En af de store nyheder i iPhone X er at den velkendte fingeraftrykslæser (Touch ID) der har været i alle iPhones side iPhone 5s bliver erstattet med ansigtsgenkendelse. Apple kalder det Face ID.

Da Face ID er helt nyt er der helt sikkert en del spørgsmål til hvordan teknologien fungerer, hvor sikker den er og så videre. Jeg har samlet alle svarene i denne artikel.

Hvordan scanner Face ID mit ansigt?

iPhone X scanner dit ansigt med et specielt TrueDepth-kamera der sidder øverst på forsiden af iPhonen. TrueDepth-kameraet består af tre komponenter: En punktprojektor, en infrarød belysningskilde og et infrarødt kamera.

Scanningen af ansigtet foregår ved at punktprojektoren projicerer mere end 30.000 usynlige prikker op på dit ansigt. Disse prikker aflæses så via det infrarøde kamera. Tilsammen giver det en præcis kortlægning af dit ansigts struktur.

Denne kortlægning sendes til iPhones A11 Bionic-chip, der laver en matematisk model over ansigtet og sammenligner med den model af dit ansigt, der blev dannet under opsætningen af funktionen for at se om der er et match.

Virker Face ID i mørke?

Face ID benytter usynligt infrarødt lys til at oplyse dit ansigt med og virker derfor også i mørke. For det infrarøde kamera vil ansigtet altid være fuldt oplyst. Vores øjne kan bare ikke se det.

Virker Face ID med hat, briller, skæg etc.?

Til trods for at hele dit ansigt ikke altid er synligt virker Face ID alligevel. A11 Bionic-chippen bruger maskinlæring og et neuralt netværk til at lære at genkende dit ansigt selvom du eksempelvis får skæg eller tager læsebriller på. Du kan endda have solbriller på. Face ID virker med de fleste solbriller på markedet, men der vil dog være enkelte, der blokerer så meget for det infrarøde lys at Face ID ikke virker.

På samme måde tilpasser Face ID sig at dit udseende ændrer sig over tid. For eksempel når dit hår gror eller du klipper skægget. Det kan godt være, at dine venner ikke kan kende dig, men Face ID kan.

Hvad hvis Face ID alligevel ikke kan genkende mit ansigt?

Kan Face ID ikke genkende dit ansigt, kan du altid låse iPhonen op med dit kodeord.

Hvor sikkert er Face ID?

Hvis en anden person skal kunne låse din iPhone op kræver det at vedkommendes biometriske data matcher dine. I skal altså have fingeraftryk eller ansigtstræk der er tilstrækkelig ens.

Med Face ID er sandsynligheden for at dine data mather en andens meget lavere end den er med Touch ID. Face ID er altså meget mere sikker. Dette skyldes at Face ID måler på langt flere datapunkter end Touch ID.

Ifølge Apple er sandsynligheden for at en anden persons Touch ID-data matcher dine 1:50.000. For Face ID's vedkommende er sandsynligheden helt nede på 1:1.000.000. Enæggede tvillinger er en undtagelse. Her vil face ID ikke kunne skelne.

Kan man narre Face ID med et foto eller en maske?

Face ID scanner ansigtet i 3D, så man kan ikke narre systemet med et foto. Det er helt udelukket.

En maske er heller ikke nok til at narre Face ID. Apple har fået fremstillet meget realistiske masker for at træne systemet i at skelne mellem rigtige mennesker og rigtige mennesker med maske på. Ifølge Apple kan Face ID ikke narres med en maske uanset hvor realistisk den er.

Med Face ID har man desuden kun to forsøg for at låse op før der kræves kodeord.

Kan andre låse min iPhone op mens jeg sover?

Face ID låser kun din iPhone op, hvis du kigger direkte på den med åbne øjne.

Sover du eller er du på andre måder ikke ved bevidsthed vil Face ID derfor ikke godkende dit ansigt. Du skal altså ikke frygte at andre låser din iPhone op med dit ansigt mens du sover.

Denne ekstra sikkerhed er ikke obligatorisk men kan slås til eller fra efter eget valg.

Kan Face ID sættes op til at genkende flere ansigter?

I modsætning til Touch ID, hvor man kan gemme fem forskellige fingeraftryk, kan man med Face ID kun gemme ét ansigt.

Skal jeg holde ansigtet op foran iPhonen for at låse op?

Du behøver ikke holde iPhonen op foran ansigtet for at låse den op. Face ID virker også selvom iPhonen ligger flat på et bord eller hvis du holder den ud til siden. Det vigtigste er at du kigger på iPhonen - og ikke hvordan den er i forhold til ansigtet.

Virker Face ID med Apple Pay?

Face ID erstatter Touch ID og kan derfor benyttes alle de steder hvor man i dag bruger Touch ID. Dette gælder også godkendelse af Apple Pay-betalinger.

Hvad med privacy?

Lige som tilfælder er med Touch ID er der ingen data fra Face ID der forlader din iPhone. Inten bliver uploadet til iCloud eller sendt til Apple.

Den matematiske model af dit ansigt gemmes i en en sikker enclave i hardwaren. Her ligger data krypteret og kan kås tilgås med det rette ansigt eller kodeord.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.