
Hvis du af en eller anden grund fortryder din opdatering til det nye OS X Yosemite, kan du tage det helt roligt. Det er nemlig muligt at nedgradere til OS X Mavericks igen. Ikke at vi kan anbefale det, men der kunne jo være en eller anden specifik grund til, at Yosemite simpelhen har vist sig at være no go. I såfald skal du bare læse videre.
For at kunne nedgradre, skal du have en Time Machine-backup lavet i OS X Mavericks. Her skal lægges tryk på skal. Har du ikke en sådan Time Machine-backup, så kan det ikke lade sig gøre (via denne metode i hvert fald). Bemærk også, at alle dine dokumenter vil blive sat tilbage til datoen for sikkerhedskopien. De ændringer du har foretaget i mellemtiden vil af gode grunde forsvinde, når filerne overskrives med sikkerhedskopien.
Brug derfor lidt tid på manuelt at kopiere dine dokumenter og andre vigtige filer til et andet drev inden du starter. Hvis ikke du gør det, mister du dine ændringer.
Inden du starter, så læs hele vejldningen igennem, så du er forberedt på hvad der skal ske. Det kan være en god ide at planlægge nedgraderingen til at ske over natten.
Sådan nedgraderer du til OS X Mavericks
1. Genstart din Mac mens du holder cmd+R nede. Dette starter computeren i den såkaldte Recovery mode.
2. Find "Gendan fra Time Machine Backup" i menuen.
3. Vælg det drev, som din seneste Maverick-backup ligger på og klik fortsæt.
4. Nu skal du vælge hvilken version du vil gendanne til. Vælg den seneste foretaget med Mavericks. Dobbelttjek at den faktisk er lavet med Mavericks (10.9.x).
5. Vælg nu hvilket drev du vil kopiere til. Dette skal selvfølgelig være det drev, hvor Yosemite er installeret.
Nu er set bare med at vente. Processen kan godt tage (rigtig) lang tid afhængigt af størrelsen på din sikkerhedskopi. Regn med adskillige timer. Det kan være en god ide at lad det ske over natten, mens du alligevel ikke skal bruge computeren.
Vigtigt: Afbryd ikke processen undervejs. Det vil betyde, at du skal starte forfra.
Når gendannesen er færdig, er din Mac klar til at bruge med Mavericks igen.
Scroll ned for at se kommentarer
Måske ikke lige stedet at kommentere det, men hvis man har installeret en 3.parts SSD i sin Mac, skal man IKKE forsøge Yosemite. Det kunne være en god grund til at nedgradere igen :-/
Bjørn:
Kan du begrunde hvorfor?
Jeg haren MacBook Pro 2011 hvor jeg selv har monteret en SSD, og kører Yosemite, og det kører fremragende :-)
Det er fordi TRIM ikke er kompatibelt med andet end Apple's certificerede diske.
Google - SSD yosemite så får du langt mere fyldig svar end hvad jeg er i stand til via telefonen :-)
Man kan bare håbe der kommer opdateringer fra hardware- leverandørene som gør diskene kompatible.
Har nemlig selv lige smidt en ekstra SSD i min iMac i weekenden. Øv !
Jeg har også en Samsung SSD i min Macbook Pro 2011 og det kører lige så fantastisk som da jeg havde den med Mavericks
Kan kun anbefale en SSD opdatering til Macbook pro, det er som at have en ny Mac.
Simon
Det kan også nævnes at der kan være voldsomme problemer med en MacBook Pro retina med original installeret SSD. Min er fra jan 2014, og efter yosemite kan jeg kun boote i SafeMode- alm boot hænger halvvejs. Adskillige dages søgning har kun fundet folk med samme problem men ingen løsning (repair af disk, disktilladelser uden fejl, genindlæs yosemite x flere- ingen TM-backup haves). Jeg ved jeg ikke er alene om fejloplevelser med et ellers lækkert styresystem. Det kunne også være en grund til at nedgradere - hvis man kunne.
Det kan nu godt lade sig gøre...
http://www.cindori.org/software/trimenabler/
For at vende tilbage til ovenstående artikel.
Hvad gør man hvis man ikke har benyttet sig af timemachine i Mavericks og stadig gerne vil nedgradere fra Yosemite til Mavericks? Jeg har uden at tænke mig om, blindt opdateret til Yosemite, problemet er at Avid og dermed mit Pro Tools 10 ikke anerkender Yosemite, hvilket gør min imac fuldstændig ubrugelig(i kraft af at jeg bruger den til at lave musik på).
Jeg håber der kan gøres noget?
@Søren L
Du har vel en eller anden form for backup?
I såfald kan du jo bare starte på en frisk med Mavericks og indlæse alt fra din backup. Hvordan du gør, afhænger af hvordan du har lavet backup.
Ellers er det nemmeste vel at få opgraderet til Pro Tools 11, som fungerer med Yosemite, så vidt jeg kan se.
Ja jeg har alle mine ting på en ekstern harddisk. Jeg har lavet en helt manuel back up, hvor jeg har kopieret alle mine lyd filer, projekter, billeder osv. til en ekstern. Men jeg ved ikke hvordan jeg bare starter på en frisk med mavericks? Du har ret i at en opgradering til pro tools 11 nok ville fungere, men det koster jo også lidt knaster, og iøvrigt oplever jeg også andre problemer med yosemite.
Nogen der ved hvad man gør hvis man ikke har en backup? Jeg har DVD´er tilbage fra Leopard og Snow Leopard. Herefter blev det så vidt jeg husker opdateret over nettet.
Men hvis nu Dard Disken er defekt og bliver udskiftet så står man uden noget eller bare vil tilbage til en clean installation af Macerick. Nogen der ved eller har et link til hvad man så gør?
@Per
Man kan lave sit eget installationsmedie (DVD, USB etc): http://imacguide.dk/tips-og-tricks/tip-sadan-laver-du-et-bootbart-installationsdrev-med-os-x-mavericks/