Guide: Valg af Mac Mini til mediecenter
Tidligere har vi skrevet vi en lille guide til hvilke Mac Mini man skulle vælge. Målgruppen her var almindelige brugere. I dag vil vi kigge på hvad man skal overveje, hvis Mini'en helt konkret skal bruges som et mediecenter. Det vil sige til stream af film, musik, billeder etc.
Inden man kaster sig ud i det, skal det siges, at man meget langt hen ad vejen vil få en bedre oplevelse ved at købe en Apple TV. Den magter i det store hele opgaven og er billigere. Til gengæld er den noget mere låst til indhold via Apples egne kanaler.
Jeg vil alene kigger på det hardwaremæssige. Når det er på plads skal man til at finde ud af, hvilken software man skal bruge - men det er et helt andet kapitel.
I virkeligheden klarer alle Mini'erne opgaven som mediecenter ganske fint. Så i princippet kunne vi stoppe her med svaret: "Det spiller ingen rolle, hvilken model du vælger." Går man lidt mere i detaljer og fokuserer helt på opgaven, er det dog lidt mere nuanceret. Om ikke andet kommer vi ind på de ting, der kan gøre en forskel for ydelsen.
Mac Mini findes i tre udgaver
Den mindste koster 4.399 kr og har en 1.4GHz Core i5 processor, 4GB RAM og 500GB harddisk. Grafikkortet er: Intel HD Graphics 5000.
Den mellemste koster 6.199 kr og har en 2.6GHz Core i5 processor, 8GB RAM og 1TB harddisk. Grafikkortet er: Intel Iris Graphics.
Den største koster 8.299 kr og har en 2.8GHz Core i5 processor, 8GB RAM og 1TB Fusion Drive. Grafikkortet er: Intel Iris Graphics.
Alle tre har indbygget HDMI-stik og kan således direkte tilsluttes et TV.
Hvilken Mac Mini egner sig bedst som mediecenter?
Man vil bemærke, at de tre udgaver kommer med to forskellige muligheder hvad angår grafikkortet. Faktisk er der ikke tale om et dedikeret grafikkort. I begge tilfælde er det en integreret del af Intel-chippen, hvor også processoren sidder. Alt man behøver at vide er dog, at Iris er bedre end HD 5000 - markant bedre.
Da et mediecenter handler om billeder og video, skal grafikydelsen selvfølgelig være i top. Derfor vælger vi at se bort fra den mindste model. Den kan sagtens klare opgaven, det er slet ikke det, det har tidligere modeller med dårligere ydelse også kunnet. Men når nu fokus ligger på det grafiske, er der ingen grund til at spare på den konto. Vi ved jo heller ikke om fremtiden byder på nogle mere krævende video-formater.
Det efterlader os med to valgmuligheder, der adskiller sig på to punkter: Processor-hastigheden og typen af drev.
Processor og drev spiller ingen rolle
Processorhastigheden spiller ikke den store rolle i et mediecenter, der bare skal afkode film og smide dem op på en skærm. Det kan man altså helt se bort fra. Der er rigeligt med power i alle modellerne til det formål.
De to drev adskiller sig primært fra hinanden ved at fusionsdrevet har en højere læse- og skrivehastighed. Igen er det ikke noget, der spiller nogen som helst rolle, når man skal se film. Selv den "langsomme" standard-harddisk er 20 gange hurtigere end den maksimale bitrate i en 1:1 rippet BluRay-film.
Da man ikke får et bedre mediecenter ved at købe en hurtigere processor og et hurtigere drev, givet svaret sig selv. Man bør gå efter den mellemste model. Man kunne godt overveje den mindste, men da man under alle omstændigheder bør opgradere til 8GB RAM, og i tilgift får mindre lagerplads til sine film, er besparelsen hurtigt væk.
Min anbefaling
Jeg vil derfor uden at tøve anbefale den mellemste Mac Mini til 6.199 kr, når dens opgave er at fungere som mediecenter. Den er godt nok 1.800 kr dyrere end den billigste, men man får en bedre grafikydelse og i tilgift mere RAM og mere lagerplads, som man ikke kan få nok af i et mediecenter. Handler det alene om, at man gerne vil gøre det billigt er det som sagt bedre at satse på en Apple TV.
Mac mini kan købes i Apples online store (link)
Artiklen er ajourført i januar 2016.