For nylig præsenterede Apple årets nye styresystem, macOS Monterey. Det er lige nu i betatest og frigives endeligt til efteråret. Allerede nu viser det sig dog, at nogle af de nye funktioner er forbeholdt Macs med Apples egen M1-systemchip - og altså ikke er tilgængelige på Macs med Intel-chip.

Her er nogle af de funktioner, det drejer sig om:

  • Udviskede baggrunde i Portræt-mode under FaceTime videoopkald.
  • Interaktiv 3D-globus i Kort-appen.
  • Live Text til kopiering og oversættelse af tekst på fotografier.
  • Mere detaljerede kort over visse byer.
  • Tekst-til-tale på dansk.
  • Kraftigt forbedret diktering.

Nye funktioner som altså ikke virker, hvis du har en Mac med Intel-processor. Det ville måske være fint nok, hvis der var tale om gamle, udgående Macs. Man må forvente, at der over tid kommer nye funktioner, der ikke nødvendigvis virker på ældgamle Macs. Apple er da også i gang med et komplet skifte til deres egen chiparkitektur, så på den måde kunne det give god mening at forbeholde nogle funktioner til den nye arkitektur. Hvis skiftet var gennemført altså. Det er det bare ikke. Apple sælger således stadig Macs med Intel-processor.

Fortidens teknologi til skyhøje Apple-priser

Vi har altså en situation, hvor Apple sælger nye Macs, der ikke engang får del i alle de nye funktioner i Apples nyeste styresystem. Der er for eksempel tale om 16 tommer MacBook Pro til over 20.000 kroner. Mac Pro til minimum 50.000 kroner og 27 tommer iMac til over 15.000 kroner. Ingen af dem får del i alle nye funktioner i macOS Monterey.

Der er ikke tale om en situation, hvor Apples skifte er gennemført, og Apple med bedre ret kunne sige: "Vil du have del i de nye funktioner, må du købe en af de nye Macs". Det kunne man måske forstå, omend det stadig er dårlig stil. Man kunne også acceptere det, hvis Apple solgte Intel-Macs til halv pris. Man får en Mac til en god pris vel vidende at det er en gammel og udgået teknologi.

Hvad der til gengæld er komplet uacceptabelt er at sælge fortidens teknologi til skyhøje Apple-priser
og med lille skrift informere kunderne om, at de ikke engang kan afvikle den fulde udgave af macOS Monterey. At Apple har truffet et valg om, at den hardware Apple selv laver, ikke kan afvikle det styresystem Apple selv laver fuldt ud.

Selvfølgelig bestemmer Apple selv over hvad de tilbyder. Det er lige som deres ret. Men det er omvendt også kundens ret at brokke sige, hvis man er uenig. Og det er jeg i den grad her. Jeg har siden lanceringen af den første M1-baserede Mac frarådet folk at købe en Intel-Mac. Det er der ikke lavet om på. Men mit syn på Apples forretningsmoral har lidt en knæk, det må jeg indrømme. Apple burde holde sig for gode til at prakke kunderne Intel-Macs på til fuld pris, når nu et skifte er sat i værk og bestemt.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.