Apple har frigivet iOS 9 til iPhonen og iPaden. Det skete den 16. september 2015. Med iOS 9 er Apples fokus på at gøre Siri endnu mere brugbar og mere intelligent. Det betyder at Siri i iOS 9 kan nogle mere avancerede ting, samt forstår et mere naturligt sprog.

Apple har kombineret det med en anden ny funktion, som Apple kalder "proactivity". Det betyder, at Siri (og hele systemet i det hele taget) er på forkant med, hvad man gerne vil, og giver nemmere og hurtigere adgang til det man leder efter i en given situation.

Den klart største opdatering til iOS 9 er iOS 9.3, som indeholdt en del nyheder blandt andet Night Shift-mode (se nedenfor).

De største nyheder i iOS 9

Nye apps i iOS 9

iCloud Drive har fået sin egen app, der kan slås til eller fra under Indstillinger. Via denne nye app, kan man få adgang til ens filer i iCloud Drive.

"Find mine venner" og "Find min iPhone" er nu som standard inkluderet i iOS 9, hvor man før selv skulle hente dem i App Store.

Nyheder i Meddelelsescenter i iOS 9

Man kan nu tilføje "Find mine venner" til meddelelsescenter, så man har en hurtig oversigt over hvor de er.

Det er nu muligt at gruppere notifikationer efter app i stedet for efter tidspunkt og dato som er standard.

Nye batterisparefunktioner i iOS 9

Diverse optimeringer giver ifølge Apple 1 times længere batteritid med iOS 9. En nye batterispare-mode giver yderligere tre timers ekstra batteritid. Man vil blive mindet om at slå funktionen til, når man når 20% og 10% på batteriet. Har man slået funktionen til, vil der blive slukket for baggrundsaktivitet samt flere af de grafiske effekter, der tærer mest på batteriet. Der er i princippet ikke noget i vejen for, at man har slået det til hele tiden.

Et af de nye ting er, at hvis man har sin iPhone liggende, så skærmen ikke er synlig - eksempelvis fordi den ligger med skærmen nedad på et bord eller et i et lukket cover - vil skærmen forblive slukket, selvom man modtager en ny notifikation. Tidligere tændte skærmen altid. Den nye funktion sparer strøm.

I Indstillinger er der kommet et nyt punkt, der alene handler om batteriet. Her kan man se en detaljeret oversigt over batteriforbruget samt slå batterisparefunktionen til.

Diverse mindre nyheder i OS 9

Nye muligheder for videooptagelse: 720p @ 30 fps, 1.080p @ 30 fps og 1.080 @ 60 fps for standard videooptagelse samt 720p @ 120 fps og 720p @ 240 fps for slow-motion-optagelse.

Kodeord er nu som standard sat til 6 cifre, hvor det før var 4 cifre. Man kan stadig skifte til 4 cifre, hvis man ønsker det.

Kontakter bliver ikke længere vist i app-skifteren, men fra den nye Proaktive-menu, der kommer frem, når man swiper helt til venstre på hjemmeskærmen.

Den fysiske mute-knap på iPhonen kan nu konfigures til i stedet at være rotationslås. Dette har hidtil været forbeholdt iPaden.

Disse enheder kan få iOS 9

Her kan du se hvilke iOS-enheder der understøttes af iOS 9. Samtlige enheder der kan køre iOS 8 kan opdateres iOS 9.

iPhone
- iPhone 4S
- iPhone 5
- iPhone 5C
- iPhone 5S
- iPhone 6
- iPhone 6 Plus
- iPhone 6S
- iPhone 6S Plus
- iPhone SE

iPod Touch
- iPod Touch (5. generation)
- iPod Touch (6. generation)

iPad
- iPad 2
- iPad (3. generation)
- iPad (4. generation)
- iPad Air
- iPad Air 2
- iPad Mini (1. generation)
- iPad Mini 2
- iPad Mini 3
- iPad Mini 4
- iPad Pro

Opdateringer til iOS 9

Efter en officielle frigivelse af iOS 9 har Apple udgivet flere opdatering til styresystemet. Den klart største er iOS 9.3. Nedenfor er en oversigt over dem alle.

9.0.1

Frigivet 23. september 2015. Indeholder udelukkende fejlrettelser. Først og fremmest retter opdateringen en fejl, hvor nogle brugere ikke kunne gøre opdateringen til iOS 9 færdig.

9.0.2

Frigivet 30. september 2015. Indeholder udelukkende fejlrettelser.

Blandt de fejl der rettes er:

- Løser et problem med iCloud-backup, der afbrydes efter manuel igangsættelse
- Retter er problem med at skærmen ved en fejl roterer, når der kommer notifikationer
- Forbedrer stabiliteten ved podcast
- Løser et problem med iMessage-aktivering
- Løser et problem relateret til tænd/sluk for brug af mobildata i apps
- Lukker et sikkerhedshul, hvor man via Siri kunne få adgang til noget indhold på en låst telefon

9.1

Frigivet 21. oktober 2015. Den vigtigste ting i denne opdatering er understøttelse af den nye iPad Pro. Derudover er der understøttelse af Unicode 7 og 8, der introducerer mere end 150 nye emojis.

