Apples Mac mini er en god og solid maskine, der giver rigtig god ydelse for pengene. Har du en skærm og trådløs tastatur og mus i forvejen, er det den klart billigste måde at få en Mac på.

Vi har skrevet en lille guide, der kan hjælpe dig med køb af Mac mini.

Hvorfor købe en Mac mini?

Hovedårsagen til at anskaffe sig en Mac mini er prisen. Det er den billigste Mac du kan få. Den koster kun det halve af iMac'en og er også betydeligt billigere end MacBook Air. Årsagen er selvfølgelig at den kommer uden skærm. Det har to fordele. For det første kan man bruge en skærm efter eget ønske og behov, og for det andet betyder det at man ikke skal udskifte skærmen når man vil opgradere, som man skal med iMac'en.

En anden årsag til at købe en Mac mini er størrelsen. Den er så lille, at den kan indpasses næsten hvor som helst. Derfor benytter mange den også som en dedikeret medie-server. Er det dit formål med at købe en Mac Mini så se denne guide: Valg af Mac Mini til mediecenter

Hvilken Mac mini skal jeg vælge?

Apple tilbyder tre udgaver af Mac mini:

Den mindste koster 4.399 kr og har en 1.4GHz Core i5 processor, 4GB RAM og 500GB harddisk.

Den mellemste koster 6.199 kr og har en 2.6GHz Core i5 processor, 8GB RAM og 1TB harddisk.

Den største koster 8.799 kr og har en 2.8GHz Core i5 processor, 8GB RAM og 1TB Fusion Drive.

For langt de fleste vil der i praktisk brug ikke være den helt store forskel i hastigheden af de tre modeller, da processoren alligevel ikke bliver udnyttet fuldt ud ret tit ved helt almindelige dagligdags opgaver som webbrowsing og brug af mail, iPhoto, iWork-pakken (Pages, Numbers og Keynote) og så videre. Er det dit behov, kan du uden at blinke købe den billigste model. Det er ikke processoren der er den afgørende faktor.

Det er mængden af RAM til gengæld. Det har en enorm betydning for ydelsen ved dagligdags brug. Man vil langt oftere løbe tør for RAM end processorkraft. Da man ikke selv kan opgradere RAM'en senere, er det bedre at være på den sikre side og få 8GB RAM med fra starten - måske endda 16GB. Man kan så enten vælge den mellemste model eller bare konfigurere den med 8GB RAM i Apples netbutik.

Skal du bruge den til at spille på, så kan du se bort fra den mindste model. De to største modeller har nemlig et bedre grafikkort (Intel Iris Graphics) og merprisen er i dette tilfælde godt givet ud. Du skal dog være klar over, at Mac mini ikke er målrettet hardcore gamere.

Skal den rutinemæssigt bruges til lidt mere krævende opgaver som videoredigering eller iPhoto i større stil etc. hvor processoren sættes under mere pres, vil jeg anbefale at vælge den mellemste model.

Den største model virker umiddelbart som det dårligste køb, da den ikke længere kan betegnes som decideret billig.

Hvornår er Mac mini et dårligt valg?

Der hvor Mac mini kommer til kort er, at den kun har to processor-kerner. Bruger du processortunge programmer til professionel videoredigering, 3d-animation etc., der udnytter flere kerner, vil du derfor få et enormt boost i ydelsen ved i stedet at vælge en quad-core iMac eller ligefrem en Mac Pro, men så snakker vi også en helt anden pris. Overvej om det sparede tidsforbrug står mål med investeringen.

Personlig konfiguration

Mac mini kan stort set ikke opgraderes med mere RAM, bedre processor eller et andet drev, når man har købt den. Den er ganske enkelt henvendt til et kundesegment, der ikke går op i den slags.

Derfor er det så meget desto vigtige at få konfigureret den rigtigt fra starten. Udnyt at Apple tillader at man konfigurere den med RAM og harddisk samt til dels også processor efter eget valg. Sørg i hvert fald for at få minimum 8GB RAM. Personligt ville jeg hellere øge mængden af RAM end vælge en model med hurtigere processor.

Fusion Drive eller ej?

Den store Mac Mini kommer i modsætning til de andre med et såkaldt Fusion Drive - eller fusionsdrev. Det er en slags sammensmeltning af en traditionel harddisk (HD) og et Flash-baseret solid state drev (SSD), hvor man høstet fordelene fra begge, men undgår ulemperne.

Resultatet er en hurtigere boot-tid og hurtigere adgang til at skrive og læse filer. Ifølge Apples målinger, vil et Fusion Drive resultere i 1,7 gange hurtigere opstart af computeren sammenlignet med HD og 3,5 gange hurtigere fotoimport til Aperture og 3,5 gange hurtigere kopiering af en mappe på 4GB.

Hvis du skal bruge din Mac Mini til opgaver, hvor der skrives og/eller læses meget fra drevet, kan du overveje om du skal have modellen med et fusionsdrev. Jeg vil dog vove at påstå, at i det segment hvor Mac Mini især er populær, vil det ikke spille den store rolle om man vælger det eller ej. Er du i tvivl om du har behovet, så har du det nok ikke.

Vil du vide mers om Apples Fusion Drive, kan du læse her: Sådan virker Apples nye Fusion Drive

ONX's anbefaling

Personligt ville jeg gå efter den billigste model - med med 8GB RAM. Den vil være alt rigeligt til de fleste menneskers dagligdags behov. Men får rigtigt meget for pengene og får udnyttet sin maskines resourcer rigtigt godt. Køber man en af de større modeller, vil den det meste af tiden være uudnyttet, og man får derfor relativt set mindre værdi for pengene. Gå efter mere RAM snarere end en hurtigere processor.

Et sted hvor jeg dog ville overveje at gå efter den største model er på mindre arbejdspladser, hvor den vil kunne fungere perfekt som en central OS X-server. Så længe man ikke arbejder med videoredigering, animation etc. er den en næsten perfekt arbejdsstation, og her er der ingen grund til at spare de par tusinde.

Mac mini kan købes i Apples online store (link)

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.