Dropbox er en genial online harddisk med masser af avancerede og smarte funktioner. Med Dropbox får man lagerplads på en server i skyen, så man altid har adgang til sine filer, uanset hvor i verden man er.

Denne artikel er en del af en artikelserie om Dropbox her på iMacguide. Har du ikke allerede en Dropbox, så læs artiklen Kom igang med Dropbox eller tilmeld dig med det samme her: Få gratis 2,5 GB plads ved tilmelding til Dropbox.

Brug Dropbox til at hoste din hjemmeside

Har du en hjemmeside, der ikke stiller krav til brug af ting som php eller Mysql, så er Dropbox et rigtigt godt alternativ. Dropbox er nemlig glimrende til hosting af mindre hjemmesider. Man får 2,5 GB gratis plads i et klippestabilt og lynhurtigt miljø og en oppetid, der er langt de fleste billige webhoteller overlegent. Ydermere slipper man for besværet med overførsel af filer via ftp. Har man integreret Dropbox med sin Mac, så gemmer man bare filerne lokalt, hvorefter den automatiske synkronisering klarer resten. Det er så enkelt, at alle kan være med.

Fordelene er så oplagte, at det er underligt at der ikke er flere, der benytter sig af muligheden for en lille privat hjemmeside i Dropbox.

Den primære ulempe er, at man kun kan benytte Dropbox til statiske filer. Man kan således ikke umiddelbart anvende Dropbox til php eller Mysql, som alle de populære CMS'er som WordPress eller Joomla kræver. Men mindre kan også gøre det, og her kommer Dropbox ind i billedet.

Sådan kommer du i gang

Du skal selvfølgelig have en hjemmeside - eller lave dig en til formålet. Det gør du via HTML, som vi ikke vil komme nærmere ind på her. Det er her vigtigt at du alle steder benytter relative stier til billeder og når du linker til andre html-filer på din side.

Dernæst skal filerne lægges i Dropbox's Public-folder. Lægger du dem andre steder, vil de ikke være offentligt tilgængelige. Har du bare brug for en privat hjemmeside, som der jo kan være masser af gode anvendelsesmuligheder for, så kan du lægge filerne hvor du vil.

Mere er der faktisk ikke i det. Lægger du en html-fil i den offentlige folder i din Dropbox, og tilgår filen via en Browser, så bliver filen vist i den browser, som enhver anden hjemmeside. Med billeder, css-fil og det hele. Der er ingen begrænsinger - altså bord fra at man ikke kan bruge php, Mysql etc.

Tilknyt et domæne

Skal det være rigtigt godt, skal man selvfølgelig have tilknyttet et rigtigt domænenavn til siden, da adressen jo ellers vil være noget a la https://dl.dropbox.com/b/34542x/index.html. Der ser ikke for godt ud. Det ville se meget bedre ud med domæne.dk

For at kunne dette skal man selvfølgelig have et donænenavn. Dette domænenavn skal sættes op så det peger på index.html-filen (eller hvad man nu har kaldt den) i Dropbox. Hvordan man præcist gør dette, afhænger af hvor man har sit domæne parkeret. Man skal kigge efter noget med "URL forward" eller lignende i det system man bruger. Når man har opsat dette, så går der nogle timer, før det slår igennem på de navneservere, der viderestiller end til den rigtige hjemmeside, når man går ind på et bestemt domæne.

Når det hele er sat op, har man altså en hjemmeside, der er hosted i Dropbox-skyen.

Det skal du være opmærksom på

Ud over de ulemper med manglende php og Mysql, som dog kan løses via en tredjeparts-service som phpfrog, er der et par andre ting, man skal være opmærksom på. Først og fremmest er der URL-strukturen. Når man linker internt på sit domæne, vil adressen browseren skifte til at vise det aktuelle filnavn hos Dropbox. Dvs. man får ikke vist domæne.dk/underside1.html, men https://dl.dropbox.com/u/14057062/underside1.html.

Til visse projekter, hvor man alene skal bruge en statisk hjemmeside, måske endda uden undersider fordi det hele klares via ajax, så opvejer fordelene ved Dropbox dog langt ulemperne. Da Man kan uploade til Dropbox uden at skulle have FTP-adgang, kan det klares fra ens iPhone eller iPad.

Dropbox som host af hjemmesider er ikke en standardløsning, men til nogle formål er det et alternativ, man bør overveje seriøst. Han man mere krævende planer, såsom en WordPressblog, kan det også sagtens lade sig gøre med Dropbox som fundament. Det vender vi tilbage til i en kommende artikel.

Få gratis 2,5 GB plads ved tilmelding til Dropbox.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.