Har du en trådløs router eller accespoint fra Apple, en såkaldt AirPort-enhed, kender du måske også programmet AirPort-værktøj. Med dette program, er det muligt at bestemmer på hvilke tidspunkter hvilke enheder, skal have adgang til at koble på netværket.

Det kan for eksempel være ganske praktisk, hvis man vil sørge for at ens børn kun bruger internettet i bestemte tidsrum eller på bestemte dage. Et andet eksempel er, hvis du har en cafe, med gratis netadgang. Så kan du begrænse adgangen til cafeens åbningstid - og endda sørge for, at din egen enhed har adgang hele døgnet.

For at kunne følge denne guide kræver det, at du bruger en af Apples Airport-enheder: AirPort Express, AirPort Extreme eller Time Capsule.

Sådan begrænser du adgangen for bestemte enheder

1. Åben programmet AirPort-værktøj, der kan findes i mappen Hjælpeprogrammer eller via Spotlight.

2. Programmet vil nu vise AirPort Express (eller hvilken enhed du nu har). Tryk på den pågældende enhed, og vælg "Rediger".

3. Klik herefter på det faneblad, hvor der står "Netværk" og sæt hak i "Slå adgangskontrol til", og tryk på "Tidsbaseret adgangskontrol".

4. Som standard er der kun et punkt i oversigen nemlig "Ubegrænset". Det er den generelle regel, der gælder for alle enheder, der ikke har deres egen regel. Som standard er den sat op til at give adgang alle dage og på alle tidspunkter. Lad bare den være.

5. Tryk på det lille plus-tegn, for at tilføje en ny regel for en specifik enhed.

6. Du skal give regler en beskrivelse (navn). Det kunne være "Børnenes iPad".

7. I det næste felt skal du skrive enhedens MAC-adresse. Du finder en iOS-enheds MAC-adresse under Indstillinger > Generelt > Om > Wi-Fi-adresse. Den består af 2 gange 6 tegn adskilt af kolon. Du finder en Mac's MAC-adresse ved at trykke på æblelogoet i øverste venstre hjørne og vælge "Om denne Mac" efterfulgt af "Flere oplysninger" og "Systemrapport". MAC-adressen står nu under Netværk > Lokalitet. Husk at bruge den rigtige MAC-adresse.

8. Til sidst skal du vælge hvilke dage og tidspunkter enheden skal have adgang. Du kan vælge at kombinere flere tidspunkter. For eksempel "Hele tirsdagen" og "Onsdag mellem 14 og 16".

9. Når du er færdig klikker du "Arkiver".

10. Herefter kan du tilføje en ny enhed, hvis du vil. Når du er helt færdig skal du trykke "Opdater", for at sætte reglerne i kraft på din enhed.

Herefter vil de enheder, du har lavet regler for, kun kunne logge på nettet via dit Wi-Fi-spot på de tidspunkter, du har givet tilladelse til. Forsøger du alligevel, vil du få en fejlmeddelelse om, at enheden ikke kan logge på netværket.

En anden måde at bruge funktionaliteten på, er ved at begrænse den generelle adgang til for eksempel eftermiddagstimerne, men tilføje din egen enhed og give den fuld adgang hele døgnet. På den måde kan du lave et semi-åbent netværk, hvor alle folk kan logge på, men kun på bestemte tidspunkter.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.