Flere og flere ting flytter over i skyen. Apple gør blandt andet med deres integration af "iCloud Fotobibliotek" i både iOS og OS X deres til, at folks behov for lagerplads i skyen vokser. De tider for 1-2 GB lagerplads til ens dokumenter var alt rigeligt for en hel husstand er for længst ovre.

Jeg har tidligere kritiseret Apple for at være for nærige med en gratis plads i iCloud. Det giver ingen mening, at man får 5 GB fri plads i iCloud uanset om man har en enkelt iPad eller hele huset er spækket med iOS-enheder og Mac’s.

Men sådan er det altå nu engang. 5GB er hvad man får, og ellers må man til lommerne. Fair nok, Apple skal også tjene penge. Problemet er bare, at det er alt, alt for dyrt sammenlignet med konkurrenterne.

Det koster plads i skyen

Her er en prisoversigt over 1TB lagerplads i skyen hos Apple samt de mest oplagte konkurrenter. 1 TB er valgt, da det er en mulighed alle tilbyder, og fordi mindre end 1 TB ikke rigtigt kan bruges til noget, hvis alt skal ligge i skyen. Så længe vi opgiver harddiske i TB, skal pladsen skyen følge med for at kunne rumme det hele.

Her er en table med priser indhentet i marts 2015.

Apple iCloud DropBox Google Drive Microsoft OneDrive
Gratis 5GB 2GB 15GB 15GB
1TB 1.668 kr 893 kr 999 kr 670 kr
Billigst 4 3 2 1

Alle priser en inkl. 25% dansk moms untaget for DropBox, da de ikke har en afdeling i Danmark.

Som det kan ses er Apple mere end dobbelt så dyre som Microsoft, der er billigst og har en utrolig aggressiv pris på deres OneDrive. Men også både Google og DropBox er markant billigere end Apple. Forklaringen er til dels, at Microsoft, Google og DropBox har ført en form for priskrig, der har presset prisen ned. For bare et år siden var den markant højere. Af en eller anden grund er Apple dog ikke fuldt med.

Prisen skal ned

Hvis iCloud Drive skal have sin berettigelse, og det bør den bestemt, skal prisen ganske enkelt ned. Vi er vant til at det er dyrere at være kunde hos Apple, men når vi nærmer os tre gange prisen hos Microsoft, så begynder det at blive kriminelt. Den premium-pris vi betaler for iCloud Drive er ganske enkelt for stor. Det er selvfølgelig ikke helt fair alene at kigge på den rå plads. Ting som hastighed, stabilitet, sikkerhed og så videre spiller naturligvis også en rolle.

Men når man kigger på udbuddet og priserne hos Apples konkurrenter, bør 999 kr for 1TB plads i iCloud være den korrekte pris. Hvis ikke man som kunde skal følge sig til grin, når man ser de andres priser, er det der ned vi skal.

Tilknyttede services fjener reelt valgmuligheden

Og stadig vil mange nok betænke sig på, at skulle lægge en tudse hvert år for lagerplads i skyen, når man kan købe en fysisk disk til samme pris hvert år. Her er det de tilknyttede services kommer ind i billedet. Nem tilgængelighed med applikationer og sikkerhedskopiering er blandt de ting folk skal få øjnene op for, hvis skyen rigtig skal skal igennem hos den almindelige dansker.

Netop de tilknyttede services er hele humlen til, at det overhovedet er relevant at skænke Apples priser en tanke. For den enkelte udbydere har bundet deres services til deres eget produkt. Som Apple-bruger kan man ikke bare droppe iCloug og eksempelvis satse på Microsofts OneDrive uden samtidig at miste alle fordelene. Apples egne apps virker i hvert fald ikke umiddelbart på samme høje niveau, hvis ikke også man benytter Apples egen sky.

Konkurrencen er derfor reelt sat ud af spil Man er med andre ord bundet til iCloud, hvis man vil have alle fordelene. Dette er nok også forklaringen på, at Apple ikke har så travlt med at sænke priserne. Kunderne kan ikke rigtigt gøre så meget ved det - bortset fra at holde tegnebogen i lommen. Og det er ærgerligt, for Apples services er der ikke noget galt med - det er alene priserne.

Hvad mener i? Bruger i iCoud, og synes i priserne er rimelige?