Den danske del af App Store er udsat for en massiv kinesisk invasion i disse dage. På App Stores topliste over de mest indtjenende apps lige nu er omkring 20 ud af de første 25 apps af kinesisk herkomst. Kun nogle få navigationsapps er på listen - ellers er den fuldstændigt renset for de apps, der normalt er de mest indtjenende. Går man længere ned ad listen er billedet det samme; der er en tydeligt dominans af kinesisk udviklede apps.

Hvidvaskning via stjålne kreditkort

Det er ikke fordi den danske befolkning pludselig har fået en hang til dyre kinesiskudviklede, at de stryger til tops i App Store. Forklaringen er formodentligt, at der er tale om hvidvaskning af penge. Enten via falske gavekort, stjålne kreditkortoplysninger eller uautoriseret adgang til andres iTunes kontoer. Metoden er egentligt enkel nok: Ved at købe sine egne apps for andres penge, får man dem hvidvasket, da man jo får en dokumenterbar udbetaling fra Apple. Eneste omkostning er 30% til Apple. de resterende 70% går lige ned i ens egen lomme. En app i den øverste del af toplisten omsætter for omkring 5.000 kr om dagen inklusive Apples andel, så der er tale om over 100.000 kr om dagen, når man lægger det hele sammen.

Det kunne umiddelbart virke som en noget voldsom konklusion på nogle kinesiske apps i den danske App Store, men der er for mange ting, der peger i samme retning til, at det kan skyldes andre ting end hvidvaskning af penge. For det første er de pågældende apps ualmindeligt dyre, sammenlignet med hvad vi typisk præsenteres for i App Store. Specielt når man kigger på kvaliteten af dem. Hvis man vil lave nummeret med hvidvaskning, er det en fordel, at gøre det med dyre apps frem for apps til 6 kroner, da man så skal foretage meget færre køb for at få samme totalbeløb. Man behøver faktisk ikke mere end 10-20 kontoer i App Store, når det er så dyre apps vi taler om.

Apps konstrueret til formålet

Men prisen er ikke den eneste fællesnævner. Samtlige apps er lanceret i App Store i starten af juni, eller har alternativt oplevet en voldsom prisstigning i starten af juni. Ingen af dem har fået som meget som et eneste review. Der er med andre ord ikke tale om veletablerede apps, der langsom er vokset i popularitet. De er alle spritnye og formodentligt konstrueret til formålet. I hverken Norge eller Sverige er nogle af de pågældende apps på toplisten, til trods for at toplisten altid plejer at være ret identiske i de tre lande, hvis man ser bort fra apps specifikke for de tre lande. Heller ikke i den kinesiske App Store er nogle af de pågældende apps på toplisten. Sidst men ikke mindst er linket fra App Store til udviklernes hjemmeside meget lig hinanden. Mange af dem har en .com-adresse der indeholder en kombination af bogstaver efterfulgt af nogle tal. Nogle af dem har angivet google.com som hjemmeside og andre en hjemmeside uden nogen som helst information.

Det er fuldstændigt udelukket, at 20 apps med så mange ting til fælles kan havne på den toplisten over de mest indtjenende apps i den danske App Store fra den ene dag til den anden på legal vis. Det er derfor hævet over enhver tvivl, at der foregår noget kriminelt.

Er der danskere involveret i svindlen?

At det kun foregår i Danmark får jo unægteligt en til at tro, at der må være nogle folk i Danmark involveret i hvidvaskningen - eller alternativt, at der specifik er en masse stjålne danske kreditkort- eller iTunes-kontooplysninger i omløb for tiden. Dette skal selvfølgelig også være en opfordring til, at folk får tjekket deres konto for at se om der er nogle køb af apps, man ikke umiddelbart kan genkende.

Det er ikke første gang en historie som denne er fremme. Der har tidligere været rapporter om enkelte tilfælde af en udvikler, der har købt sine egne apps via hackede iTunes-kontoer, men det er aldrig set så massivt som i dette tilfælde, hvor svindlen foregår via måske 100 apps og snesevis af forskellige udviklere.

Et eller andet siger mig, at denne historie vil vokse de næste par dage, og vi følger den naturligvis tæt. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Apple.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.