Apple er begyndt skiftet til M-chip i alle deres Macs. M-chipsne er Apples egenudviklede chips, der skal erstatte brugen af Intel-chips. M1 er kraftigere og giver meget bedre batteritid.

De to første bærbare Macs med den nye teknologi er MacBook Air og 13" MacBook Pro. De har den samme M1-chip og samme skærmstørrelse, så umiddelbart er de ret ens, og måske kan det være svært at finde ud af, hvilke af de to, man skal vælge. Men der er også en del forskelle på de to - ikke mindst i prisen. Her er en gennemgang af forskellene på de to computere, så du kan vurdere, hvilken en, der er den rigtige for dig.

På disse punkter er de to computere identiske

De nye MacBook Air og 13" MacBook Pro har en del specifikationer til fælles. Her er de vigtigste:

 • M1-chip (8-core med op til 8-core GPU og 16-core Neural Engine)
 • 13,3" LED-skærm med IPS-teknologi
 • 8-16 GB RAM
 • Op til 2 TB SSD lagerplads
 • Wi-Fi 6 (802.11ax)
 • Bluetooth 5.0
 • Touch ID
 • 720p FaceTime HD-kamera
 • 2 stk. Thunderbolt/USB 4-porte

Her er forskellene

Her er de væsentligste forskelle. Jeg gennemgår dem i detaljer længere nede.

M1 MacBook Air:

 • Kompakt, tyndt og ultra let design (1,29 kg)
 • Passiv køling (uden blæser)
 • Skærmen har en lysstyrke på 400 nits
 • 7-core GPU som standard (kan konfigureres med 8-core)
 • Op til 18 timers batteritid
 • Fås i sølv, guld og space grey
 • Koster fra 8.699 kroner

M1 13" MacBook Pro:

 • Mindre kompakt design (1,4 kg)
 • Aktiv køling (med blæser)
 • Skærmen har en lysstyrke på 500 nits
 • 8-core GPU som standard
 • Op til 20 timers batteritid
 • Touch Bar
 • Bedre kvalitet mikrofoner og højttalere
 • Fås i sølv og space grey
 • Koster fra 11.199 kroner

Design

Der hvor de to MacBooks umiddelbart adskiller sig fra hinanden er på designet. Enhver kan nemt se forskel på de to modeller. Designet for hver af de to er i øvrigt identisk med design på de tilsvarende Intel-modeller. Man kan derfor ikke se forskel på om ens nye MacBook har M1- eller Intel-processor. Du skal derfor ikke købe en af de nye computer alene for at få et nyt design, for det får du ikke.

Men de to adskiller sig altså fra hinanden. MacBook Air har et kileformet design, hvor den er tyndere for til end bag til, mens MacBook Pro'en har samme tykkelse over det hele. Faktisk er Air'en tykkere på det tykkeste sted en Pro'en, men kileformen gøre at den ser tyndere ud. Bredden og dybden er identisk på de to modeller. Betyder vægten noget er Air'en cirka 100 gram lettere end Pro'en.

MacBook Air vil uden tvivl være nemmere at have med på farten, på grund daf den lavere vægt og fordi den fylder lidt mindre. Pro'en er stadig en let og lille MacBook, så selvom forskellen er der, er den lille.

Går du op i farver så fås MacBook Air udover sølv og space grey også i guld, noget Pro'en ikke gør.

Touch Bar

MacBook Pro har Touch Bar, der erstatter den øverste række af funktionstaster på tastaturet med en trykfølsom lille, aflang skærm, der skifter alt efter hvilken app, man bruger. Air'en har almindelige funktionstatser.

Om man kan lide Touch Bar er en smagssag, men mange opfatter den decideret som en forringelse i forhold til standardtastaturet. Rent funktionelt, kan du ikke noget med Touch Bar'en, som ikke du kan på den uden Touch Bar.

