Med lanceringen af iPhone X følger spørgsmålet om hvorvidt man kan købe en i udlandet og bruge den i Danmark. Det helt korte svar er, at du godt kan kan købe en iPhone X i udlandet og bruge den i Danmark. Noget helt andet er om det er en god ide at gøre det.

Jeg har gennemgået nogle af de ting du skal være opmærksom på, hvis du overvejet at købe en iPhone X i udlandet og tage den med tilbage til Danmark.

Vil du have den ultra korte version: Køb en sim free iPhone i en af Apples butikker i USA. Den virker uden problemer i Danmark. Vil du have en lidt mere uddybende gennemgang så læs med herunder.

Alle iPhone-modeller kan bruges i Danmark

Apple sælger tre forskellige modeller af iPhone X. De hedder A1865, A1901 og A1902. Forskellen på de tre modeller ligger alene i hvilke netværksfrekvenser de understøtter. Alle modeller vil kunne sættes op til dansk sprog og alle modeller understøtter de frekvenser der bruges i Danmark.

Den model der sælges i Danmark, resten af Europa og det meste af verden er model A1901. Køber du den model vil du få en iPhone der er 100% identisk med den som de danske forhandlere sælger. Næsten uanset hvor du køber en iPhone henne er det denne model du vil få. Der er nogle få undtagelser blandt andet Kina, Australien og Japan hvor Apple sælger en anden model samt USA, hvor Apple sælger to forskellige modeller.

Model A1902 sælges kun i Japan. Den er identisk med A1901 men understøtter derudover nogle ekstra japanske LTE-frekvenser og har desuden ikke mulighed for at slå udløserlyden fra når man tager billeder.

Model 1865 sælges nogle steder i USA samt i Kina, Indien, Australien og et par lande mere. Den understøtter samme frekvenser som de to andre iPhones og fungerer desuden på CDMA-netværket - en type netværk de bruger i visse lande og hos visse operatører i USA. Det er denne model Apple siger sim free i deres butikker i USA.

Uanset hvilken af de tre modeller af iPhone X du køber vil de kunne bruges i Danmark. De understøtter alle de samme frekevenser og har kun mindre forskelle. Gå dog så vidt muligt efter model A1901, da den vil være nemmere at servicere i Danmark fordi det er den model der sælges her.

Sørg for at den ikke er simlåst

Det absolut vigtigste når du køber en iPhone X i udlandet og vil bruge den i Danmark er at sørge for at den ikke er simlåst. Kommer du hjem med en iPhone X der er låst til eksempelvis AT&T i USA eller Vodafone i England kan den kun bruges med simkort fra de pågældende teleselskaber.

De danske teleselskaber kan, i modsætning til hvad mange tror, ikke hjælpe med at få låst den op. Det kan kun det selskab, som den er låst til. Det vil de typisk ikke. De har ofte solgt telefonen med tilskud og har derfor en rimelig forventning om, at du også bruger den hos dem.

Køber du direkte hos et teleselskab i udlandet kan du som hovedregel regne med at iPhonen er simlåst til dette selskab. Visse andre forhandlere har også aftaler med teleselskaber og sælger simlåste iPhones.

Det sikreste er at købe iPhone X i en af Apples egne butikker. Her sælges der ulåste iPhones. Men husk at gøre opmærksom på det i butikken, så du får den rigtige. Pas på med at købe en brugt iPhone X i udlandet. Den kan meget vel være simlåst og derfor ubrugelig når du kommer til Danmark.

Jeg nævner det lige igen - for det er meget vigtigt: Sørg for at købe en iPhone X der ikke er simlåst. Dobbelttjek det.

Den rigtige oplader

Alt efter hvor du køber din iPhone vil den oplader der følger med måske ikke virke i Danmark. I så fald er du nødt til at anskaffe en ny oplader eller bruge en du allerede har liggende.

Selve opladerne er som sådan identiske i alle lande og leverer samme udgangseffekt. De er bare designet specifikt til elnettet og bentypen i det pågældende land. Derfor kan du uden problemer bare skifte oplader til en der passer i Danmark. Køb så vidt muligt en original Apple-oplader, hvis ikke du har en, du kan bruge. Gem den der følger med iPhonen, så har du en du kan bruge når du rejser i det pågældende land.

Vær opmærksom på at garantien ikke nødvendigvis dækker

Apples garanti gælder i princippet kun i det land, hvor iPhonen er købt. Har du købt en iPhone X i udlandet, kan den derfor ikke indleveres til reparation i Danmark under garantien. Den skal i stedet retur til eksempelvis USA, eller hvor den nu er købt. Kommer du tit i det pågældende land, er det ikke nødvendigvis et problem, men det er noget du skal være opmærksom på.

I praksis er Apple, selvom de tager forbehold for det i deres licensbetingelser, dog meget flinke til alligevel at lade garantien være gældende, selvom man har købt sin iPhone i udlandet.

Inden for EU vil man altid være sikret. Reklamationsrettem gælder således uanset hvilket EU-land du har købt din iPhone X i.

Pas på momsen ved indførsel

Den helt store årsag til at mange vil købe en iPhone X i udlandet er en forventning om at den er meget billigere end i Danmark. Det er den ikke nødvendigvis. I hvert fald ikke hvis du skal gøre det efter bogen.

Køber du uden for EU skal du nemlig betale 25% moms ved indførsel i Danmark. Dermed forsvinder en stor del af besparelsen ved eksempelvis at købe den i USA. Mange vælger at se stort på dette og tager den med gennem tolden uden at betale. Hvad sandsynligheden er for at det går godt skal jeg ikke kunne sige, og jeg vil heller ikke opfordre til at man gør forsøget, men bliver du taget for forsøg på indsmugling i tolden skal du betale den moms du har snydt for samt en bøde på to gange det samme beløb. Det kan altså ende med at blive en dyr fornøjelse.

Skal det gøres rigtigt så skal du selv angive iPhonen ved indførsel. Så får du en regning på momsen, men sparer stadig omkring 1.000 kroner hvis du har købt iPhonen i USA.

Køber du inden for EU kan du frit indføre iPhonen og skal ikke betale dansk moms så længer den er til eget forbrug. Til gengæld er prisen så stort set også den samme som i Danmark.

Opsummering

Overvejer du at købe en iPhone X i udlandet, så tænkt dig om. Vær 100% sikker på at iPhonen ikke er simlåst. Tjek det to gange. Vær også klar over at du nok skal anskaffe en ny oplader.

Sidst men ikke mindst, så vær klar over, at det ikke er nogen genvej til at spare en masse penge. I EU er prisen stort set den samme. Køber du i USA skal du i princippet snyde i tolden, hvis det for alvor skal være en god forretning.

Har du først iPhone kan du dog være helt sikker på at den også virker i Danmark. Teknisk er der intet i vejen for at købe en iPhone X i udlandet tog bruge den i Danmark med dansk sprog og så videre.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.