"Jeg har glemt kodeordet til min Mac. Hvad gør jeg nu?" En ikke helt ualmindelig ting at høre. Heldigvis er det nemt at løse problemet med at have glemt sit kodeord til Mac'en.

Er du kommet i en situation, hvor du har glemt kodeordet til brugerkontoen på din Mac, kan du nemlig heldigvis (for det meste) nulstille kodeordet igen.

Der findes forskellige metoder alt efter om det er en almindelig brugerkonto eller en med administrator-rettigheder.

Nulstille Mac'ens kodeord ved hjælp af Apple ID

Har du koblet din macOS-konto sammen med dit Apple ID (også kaldet iTunes-konto eller iCloud-konto), kan du bruge det, til at nulstille dit kodeord med.

 1. Skriv med vilje kodeordet forkert tre gange indtil du får vist en besked om, at du kan nulstille din adgangskode med Apple-id. Hvis beskeden ikke vises efter tre forsøg, er din konto ikke indstillet til at nulstille med Apple-id.
 2. Tryk på det lille ikon med en pil i en cirkel for at få mulighed for at nulstille kodeordet.
 3. Log ind med dit Apple ID. Du vil få en advarsel om, at der i processen bliver dannet en ny hovednøglering. Accepter dette.
 4. Skriv et nyt kodeord

Bemærk at dette ikke virker med kontoer, hvor FileVault-krypteringen er slået til. Krypteringen er bundet op på dit kodeord, så en nulstilling af kodeordet vil ikke give adgang til systemet. Data vil kun kunne dekrypteres med den rigtige kode. Se også nedenfor.

Nulstille Mac'ens kodeord til en almindelig brugerkonto

Som administrator kan du nulstille (eller rettere sagt ændre) kodeord for enhver anden bruger af systemet.

 1. Åbn Systemindstillinger og klik på "Brugere og Grupper" under System.
 2. Find den bruger, du vil ændre kodeordet for og klik på "Nulstil kodeord"
 3. I det vindue, der popper op, skriver du det nye kodeord to gange.

Nulstille Mac'ens kodeord til administrator-konto

 1. Genstart computeren i Recovery-mode. Det gør du ved at slukke den, og tænde den igen samtidig med, at du holder cmd-tasten og R-tasten nede. Bliv ved med at holde den nede indtil Apple-logoet kommer frem. Vent indtil systemet er klar.
 2. Tryk på Utilities i menubaren og vælg Terminal.
 3. I Terminal skal du skrive "resetpassword", uden anførelsestegn og trykke enter. Dette åbner et værktøj til at nulstille kodeordet med. Følg vejledningen på skærmen.

Bemærk at dette ikke virker med kontoer, hvor FileVault-krypteringen er slået til. Krypteringen er bundet op på dit kodeord, så en nulstilling af kodeordet vil ikke give adgang til systemet. Data vil kun kunne dekrypteres med den rigtige kode. Se også nedenfor.

Nulstille konto beskyttet ved Filevault

Er din konto beskyttet med Filevault-kryptering, kan du ikke bare nulstille kodeordet. Pointen er, at så ville alle jo kunne gøre det, og få adgang til dine krypterede data uden at kende kodeordet. Data kan kun dekrypteres ved hjælp af det oprindelige kodeord eller en såkaldt recovery key, som blev oprettet, da du slog Filevault til. Denne nøgle har du enten selv noteret et eller andet sted, eller den ligger hos Apple.

 1. Skriv med vilje kodeordet forket tre gange
 2. Tryk på trekanten for at få mulighed for at indtaste nøglen.
 3. Skriv nøglen, hvis du selv har den. Har Apple nøglen, skal du kontakte Apple, som kan oplyse den, hvis du har de rette oplysninger. Bemærk at Apple ikke kan garantere, at de har nøglen eller at de kan udlevere den. Det er dit eget ansvar at have styr på din nøgle.
 4. Når nøglen er indtastet, skal du følge instruktionerne på skærmen.
CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.