html

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.