Har du et ældre fjernsyn og modtager dit TV-signal via stueantenne, skal du være opmærksom på risikoen for at det går i sort den 1. april. Denne dato overgår 700 MHz-frekvensbåndet, der har været brugt til at sende TVsignaler på, nemlig til mobilt bredbånd, hvor det skal bruges til blandt andet 5G. Præcist hvor mange husstande, der vil blive berørt er uklart, men Kulturministeriet vurderer, at op mod 150.000 danskere bliver ramt af omlægningen.

Omlægningen af signalet sker på baggrund af en beslutning i Folketinget i februar 2015, om en vækstplan for digitalisering i Danmark. Her blev det vurderet, at produktiviteten stiger, når den mobile bredbåndsdækning vokser. Da man er løbet tør for velegnede frekvenser, har man altså været nødt til at indrage nogle allerede ibrugtagne, hvilket så nu går ud over TV-signalerne. Omtrent en tredjedel af de frekvenser det hidtil har været brugt til TV bliver flyttet til mobilt bredbånd.

Rent teknisk er 700 MHz-frekvensbåndet interessant fordi signalerne er langtrækkende og derfor velegnet til dækning i udkantsområder, hvor der er længere mellem masterne.

Problemet er at nogle ældre fjernsyn ikke understøtter andet end 700 MHz-frekvensbåndet og derfor nu helt mister signalet. Det gælder alene fjernsyn, der modtager TV via egen antenne.

Det er nemt at teste om ens fjernsyn er berørt af problemet. Find kanal 88 og tjek om der står "Det virker!" på skærmen. Gør der det, virker det. Kan du ikke se testen eller kan dit fjernsyn slet ikke finde kanel 88, så kan du ikke modtage det nyt TV-signal. I så fald er der to muligheder. Køb et nyt TV eller en DVB-T2-modtagerboks, der kan kobles til det eksisterende fjernsyn.

Modtager du signal fra kabel, satellit eller via en TV-boks, er der ingen problemer, og du behøver ikke gøre yderligere.