Apple har lanceret macOS Monterey, den nyeste version af Mac'ens styresystem. Med macOS Monterey kan man holde kontakten på nye måder, få mere fra hånden og få en mere flydende arbejdsgang på tværs af Apple-enheder.

SharePlay er en ny funktion i FaceTime, som giver brugerne mulighed for at dele oplevelser sammen, og 'Delt med dig'-funktionen gør det nemt at opdage og opleve indhold sammen, der deles via Beskeder direkte i Fotos, Safari, Apple Podcasts, Apple News og Apple TV-appen.

Safari har fået en større opdatering med blandt andet en strømlinet fanelinje. Genveje findes nu også på Mac og hjælper en med at automatisere hverdagsopgaver, mens Fokus hjælpe med at holde fokus og reducere forstyrrelser.

Se alle nyhederne i macOS Monterey herunder.

Safari

Safari nytænker browsing med et nyt fanedesign, som giver en mulighed for at se mere af siden, når man scroller. Den nye fanelinje har samme farve som websiden og kombinerer faner, værktøjslinje og søgefelt i et enkelt, kompakt design. Med Fanegrupper kan man gemme og administrere faner på en nem måde, der er perfekt til at planlægge rejser, shoppe eller gemme alle faner, som man besøger hver dag. Fanegrupper synkroniseres også på tværs af Mac, iPhone og iPad, så man kan fortsætte ens projekter hvor som helst og nemt dele faner med venner og familie.

Safari får nye faner.

Genveje

Genveje kommer til Mac, og fungerer som vi kender det fra iPhone og iPad, og gør at man hurtigt kan udføre opgaver med de apps, man bruger mest. Takket være et stort udvalg af foruddefinerede handlinger, der er designet specifikt til Mac, kan man dele filer lynhurtigt, lave animerede GIF-filer og meget mere. Avancerede brugere, der ønsker at tage det et skridt videre, kan bruge redigeringsværktøjet til genveje på Mac til at tilpasse genveje, så de passer til deres arbejdsgang. Genveje er integreret i hele macOS og findes for eksempel på menulinjen, i Finder, Spotlight og med stemmeaktivering i Siri, hvilket gør det nemt at bruge genveje, uanset hvilket app man arbejder med.

Noter

Nye funktioner i Noter hjælper en med at holde orden, samarbejde og skrive noter fra hvor som helst. Hurtige noter er en ny metode til at tage noter fra alle apps eller websites. Man kan også føje links fra en app til ens Hurtige noter for at skabe kontekst, selv på et website i Safari eller en adresse i Kort.

FaceTime

Med macOS Monterey har FaceTime fået en række nye lyd- og videofunktioner, der får samtalerne til at føles mere naturlige og virkelighedstro. Med rumlig lyd lyder stemmer under et FaceTime-opkald, som om de kommer fra det sted på skærmen, hvor personen er placeret, mens Stemmeisolering bruger maskinindlæring til at fjerne baggrundsstøj og sikrer, at brugerens stemme er klar. Bredt spektrum sikrer, at al lyd i området slipper igennem, så deltagerne kan høre alt. Portræt bruger Apples Neural Engine i M1-chippen til at sløre brugerens baggrund og skabe en imponerende videoeffekt, og den nye funktion Netoversigt viser deltagere i lige store firkanter.

SharePlay

SharePlay er en samling af systemfunktioner, der giver brugerne mulighed for at dele oplevelser under et FaceTime-opkald. Brugerne kan dele deres musik, serier, film, projekter og meget andet med venner og familie i realtid – de kan lytte til deres yndlingsmusik sammen, se film og serier, samarbejde i apps via skærmdeling og meget mere.

Delt med dig-funktionen gør det nemt at finde og opleve alt det indhold, der deles via Beskeder, herunder billeder, videoer, artikler og andet, direkte fra en Delt med dig-fane i Fotos, Safari, Apple Podcasts, Apple News og Apple TV-appen.

Kontinuitet

Universal Control giver en mulighed for at arbejde med én mus og ét tastatur, så man kan skifte mellem iPad og Mac uden behov for indstilling. Man kan endda trække og anbringe indhold fra en enhed til en anden – og tilbage igen. På den måde kan man for eksempel tegne en tegning med Apple Pencil på iPad og placere den i en Keynote-slide på Mac.

Med AirPlay til Mac kan brugerne afspille, præsentere og dele stort set alt – fra de nyeste film og spil til feriebilleder og præsentationer – fra iPhone eller iPad direkte til skærmen på Mac. Lydsystemet på Mac kan også bruges som en AirPlay-højttaler, der giver brugerne mulighed for at afspille musik eller podcasts på deres Mac eller bruge deres Mac som ekstra højttaler og få lyd i flere rum.

Flere nye funktioner i macOS Monterey

  • Ny interaktiv globus i Kort.
  • Livetekst bruger maskinindlæring på enheden til at registrere tekst i billeder, herunder telefonnumre, websites, adresser og sporingsnumre, så brugerne kan kopiere og indsætte, foretage et telefonopkald, åbne et website og nemt finde flere oplysninger.
  • Visual Lookup bruger maskinlæring til at hjælpe en med at opdage og lære mere om dyr, kunst, vartegn, planter og andet i billeder.
  • iCloud+ kombinerer iCloud med nye funktioner, herunder Skjul min e-mailadresse, udvidet understøttelse af Sikker HomeKit-video og den nye innovative anonymitetstjeneste på internettet, iCloud Private Relay.
  • Anonymitetsfunktioner som Beskyttelse af anonymitet i Mail giver brugerne mulighed for at vælge, om e-mails kan indsamle oplysninger om deres Mail-aktivitet, og optagelsesindikatoren på Mac viser nu, hvilken app der bruger Mac-computerens mikrofon.
  • Nye tilgængelighedsfunktioner.

Tilgængelighed

macOS Monterey understøtter det hidtil største udvalg af Macs, herunder den nyeste iMac-model, MacBook Air, 13" MacBook Pro og Mac mini samt Apples Intel-baserede Mac-computere.

Du opdaterer til macOS Monterey via Systemindstillinger på din Mac.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.