Skærm

Umiddelbart har de to MacBooks den samme skærm. De er i hvertfald lige store og har samme opløsning, nemlig 2.560 x 1.600 pixels. I begge tilfælde er der tale om en LED-baseret skærm med IPS-teknologi True Tone og bredt farveområde (P3). Det er en rigtig fornuftig skærm.

Det der bliver vist på skærmene vil altså se fuldstændig ens ud. Du får ikke en bedre billedkvalitet ved at købe Pro'en. Det du får, er en 20% mere lysstærk skærm. Dette har især betydning, ved udendørs brug og i andre situationer, hvor lyset er kraftigt.

Ydelse

Begge computere har samme M1-chip, og man skulle derfor tro, at procesorydelsen (CPU) ville være den samme. Det er den dog ikke nødvendigvis. Apple opgiver ikke nogle tal for ydelsen på de to MacBooks, men ud fra andre ting, kan man komme med nogle kvalificerede bud.

Hovedforskellen ligger i at Pro'en er aktivt kølet, mens Air'en er passivt kølet. Det indikerer at Pro'en kan klare at blive presset mere og længere. M1-chippen kan ganske enkelt tåle en højere temperatur i Pro'en, fordi den køles bedre. Måske kører den endda ved en højere clockfrekvens. Eller måske snarere omvendt: I Air'en har Apple muligvis droslet clockfrekvensen ned for at sikre, at temperaturen ikke bliver for høj.

Det er et kvalificeret gæt, og det er umuligt at sige, hvor stor forskellen er. Der er dog ingen tvivl om, at MacBook Pro vil være et bedre valg for dem, der ønsker det absolut bedste ydelse. Da de har den samme chip, vil man dog i langt de fleste tilfælde ved dagligdags brug ikke opleve nogen mærkbar forskel.

Hvad angår GPU'en, altså grafikydelsen, er der forskel på de to. Pro'en kommer som standard med 8-core GPU, mens Air'en kommer med 7-core. Air'en kan dog konfigureres med 8-core GPU, hvis det ønskes. Den koster 10.999 kroner. Ønsker du dette, kan du dog lige så godt bruge 200 kroner mere og vælge Pro'en til 11.199 kroner.

Husk også på, at da MacBook Air ikke har en blæser, så er den helt lydløs i brug, hvor Pro'en vil støje en smule.

Batteritid

Begge MacBooks har fået en genvalgt forbedret batteritid, så uanset hvilken en du vælger, og hvad du kommer fra, så vil du opleve en kæmpe forbedring. Pro'en har op til 20 timers batteritid og Air'en op til 18 tommer.

Der er ingen tvivl om, at MacBook Pro har den bedste batteritid med op til et par timer ekstra i forthold til MacBook Air. Simpelthen fordi der er plads til et større batteri i Pro'ens lidt kraftigere design.

Lyd

Begge modeller har stereohøjttalere og tre mikrofoner med retningsbestemt stråledannelse. Der er dog forskel på dem. Lyden er ganske enkelt bedre i Pro'en. Apple skriver at mikrofonerne har studiekvalitet i Pro'en og at højttalerne hat et større dynamisk område. Begge modeller understøtter Dolby Atmos.

Efter min vurdering, vil forskellen ved dagligdags brug være minimal. Der er primært, hvis du skaber indhold med din Mac, at du vil opleve en betydelig forskel.

Min vurdering

De to nye MacBooks er som sagt ret ens. Det hvor de reelle forskelle er, at at Pro'en har Touch Bar, en mere lysstærk skærm, bedre batteritid og et aktivt kølesystem, der formodentligt giver bedre ydelse.

For dette skal du slippe 11.199 kroner i forhold til de 8.699 kroner som MacBook Air koster. Det er 2.500 kroner ekstra. Det er i mine øjne meget svært at retfærddiggøre den høje merpris - med det forbehold at den eksakte ydelse ikke er kendt i øjeblikket. Alligevel vil jeg ikke tøve med at anbefale MacBook Air frem for Pro. Så kan man eventuelt overveje at bruge de sparede penge på at opgradere fra 8GB til 16GB RAM eller få en større SSD.