Apple har fremvist iPadOS 14 med nye funktioner og design, som udnytter fordelene ved iPadens store Multi-Touch-skærm. iPadOS 14 introducerer et helt nyt og kompakt design til indgående FaceTime- og telefonopkald, interaktioner med Siri og Søg, så brugerne nemmere kan fokusere på det, de er i gang med. I mange apps er der nye indholdsoversigter og værktøjslinjer, som samler betjeningsfunktionerne på ét sted og gør dem mere strømlinede og effektive end nogensinde før. Nye funktioner til Apple Pencil, blandt andet Skrible, der giver en helt ny måde at arbejde med håndskrevne noter på.

"Med iPadOS 14 er vi rigtig glade for at bygge videre på den markante oplevelse, man får med iPad, og levere funktioner, der gør det nemmere for kunderne at øge deres produktivitet, være mere kreative og have det sjovere," udtaler Craig Federighi, Apples Senior Vice President of Software Engineering. "I kraft af de nye kompakte design til interaktion med systemet og nye appdesign, der er skræddersyet til iPad, endnu bedre funktioner til at tage noter med Apple Pencil og mere effektfulde AR-oplevelser giver iPadOS 14 en fantastisk oplevelse, som også fremover er i en klasse for sig."

Udover de nævnte ting, der er specifikke for iPadOS, indeholder opdateringen også de nye tin fra iOS.

Forbedrede appoplevelser med nyt kompakt design, universel søgning og redesignede indholdsoversigter

Et helt nyt kompakt design til indgående FaceTime- og telefonopkald, interaktioner med Siri og Søg er særligt praktiske på iPad, hvor de hjælper brugerne med at holde fokus og få mere fra hånden her og nu. Indgående FaceTime- og telefonopkald vises nu som et mindre banner, så de ikke fylder hele skærmen. Det gør det nemt at besvare opkaldet med et hurtigt tryk eller afvise det bare ved at svirpe, så man straks kan komme videre med arbejdet.Siri vises nu nederst på skærmen, når funktionen er aktiveret, så brugerne helt ubesværet kan finde oplysninger på skærmen, mens de beder Siri om hjælp, og den forsvinder hurtigt igen, når man starter andre apps eller styrer musik.

Søgefunktionen på iPad er lavet om helt fra bunden med iPadOS 14 og udgør nu ét sted til hurtig søgning efter stort set alt – lige fra at finde og starte apps til at tilgå kontakter, filer og hurtige oplysninger og få svar på ofte stillede spørgsmål om personer eller steder. Et nyt kompakt design betyder, at brugerne kan starte søgningen fra et hvilket som helst sted og uden at gå ud af den app, de er i. Søgninger på nettet er endnu mere effektive og avancerede, idet de giver mere relevante forslag, mens brugerne skriver, og mulighed for at gå til søgeresultaterne med et enkelt tryk.

Med redesignede indholdsoversigter i mange apps, bl.a. Fotos, Arkiver, Noter, Kalender og Apple Music, er navigationselementerne samlet på ét sted, så det er nemmere end nogensinde at navigere i en app og samtidig have indholdet lige ved hånden. Desuden giver de strømlinede værktøjslinjer og nye lokalmenuer nem adgang til appbetjening – alt sammen på ét sted.

Apple Pencil og håndskrevne noter

Med iPadOS 14 kommer Skrible med Apple Pencil nu også til iPad, så brugerne kan skrive i et vilkårligt tekstfelt — hvor håndskriften automatisk konverteres til tekst – og det gør det hurtigt og nemt for eksempel at svare på en iMessage-besked eller søge i Safari. Al håndskrift og konvertering til tekst sker på selve enheden, så det er anonymt og sikkert. Når man tager noter, bruger Smart Selection-funktionen maskinlæring på enheden til at skelne mellem håndskrift og tegninger, så håndskrevne noter nemt kan markeres, klippes ud og sættes ind i et andet dokument som tekst1. Genkendelse af figurer sikrer, at brugerne kan tegne figurer, der bliver gjort geometrisk perfekte og placeret det helt rigtige sted, når der tilføjes praktiske diagrammer og illustrationer i Noter.

Datadetektorer arbejder nu med håndskrift for at genkende telefonnumre, datoer og adresser, og det giver brugerne mulighed for at udføre forskellige handlinger – de kan f.eks. trykke på et skrevet nummer for at foretage et opkald, tilføje en begivenhed direkte i Kalender eller vise en placering i Kort.

Skrible vil i første omgang understøtte engelsk, traditionelt og forenklet kinesisk samt en blanding af kinesisk og engelsk, så brugerne kan skrive engelske og kinesiske ord samtidig uden at skulle skifte sprog.

AR med endnu mere realistiske funktioner

ARKit 4 omfatter en helt ny Depth API, som giver udviklere adgang til endnu mere nøjagtig dybdeinformation via data, der registreres af den nye LiDAR-scanner på iPad Pro. Udviklere kan bruge Depth API som drivkraft til effektive nye funktioner i deres apps – f.eks. for at tage brugernes mål og give mere nøjagtige indtryk af tøj, der prøves virtuelt, eller for at tjekke, hvordan forskellige farver maling vil se ud, inden man maler et rum. ARKit 4 introducerer også Location Anchors til iOS- og iPadOS-apps, som udnytter data i højere opløsning fra det nye kort i Apples Kort-app, hvor det er muligt, for at fastgøre AR-oplevelser til et bestemt punkt i verden.1

Forbedrede anonymitetsfunktioner giver mere gennemsigtighed og kontrol

Det vil nu være et krav til alle apps, at de skal have brugerens tilladelse, før de kan foretage sporing3. Senere på året vil produktsiderne i App Store indeholde opsummeringer af udviklernes egne oplysninger om databeskyttelsesforanstaltninger, der vises i et enkelt og letforståeligt format. Desuden kan brugerne opgradere eksisterende konti til Log ind med Apple, vælge at dele deres omtrentlige placering med appudviklere frem for deres nøjagtige placering, når de giver en app adgang til deres lokalitet, og få endnu mere gennemsigtighed omkring de måder, en app bruger mikrofonen og kameraet på.

Tilgængelighed

Udviklerversionen af iPadOS 14 er tilgængelig for Apple Developer Program-medlemmer fra i dag, og en offentlig betaversion bliver tilgængelig for iPadOS-brugere i næste måned. Nye softwarefunktioner bliver tilgængelige til efteråret som en gratis softwareopdatering til iPad Air 2 og nyere, alle iPad Pro-modeller, iPad 5. generation og nyere og iPad mini 4 og nyere.