Lige som i alle andre styresystemer er nogle filer i macOS skjulte, så de ikke kan ses i eksempelvis Finder. Det er typisk systemfiler, der skjules, så man ikke komme til at pille ved dem ved en fejl.

Men hvad gør man så, hvis alligevel har behov for arbejde med dem?

Det er relativt nemt at få de skjulte filer frem i lyset, hvis man har behovet. Der findes flere tredjepartsprogrammer der kan dette, og mankan også skrive et par linjer i terminalen. Det nemmeste er dog at bruge Finders indbyggede genvejstaster til formålet.

Sådan viser du skjulte filer i macOS

  1. Start med at åbne Finder.
  2. Tryk nu på command+shift+punktum (altså tryk på de tre taster på samme tid).
  3. Nu bliver de skjulte filer vist. Vil du skjule dem igen, skal du blot trykke på de tre taster en gang mere.

Nu kan alle skjulte filer ses i Finder og på dit skrivebord. I Finder vil filnavnene på dem være grå, så du kan se forskel på dem or de normale filer.

Der er selvfølgelig en årsag til, at filerne er skjulte, og det er for at undgå at folk piller ved dem, og derved kommer til at ødelægge et eller andet essentielt. Man skal altså lade være med at slette eller ændre skjulte filer, hvis ikke man ved hvad man laver.

Den gamle metode

En anden måde at gøre det på, er som sagt at skrive nogle linjers kode i Terminalen. Det gør du sådan her:

  1. Åbn Terminal, eventuelt ved at søge efter det i Spotlight. Ellers kan det findes i Program-mappen under Hjælpeprogrammer.
  2. Skriv (uden anførelsestegn og på én linje): "defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles TRUE" efterfulgt af et tryk på enter-tasten. Dette ændrer Finder så det som standard viser alle filer.
  3. Det kræver en genstart af Finder for at virke. Skriv (uden anførelsestegn): "killall Finder" efterfulgt af enter.

Vil du skjule filerne igen ændrer du bare TRUE til FALSE i punkt 2 ovenfor. Husk at genstarte Finder bagefter.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.