Der er også en opdatering til Live Photos, der registrerer hvornår man hæver eller sænker hånden i forbindelse med at man tager et billede, og automatisk undlader at optage disse bevægelser.

Derudover er der en lang række fejlrettelser og optimeringer af diverse ting samt nogle sikkerhedsopdateringer. Opdateringen lukker blandt andet det sikkerhedshul, der har været brugt af Pagu til at jailbreake med.

9.2

Frigivet 8. december 2015. Indeholder først og fremmest en stor mængde fejlrettelser og småtilpasninger eller ændringer til eksisterende ting. Bladt de større ting er en opdatering til News-appen (der ikke kan anvendes i Danmark), flere forbedringer i Apple Music, understøttelse af 3D Touch i iBooks, understøttelse af MailDrop i Mail og en forbedret Safari ViewController (det vil sige det browser-vindue, der popper op i andre apps). Derudover er der understøttelse af Apples USB Kamera-adaptor på iPhone 5 og nyere.

9.2.1

Frigivet 19. januar 2016. Indeholder udelukkende fejlrettelser.

9.3

Frigivet 21. marts 2016. I forhold til de seneste småopdateringer indeholder iOS 9.3 en del nyheder.

En af de mest interessante nyheder er en såkaldt Night Shift-mode der reducerer skærmens blå lys om aftenen og natten. Blåt lys hæmmer blandt andet melatonin-udskillelsen i kroppen hvilket igen hæmmer den naturlige søvn. Ved at skrue ned for det blå lys, modvirker man dette. Indstillingen slås til under Skærm og lysstyrke eller via Kontrolcenter. Det er også muligt at få det gjort automatisk mellem solnedgang og solopgang. Bemærk at funktionen ikke er understøttet på alle ældre enheder. Du kan læse mere detaljeret om hvordan Night Shift-mode virker her: Sådan fungerer Night Shift i iOS 9.3

I Noter er det blevet muligt at beskytte noter med kodeord eller Touch ID. Man kan gøre det for enkelte noter, så det ikke er alle noter, der kræver kodeord. Man kan nu også sortere noter efter dato for oprettelsen, dato for seneste ændring eller alfabetisk efter titlen.

I Sundheds-appen er der kommet et nyt interface, der gør det nemmere at se hvor mange skridt man har gået, og hvor meget man har bevæget sig. Der er desuden kommet en menu der viser sundhedsrelaterede apps fra App Store.

På de iPhones der understøtter Touch ID er der kommet understøttelse af de såkaldte Quick Actions i flere af Apples egne apps som Sundhed, Kompas og Indstilinger med flere.

Derudover er der kommet flere nye småting til CarPlay, Apple Pay, Live Photos med mere.

Apple frigav senere en ny udgave af iOS 9.3 til flere ældre enheder. Denne opdatering retter en fejl, hvor nogle enheder ikke kunne aktivere efter opdateringen. Problemet var forårsaget af at iOS 9.3 krævede det Apple ID, som iPhonen eller iPaden oprindelig var registreret med og ikke det nuværende Apple ID. I de tilfælde, hvor folks nuværende Apple ID ikke var identisk med det, der blev brugt første gang iPhonen blev registrere, kunne enheden derfor ikke aktiveres.

9.3.1

Frigivet 31. marts 2016. Retter et problem med at links i Safari og andre apps ikke virker.

9.3.2

Frigivet 18. maj 2016. En mindre opdatering, der primært fokuserer på at rette fejl samt at forbedre ydeevnen og stabiliteten. De to største fejlrettelser relaterer sig til GameCenter samt BlueTooth-forbindelsen, hvor der har været problemer med iPhone SE.

Ellers er det mest synlige at man nu kan have Night Shift og energibesparende mode slået til på samme tid. Det kunne man også i betaerne af iOS 9.3, men det blev fjernet i den endelige frigivelse.

iOS 9.3.2 til iPad Pro indeholdt en fejl så enheden blev ubrugelig. Den blev rettet i en ny udgave af opdatereingen.

9.3.3

Frigivet 22. juni 2016. Apple nævner intet om nogle regulære nyheder, så der er alene er tale om rettelser af fejl samt andre ændringer under motorhjelmen og selvfølgelig sikkerhedsopdateringer.

9.3.4

Frigivet 5. august 2016. Sikkerhedsopdatering til iOS 9.

9.3.5

Frigivet 26. august 2016. Opdateringen byder på lukning af tre kritiske sikkerhedshuller, der blandt andet er blevet benyttet til at jailbreake iPhonen med og til at kunne opsnappe kommunikation med.

Opdateringen er foreløbig den sidste til iOS 9.

Artiklen er ajourført i marts 2017.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.