Grim Fandango er en klassiker inden for computerspil. Oprindeligt lanceret i 1998 af LucasArts. Det er et af de aller bedste computerspil udviklet nogensinde uanset platform. Paradoksalt nok er det dog aldrig blevet den store økonomiske succes. Faktisk var det svigtende salg af Grim Fandango medvirkende til, at LucasArts droppede deres adventure-afdeling, og at genren som helhed nærmest gik i glemmebogen.

Nu er Grim Fandango dog tilbage i en remastered udgave til iPaden. Og hold da op, det er godt. Det er som at få fingre i en specialudgave af Blade Runner. Det er guld man sidder med mellem fingrene. Fuldstændigt upåvirket af tidens tand, holder det stadig her mange år efter. Det er kun ægte klassikere der gør det.

For nytilkomne er Grim Fandango som sagt et adventure-spil. Man styrer Manny Calavera, en halvfortabt karakter med en halvtrist tilværelse og et ikke meget bedre syn på fremtiden. Ren noir-stil med andre ord. Scenen er underverdenen, Land of the Dead, hvor nytilkomne sjæle skal forsøge at finde vej til den 9. underverden. Har man gjort gode ting i livet, går det nemt, og ellers må man forberede sig på en lang og hård rejse til fods.

Manny arbejder som en slags rejseagent, der skal hjælpe sjælene til en hurtigere og bedre rejse. I genrens stil foregår det ved at man skal samle objekter, der kan bruges til at interagere med andre objekter, personer etc. for at komme videre i spillet.

Grafisk er vi i den gode gamle klassiske stil, mens lydsiden er fremragende. Spillets helt store gevinst er dog historien, der er i en klasse for sig. Her kan nyere spil slet, slet ikke være med. Til gengæld mærker man tidens tand i tempoet. Grim Fandango er ikke et spil for de utålmodige. Det går langsomt, og er til tider svært, men man kan heldigvis ikke dø, så det er bare med at klø på.

Er du helt blank i forhold til adventure-genren, så er Grim Fandango et oplagt valg. Det er en forsvunden juvel, der er dukket op til overfladen. Prisen på 79 kr virker ude af trit med det generelle prisniveau i App Store. Til gengæld taler vi også om et spil af en helt, helt anden kaliber. Kvalitet der faktisk ikke bliver lavet mere.

Spillet kan hentes i App Store (link)

Scroll ned for at se kommentarer