Som jeg skrev den anden dag har Apples nye M1-chip nogle af de hurtigste CPU-cores i en processor rettet mod personlige computere. Den slår de Intel-processorer, som Apple benytter i de ældre Macs, med flere længder. Men nu handler ydelse ikke kun om processoren, CPU'en. Grafikydelsen, leveret af GPU'en, er mindst lige så vigtig. Det store spørgsmål er derfor om M1's integrerede GPU kan overgå Intels integrerede GPU.

Det kan den. Også her banker M1 den tidligere model med Intel-GPU og er mere end dobbelt så kraftig. Man kan måle grafikydelsen på mange måder. En af dem er at kigge på det man kalder OpenCL. Højere scorer er bedre end lavere.

  • MacBook Air (2020) med Apple M1: 18.104
  • MacBook Air (2020) med Intel Iris Plus Graphics: 7.770
  • MacBook Air (2017 med Intel HD Graphics 6000: 3.874

Tallene er ikke så vigtige i sig selv - og siger nok ikke nogen ret meget. Men til sammenligning har den MacBook, jeg sidder og skriver på lige nu, en score på 3.320 qua dens indbyggede Intel HD Graphics 515. Og jeg har aldrig følt mig begrænset i mit brug (der ikke inkluderer spil).

Kan måle sig med ældre dedikerede grafikkort

Faktisk kan grafikydelsen i Apples M1 måle sig med dedikerede grafikkort fra anderkendte producenter som NVIDIA og Radeon. Godt nok kort, der har nogle år på bagen, men da Apples GPU er integreret i systemchippen og har en meget lavere termisk afledningseffekt (det vil sige, hvor meget varme der kan ledes væk, og dermed hvor meget effekt der kan afsættes i chippen), er det ret imponerende.

Grafikkort som GTX 1050 Ti og Radeon RX 560 yder begge lidt mindre end GPU'en i M1. Dette til trods for at de to dedikerede grafikkort har et termisk afledningseffekt på 75W, hvor M1 som helhed ligger på 10W.

Det er ganske imponerende, at Apple med så begrænsede termiske muligheder kan overgå dedikerede grafikkort. Der er vildt at tænke på, hvad Apple vil kunne opnå, hvis de hæver effekten til 75W også.

Måske vi så ligefrem vil kunne se GPU'ydelser der kan måle sig med helt nye kort som NVIDIA's RTX 3000-serie, hvor effekten skal måles i flere hundred watt, hvis Apple slipper kræfterne løs.

Pointen er i virkeligheden heller ikke så meget, hvor kraftig M1 er i sammenlignet med dedikerede grafikkort, men at M1 sagtens, og mere til, kan måle sig med det, som Apple tidligere har puttet i deres tilsvarende Intel-baserede MacBooks,

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.