Processorproducenten Intel har annonceret 11. generation af deres chips til bærbare computere kaldet Tiger Lake. De nye chips har integreret Iris Xe-GPU og understøtter Thunderbolt 4, USB 4, 4. generation PCIe og Wi-Fi 6. De nye chips er produceret med 10 nm-teknologi og der er ni forskellige fordelt på Core i3, Core i5 og Core i7. Højeste clockfrekvens er 4,8GHz.

Intel kalder selv de nye Tiger Lake-chips for "verdens bedste til tynde og lette bærbare computere". Det kan selvfølgelig diskuteres, men de byder på betydelig bedre ydelse end den tidligere Ice Lake-generation af chips, og den integrerede Iris Xe-grafik er ifølge Intel bedre end 90% af alle de løse grafik-GPU'er anvendt i bærbare computere sidste år.

Intel oplyser, at de nye Tiger Lake-chips vil komme i mere end 50 forskellige bærbare computere inden årets udgang fra producenter som Acer, Dell, HP, Lenovo og Samsung. Alle Apples computere benytter også chips fra Intel, men Apple vil ikke benytte de nye Tiger Lake-chips. Blandt andet fordi de er beregnet til de helt, helt små bærbare computere. Apple plejer at benytte chips, der er en tand kraftigere.

Apple dropper Intel helt

Den største grund til at vi aldrig får en Mac med Tiger Lake er selvfølgelig, at Apple har besluttet at droppe Intel alt og i stedet satse på egenudviklede ARM-chips af samme type, som dem der sidder i iPhonen. De er baseret på en anden teknologi end Intels og benytter en meget mere avanceret produktionsproces. Hvor Intels nye chips produceres med 10 nm-teknologi, bliver Apples chips kommende produceret med 5 nm-teknoloi. Det lyder som en lille ting, men det gør en kæmpe forskel for ydelsen og strømforbruget.

Intel sidder stadig på hoveparten af processerne brugt i computere, så derfor er lanceringen selvfølgelig relevant for mange, men Intel presses mere og mere af blandet andet AMD, der også laver processorer til computere - og snart også af Apple.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.