iCloud er en af de de bedste ting i hele Apples økosystem. En skybaseret service, der gør det muligt at dele indhold på tværs af ens enheder - eller endda arbejde på indholdet via en webbrowser. Lige præcis en service som iCloud øger værdien i hele kæden. Man får mere ud af sine enheder, og man får fordele ved at gå all in på Apples produkter. Ens iPhone bliver ganske enkelt en bedre værktøj, hvis man samtidig har en Mac, og omvendt.

For lidt plads

iCloud har bare den kæmpe fejl, at det kun medfølger 5GB gratis lagerplads til en konto. Det var alt rigeligt, hvis man bare skulle tage sikkerhedskopi af data på sin iPhone eller have lidt noter eller billeder liggende i skyen. Men i en verden hvor mange både har en iPhone, en iPad og en Mac er 5 GB for lidt. Problemet er nemlig, at man ikke har 5 GB lagerplads per enhed, men for ens konto som helhed. Jeg er eksempelvis i den situation, at jeg ikke kan tage iCloud-backup af min iPad, fordi der ikke er nok tilgængelig plads.

Løsningen er ikke at oprette en ny konto til hver enhed, da man så går glip at muligheden for at synkronisere sit indhold på tværs af enheder. Man kan selvfølgelig nemt løse problemet ved at købe sig til mere plads, men det virker lidt som en showstopper for en så integreret feature i iOS og OS X, at man skal lægge et årligt beløb for at kunne bruge det til noget fornuftigt.

Intet er gratis - med rimelighed ønskes

Der er selvfølgelig intet her i verden der er gratis, men var der nogen som helst rimelighed i Apples tilbud, skulle man have 5 GB per enhed. I dag kan man købe en iPad til 2.000 kr, oprette en konto og få 5 GB plads. Man kan også købe en MacBook Pro til 20.000 kr, oprette en konto og få 5 GB plads. Hvis altså ikke man har en konto i forvejen - så får man nemlig ikke noget. Det giver jo absolut ingen mening, at man lægger 20.000 kr for en computer, og så skal man derudover lægge et årligt beløb for at kunne lægge lidt billeder i skyen, fordi man i forvejen er storkunde hos Apple og bruger de 5 GB med alle ens andre enheder.

Lad os sige, at 5GB lagerplads svarer til hvad man har brug for til én enhed. I dag er det jo så faktisk sådan, at når man køber enhed nummer to eller tre, så bliver brugeroplevelsen forringet fordi man ikke har plads i skyen. Med mindre man hiver pungen frem, får man ikke det fulde udbytte af at anskaffe sig flere enheder. Det ligger meget lagt fra, hvad Apple ellers står for.

Løsningen er at give 5 GB per enhed

Skal der være nogen som helst rimelighed i tingene, skal Apple tilbyde lagerplads per enhed. Det kunne være 5 GB for hver iOS-enhed og 10 GB for hver Mac. Om det så skal række 2 år fra købet, om der skal være et loft etc., må Apple selv rode med. Et eller andet skal der dog ske, hvis ikke iCloud skal sejre sig selv ihjel.

Som sagt er intet gratis, men hvis Apple vil tilbyde en gratis service, skal den altså fungere - uanset om man har en, to eller mange enheder. Fair nok at specielle behov koster penge, men basisydelsen bør ikke blive ødelagt fordi man tillader sig at købe både en iPhone og en iPad.

Som det er i dag, "straffer" Apple de bedste kunder, der tvinges til at tilkøbe ekstra plads hvis de vil have det fulde ud af produktet. Jeg forlanger ikke ubegrænset lagerplads, men bare en bestemt mængde per enhed man ejer, så man ikke løber tør fordi man er en god kunde. Det hele står og falder med, at iCloud er en integreret del af iOS og OS X. Selvfølgelig skal man betale, hvis man har specielle behov for meget plads - det kunne være et stort fotobibliotek. Men den grundlæggende funktionalitet, bør skalere med antallet af enheder man har anskaffet. Så kan Apple altid tilbyde tilkøb af muligheden for alle ens fotos i skyen derudover. Det er rimeligt nok.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.