Toplisten i App Store ligner sig selv i dag. De kinesiske apps, der har invaderet toplisten over mest indtjenende apps i den danske App Store de seneste par dage, er nu pludselig forsvundet. Ikke bare fra toplisten men helt fra App Store. Det sker efter at vi her på iPhoneguide spekulerede i at de er blev brugt til hvidvaskning af penge. Metoden er enkel: Ved at købe sine egne apps for andres penge, får man dem hvidvasket, da man jo får en dokumenterbar udbetaling fra Apple. Det kan være via stjålne kreditkortoplysninger, uautoriseret adgang til andres iTunes-konto eller via falske gavekort.

At Apple nu har smidt de pågældende apps ud af butikken, mere eller mindre bekræfter, vores spekulation om hvidvaskning af penge. Det er ikke første gang det sker, men det er første gang det sker i så stort en omfang som nu. Apple har tidligere smidt enkelte apps us af App Store, og der har også tidligere været svindlet på samme måde med musik iTunes Store. Denne gang virker det dog meget mere koordineret. Det er adskille apps, der er tale om, og flere udviklere er involveret. Danmark er i øvrigt ikke det eneste sted de pågældende apps har været i spil. I flere lande verden over, har de indtaget toplisterne, mens der andre steder ikke er sket det samme.

Dette mønster med at svindlen foregår i udvalgte lande er lidt uforklarlig. Måske er det fordi stjålne kreditkort handles i pakker med eksempelvis 50 danske kort i en pakke og 50 kort fra Ungarn i en anden. Jeg ved det ikke, men en eller anden årsag må der være, siden det ikke foregår over hele verden.

Uanset hvad ser det ud til, at Apple nu har stoppet hvidvaskningen for denne gang - og at det dermed nytter at skrive disse historier for at gøre opmærksom på problemet.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.