Når Apple lancerer en ny enhed, som for eksempel iPad Air 2, er det nemt umiddelbart at lade sig begejstre eller skuffe bedømt ud fra ens forvetninger eller mangel på samme. Typisk er det alene specifikationerne, man kigger på. Laver en vurdering af om et "lidt bedre kamera" er en opdatering værd eller om Apple skal have hug.

Noget helt andet er den praktiske brug. I virkeligheden handler det jo ikke om tal på et stykke papir, men om hvad vi kan med enheden. I virkeligheden burde man vente med at lave anmeldelser, til man havde fået en ny enhed ind under huden. De ville blive så meget mere informative i forhold til hvordan enheden fungerer i daglig brug. Det kan vi dog selvfølgelig ikke vente på. Alligevel er det netop hvad jeg har gjort. Hvad er indtrykket af Apples eneste iPad Air 2 her godt tre måneder efter lanceringen?

Design

iPad Air 2 har fået designet perfektioneret i en grad, så det kan være svær at forestille sig, hvordan Apple vil tage det et skridt videre. Vægtoptimeringen, der ellers tit får hug som ren gimmick, er en betydelig gevinst. Takket være den lave vægt, kan man sidde med iPaden i længere tid uden at blive træt i armene. Det er mindre anstrengende at bruge sin iPad. Kanten rundt om skærmen har den optimale størrelse mellem spildplads og plads til at sætte sine fingre. Apple kan ikke gøre det meget bedre.

Alt i alt er iPad Air 2 en fuldstørrelses tablet designet så let og elegant, at man ikke ønsker sig en mindre. Selv erklærede iPad-mini entusiaster vil blive overrasket over letheden af Air 2.

Skærmen

Skærmen er et af de steder, hvor specifiktionerne snyder mest. Man kan få indtryk af at forberinger som lamineret skærm etc. ikke betyder det store i praksis, men forskellen sammenlignet med tidligere iPads er ret massiv. Skærmen ligner faktisk ikke længere en skærm - mere digitalt papir med pixels der nærmest ser ud til at flyde i selve glasset. Noget jeg absolut ikke havde forventet, da jeg så de kedelige specifikationer.

En klar forbedring i forhold til tidligere iPads.

Ydelse

Igen lyver specifikationerne. Jeg havde ikke ventet en så massiv forbedring. Den nye A6X-processor og fordoblingen til 2GB RAM gør dog en kollosal forskel. Hvor andre iPads, efterhånden som softwaren bliver mere og mere kompleks, virker som om de konstant kører på pumperne og er maksimalt pressede, er det umuligt at presse iPad Air 2 op i det røde felt. Ja selv det gule felt virker langt væk. Kraftoverskuddet i Air 2 er ganske enkelt imponerende. Det kommer eksempelvis til udtryk i en app som Pixelmator, hvor fotoredigering går lynende hurtig. Faktisk hurtigere end på min, indrømmet aldrende, iMac.

Batteritiden er der ikke noget at indvende på. Apple lover 10 timer. Om det holder ved jeg ikke, for det er på et niveau, hvor det ikke længere er noget jeg skænker en tanke. Den holder snildt en hel arbejdsdag og mere til.

Touch ID

Tja, bum bum. Her havde jeg nok sat næsen op efter mere. Det er da fint at kunne låse sin iPad op med sin finger samt at kunne godkende køb i App Store. Jeg savner dog reelle anvendelsesmuligheder. Nu er det her, og det er fint, men det havde ikke gjort nogen forskal, hvis Apple havde droppet det, for så væsentligt en funktionalitet byder Touch ID heller ikke på.

Kamera

Bagsidekameraet i iPad Air 2 er blevet væsentligt forbedret. Jeg bruget det sjældent, men jeg kan godt lide tanken om, at hvis jeg får brugt for at tage et ordentligt billede, så kan Air 2 leverer varen. En så stor enhed er ikke egnet til fotografering, men den gør det faktisk rigtigt godt som videokamera, hvor den store skærm gør det nemt at se hvad der sker, samt er perfekt til filmredigering.

Jeg findet kameraet på forsiden mere relevant idet jeg bruger det til FaceTime. Om kvaliteten er blevet bedre har jeg ikke bemærket. Jeg længes dog ikke efter bedre kvalitet.

Apps

iPad Air 2 har overrasket positivt. Det er et fartmonster uden lige. Det største problem er, at meget få apps drager nytte af dette. Det er som om iOS ikke er vokset tilsvarende. Vi sidder med en virkelig potent enhed mellem hænderne, men har lidt groft sagt ikke ret meget at bruge saften og kraften til. Pixelmator er en nævneværdig undtagelse, men ellers er det faktisk ikke ret meget at komme efter. Resultatet er, at vi sidder med en enhed, hvor potentialet ikke bliver udnyttet.

iPad Air 2 efterlader en med det store spørgsmål om hvad der skal skal med iOS. Det var fint nok på de første iPhones og iPads på markedet, men i dag udnytter det ikke den potentiale der ligger i hardwaren. Der skal ganske enkelt ske noget drastisk, hvis det skal give mening at blive ved med at øge ydelsen. Om det så er OS X på iPaden eller om det er udviklerne der bare skal tage sig lidt ved jeg dog ikke. Der er dog et behov for at se nogle mere professionelle apps til iPaden. Sker det, er vi meget tæt på en situation, hvor iPaden kan overtage rollen som folks eneste computer - også til de mere krævende ting.

Konklusion

iPad Air 2 har i den grad overrasket mig positivt. Jeg tænkte også: "Ja, ja, Apple den er god med jer.", da de præsenterede den i efteråret. Det meste lød som mindre opdateringer, men i praksis er forskellen til den tidligere iPad Air enorm. Om det så er en opdatering værd, må komme an på personlige præferencer. Jo ældre en enhed man har desto mere giver en opdatering selvfølgelig mening. Uanset hvad vil resultatet være en iPad, der kan holde i adskillige år. Det kraftoverskud den har i dag, vil den have i et par år endnu. Og selv herefter vil den stadig kune følge med. På den måde behøver man ikke at tænke på Air 2 som for kraftig til dagens software. I stedet kan man tænke på den som perfekt til morgendagens software.

Jeg har faktisk svært ved at se hvordan Apple skal tage det skridtet videre. At proppe mere processorkraft i enheden giver næsten ingen mening, før eksisterende apps udnytter dette. Måske er en større skærm det der skal til? Og dog, jeg kan godt komme på et par ting. Bedre lyd og en differentieret trykfølsomhed, så man kan trykke hårdt eller blødt og opnå forskellig effekt. Det sidste kommer med Apple Watch, så måske finder det også vej til iPaden.