De amerikanske telemyndigheder, FTC, har sammen med 46 af de amerikanske delstater lagt sag an mod Facebook for at opretholde et ulovligt monopol på sociale netværk ved i årevis at have brug konkurrenceforvridende metoder. Kravet er at Facebook blandt andet skal tvinges til at sælge Instagram og WhatsApp, som Facebook i dag ejer.

Sagsøgerne beskylder Facebook for systematisk at have elimineret konkurrenter, der kunne true Facebooks monopol. Dette inkluderer Facebooks køb af Instagram i 2012 og Facebooks køb af WhatsApp i 2014. Facebooks overtagelse af de populære tjenester har efterladt brugerne med få valgmuligheder indenfor sociale netværk og samtidig frataget annoncørernes fordele ved flere konkurrerende tjenester.

Facebook forsøgte i starten af konkurrere med Instagram, men besluttede sig i stedet for at købe dem for derved at neutralisere truslen. Det samme skete med købet af WhatsApp. Her kunne Facebook se en risiko for at WhatsApp kunne udvikle sig til en trussel mod Facebooks dominerende position, hvorfor Facebook valgte at købe tjenesten. Det er i hvert fald sagsøgernes påstande.

Skal sælge Instagram tog WhatsApp

FTC går efter et permanent påbud til Facebook om at frasælge aktiviteter, hvilket inkluderer Instagram såvel som WhatsApp. Samtidig vil alle fremtidige køb fra Facebooks side skulle godkendes af myndighederne. Facebook vi også få påbud om ikke at indføre konkurrenceforvridende betingelser for softwareudviklere.

Myndighederne har efterforsket Facebook i mere end et år, og det resulterer altså nu i det sagsanlæg, som myndigheder og næsten alle de amerikanske delstater står bag. Retssagen vil formodentligt komme til at tage årevis.

I kikkerten er også selskaber som Alphabet (Google) og Apple, der ligeledes har vokset sig kæmpe store de sidste år. Både i USA og EU efterforskes disse to selskabers ageren grundigt.