Apple er klar med macOS High Sierra. Hovedfokus i High Sierra er at inkludere nye underlæggende teknologier snarere end at genopfinde hjulet. macOS High Sierra indeholder avanceret teknologi til lagring, video og grafik, hvilket samtidig giver forbedringer af populære programmer som Fotos, Safari, Mail etc.

macOS High Sierra har et helt nyt filsystem, understøttelse af HEVC (High-Efficiency Video Coding) og en opdatering af Metal – Apples grafikteknologi. Desuden indeholder macOS High Sierra en række finjusteringer til de eksisterende programmer.

Nyt filsystem: APFS

Apples filsystem (APFS) giver forbedret ydeevne samt datasikkerhed og -pålidelighed. APFS er en avanceret arkitektur, der er optimeret til nutidens omfangsrige lagringsteknologier og gør det muligt at udføre almindelige handlinger som at kopiere filer og mapper på et øjeblik. Systemet hjælper desuden med at beskytte data mod strømsvigt og systemnedbrud og holder filer sikre med native kryptering. macOS High Sierra bevarer en komplet læse-/skrivekompatibilitet med tidligere formaterede HFS-drev og -data og er udviklet således, at den kan rumme fremtidige forbedringer inden for lagringsteknologi.

Læs mere om APFS her.

Højeffektiv videokodning: HEVC

Understøttelse af industristandarden for højeffektiv videokodning HEVC (H.265) giver mulighed for videostreaming og afspilning af 4K-videofiler i høj kvalitet, der fylder op til 40 procent mindre end med den nuværende H.264-standard. Med HEVC giver Apple mulighed for videostreaming af høj kvalitet på netværk, hvor det kun tidligere var muligt at få HD-streaming. Samtidig giver hardwareacceleration på den nye iMac og MacBook Pro utrolig hurtig og effektiv HEVC-kodning og -redigering.

Bedre grafik: Metal 2

Metal er den hurtigste og mest effektive måde at udnytte GPU-kraften i Mac på. Metal 2 har en raffineret API og forbedret ydeevne, der hjælper udviklere med at accelerere deres programmer. Den tilføjer understøttelse af maskinel indlæring, som anvendes i talegenkendelse, naturlig sprogbehandling og computersyn. Kombinationen af Thunderbolt 3 og Metal 2 giver de mest krævende brugere mulighed for at bruge kraftfulde eksterne grafikprocessorer. Et kit til eksterne grafiske udviklere giver udviklere al den hardware og software, de skal bruge i optimeringen af deres programmer.

Virtual Reality

Ved at udnytte Metal 2-ydeevnen og den nyeste Mac-hardware tilføjer macOS High Sierra for første understøttelse af VR-produktioner. Derfor kan udviklere skabe levende spil-, 3D- og VR-indhold på Mac-computeren. Førende VR-virksomheder går sammen med Apple om at drive VR-innovation på Mac-computeren med funktioner, der kommer senere på året – Valve optimerer SteamVR-platformen til macOS og aktiverer forbindelsen af HTC Vive-headsettet, mens Unity og Epic implementerer deres VR-udviklingsværktøjer i macOS. Senere dette år tilføjer Final Cut Pro X også understøttelse af professionelle 360-graders arbejdsgange med mulighed for at importere, redigere og eksportere 360-graders video.

Fotos

Fotos i macOS High Sierra tilføjer en ny permanent sidebar med album og organisationsværktøjer. En nydesignet redigeringsvisning indeholder effektive nye værktøjer såsom Kurver, til finjustering af farve og kontrast, og Selektiv farve til justeringer inden for et defineret farveområde. Live Photos kan nu redigeres med sjove effekter, og Minder organiserer brugerfotos og -videoer på baggrund af forskellige nye emner.

Fotos understøtter nu eksterne billedbehandlingsprogrammer, så Photoshop, Pixelmator og andre apps kan åbnes direkte i Fotos, og redigeringerne gemmes i Fotos-biblioteket.

Andre nyheder i macOS High Sierra

High Sierra indeholder desuden en lang række andre nyheder:

  • Safari kan automatisk bruge Læser til at åbne artikler i et rent og ryddeligt format, mens blokering af automatiske afspilninger forhindrer medier med lyd i at blive afspillet automatisk i browseren.
  • Mailsøgning bliver hurtigere og nemmere med Tophit, som placerer de mest relevante resultater øverst på en brugers beskedliste.
  • Siri på Mac svarer får en naturlig og mere udtryksfuld stemme, og når der anvendes Apple Music, lærer den musikpræferencer, opretter brugerdefinerede spillelister og besvarer spørgsmål om musik.
  • Noter tilføjer simple tabeller, hvor en bruger kan indtaste celler, foretage redigeringer og flytte rækker og kolonner.
  • iCloud-fildeling giver brugere mulighed for at dele hvilken som helst fil, der er lagret i iCloud Drive, og for at samarbejde med andre personer.

Pris og tilgængelighed

macOS High Sierra er blevet frigivet den 25. september. Har du ikke allerede opdateres din mac, så se her hvordan du gør din Mac klar til macOS High Sierra.

Opdateringen er som altid gratis. Alle Macs der i dag kan køre macOS Sierra, kan også køre macOS High Sierra.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.