Ifølge rygterne skulle Apple være klar med 2. generation Apple Watch på et event i marts næste år. Det overrasker personligt mig en smule, hvis det skulle blive tilfældet. Et smartur er efter min mening ikke i en kategori, der nødvendigvis skal opdateres hvert år. Det bør have en væsentlig længere holdbarhed. Nu spiller det dog ingen rolle, hvad jeg forventet, så lad os lege lidt med tanken. Lad os sige, at Apple har et nyt ur klar i kulissen, og lancerer det i marts. Hvilket er mindre end et år efter det første landede i butikkerne.

Elektronik forældes - med er Apple Watch et ur eller en computer?

Hvordan stiller det de eksisterende kunder? Selvfølgelig ved alle, at elektronik er forældet i samme øjeblik, det er købt. For nogle produkter sker det hurtigere end andre. En fire år gammel Hifi-forstærker holder formen noget bedre end en fire år gammel iPad. Men det er bare et spørgsmål om tid. Al elektronik vil per definition blive gammeldags i takt med udviklingen. Det kan ikke komme bag på nogen, og det bør ikke være noget man brokker sig over. Sådan er vilkårene.

Men derfor kan man alligevel godt føle sig som en idiot, når man dagen efter at have købt et Apple-produkt opdager, at de lancerer et nyt smarterede produkt med flere funktioenr til en bedre pris. I sidste ende er det dog en præmis, og noget man til dels kan sikre sig mod ved at følge lidt med i nyhedsstrømmen - eksempelvis på en side som iPhoneguide.

Lige præcis med Apple Watch vil jeg dog mene, at tingene forholder sig lidt anderledes. Netop ure er nogle af de produkter, der bliver aller mindst gammeldags som tiden går. Nogle af dem bliver faktisk mere værd. Det er selvfølgelig et særtilfælde, men Apple læner sig med Apple Watch meget op af hele terminologien og traditionen omkring ure. Et ur - uanset om det så er et smart et af slagsen som Apple Watch - bør ganske enkelt ikke blive forældet på et år. Jo, kostede det 699 kr overlevede vi nok at købe et nyt hvert forår i tidens tern. Men mange Apple Watch-modeller er jo dyrere end en iPhone. Nogle af dem koster endda mere end en bil. Der er med garanti nogen der vil stå med et lidt stivnet smil, når Apple trækker næste vidunder op ad hatten til foråret.

Vil Apple gøre noget?

Ja, præmisserne er kendt. Folk har selv truffet valget og så videre. Men uanset hvem der bærer skylden, så vil Apple stå med problemet, hvis kunderne føler sig snydt. Kunder der føler sig snydt er ikke de mest loyale kunder man kan tænke sig. Hvor mange gange kan Apple sælge et nyt guldur til den samme mand? Mit gæt er ikke ret mange gange. Tilsvarende for alle os andre med de lidt billigere ure. Har Apple os i tankerne, eller er det business as usual? Forventer Apple at folk opdaterer deres 8.000 kr dyre apple Watch en gang om året, som mange folk gør med iPhonen? I såfald tror jeg Apple vil blive overrasket. Jeg tror dog også at Apple er helt klar over dilemmaet, men risikoen for at de mest ivrige af deres kunder bliver skuffede. Det er en ret sot risiko at løbe.

En måde de kunne løse tingene på er, at lade folk ombytte deres gamle ur til et nyt mod en rimelig ombytningspris. Remmen kunne man jo i princippet beholde. Med sådan et tilbud, vil Apple komme kunderne i møde. Signalere at de godt er klar over, at situationen omkring et dyrt Apple Watch er lidt speciel, men at de ikke lader kunderne i stikken med et gammelt ur til flere tusinde kroner. Jeg tror ganske enkelt ikke på, at ret mange folk er villige til at acceptere så stor en afskrivning på et Apple Watch, som tilfældet vil være, hvis der kommer et nyt hvert år, og Apple ellers ikke gør noget.

Ur eller håndledscomputer?

Hele problemet er jo, at den høje pris for Apple Watch til dels er begrundet med, at det er mode. Man betaler ganske enkelt en overpris for det tekniske produkt for at være moderne. Man kan godt acceptere at værdien af ens MacBook falder, når der hvert år kommer en ny. Man man gider ikke acceptere, at man skal betale eksempelvis 5.000 kr for et ur, der kun er moderne i et år, når mange andre ure holder værdien i en menneskealder.

Lige præcis derfor er det ret interessant hvad Apple gør. Holder de fast i at Apple Watch skal læne sig op af urbranchen, eller er det bare en håndledscomputer, der forældes i samme takt som iPhonen? I såfald, hvorfor skal den så være så dyr?

Personligt glæder jeg mig til foråret. Både med hensyn til hvad et nyt ur bringer, og i forhold til hvordan Apple har tænkt sig at håndtere lanceringen i forhold til de eksisterende kunder. Jeg tror simpelthen, at Apple er nødt til at gøre et eller andet for at sikre at kundernes værdi af Apple Watch strækker sig noget længere end 12 måneder. Men vi får se.