I mange af USA's stater foregår der i øjeblikket en massiv debat omkring brugernes ret til at kunne få repareret deres elektroniske produkter. Alene i år har der i 27 stater været overvejet eller fremsat "Right to Repair"-lovgivning. Lovgivningen skal give private og uafhængige reparatører adgang til reservedele og tekniske tegninger, så der kommer et reelt valg af hvor man vil have repareret sine ting, eller om man vil gøre det selv, og altså ikke være tvunget til at lade eksempelvis Apple klare det.

I en del af staterne er forslagene dog blevet trukket tilbage. Blandt andet fordi de store teknologivirksomheder som Apple, Microsoft, Amazon, Google etc. er modstandere af forslagene. Apple skulle være de værste, når der handler om at lave lobbyarbejde, der skal forhindre lovene. Det fremgår af en ny interessant artikel fra Bloomberg.

Apple: Kan komme til skade ved at gøre det selv

Apple argumenterer blandt andet med, at enhederne kan gå i stykker eller at brugerne kan komme til skade, hvis de forsøger at reparere deres egne enheder. Det er selvfølgelig rørende, at Apple bekymrer sig om brugernes risiko for at komme til skade i forsøget på at skifte batteriet i en iPhone, men mon ikke det i virkeligheden handler om kontrol og økonomi? Ikke ulig hvordan bilproducenterne for år siden på samme måde forsøgte at kontrollere det lukrative eftermarked.

Et af Apples forsøg på at undgå Right to Repair er lanceringen af Apples Independent Repair Program, der skal give uafhængige værksteder mulighed for at få originale reservedele, værktøj, manualer etc., så de kan lave reparationer uden for garantien. Apple kræver dog stadig at reparationerne bliver udført af en teknikker som er certificeret af Apple, og der er eksempelvis ikke adgang til iPad-skærme gennem programmet. I praksis ændrer der derfor ikke ret meget på, Apples kunder i det store hele er tvunget til at benytte Apple eller en af Apples officielle partnere, hvis ens Apple-produkt går stykker, og man ønsker originale reservedele brugt til reparationen.