Mission Control er en funktionalitet i OS X der giver overblik over ens skrivebord, Dashboard etc. Med Mission Control har man mulighed for at oprette flere skriveborde og derved fordele sine programmer mellem dem, for eksempel ét til arbejde og ét til fornøjelse.

Sådan åbner du Mission Control

Pegefelt: Skubber opad med tre fingre

Magic Mouse: Tryk to gange med to fingre. Det skal ikke være almindelig kliks, hvor musen trykkes i bund, men bare to taps på musens overflade med to fingre.

Tastatur: Tryk på F3

Du lukker Mission Control på samme måde.

Mission Control-oversigten

Når du har åbnet Mission Control vil du se forskellige ting, der varierer alt efter hvad du er i gang med, hvilke programmer der er åbne etc. Billedet øverst viser hvordan Mission Control ser ud hos mig.

Øverst vil du altid se en oversigt over Dashboard, dit skrivebord samt åbne programmer, der anvender fuldskærmsvisning. Du kan vælge dem ved at klikke på dem.

Under oversigten er der en oversigt over alle de åbne programmer, der er på det aktive skrivebord. Her kan du igen vælge hvilket program du vil gå til ved at klikke på det.

Du kan zoome ind på et vindue ved at føre pilen henover og trykke på mellemrumstasten. Zoom ud igen ved at trykke på mellemrum igen.

Sådan tilføjer du flere skriveborde

En af de smarte ting ved Mission Control er, at man kan oprette flere skriveborde. Det gør man ved at føre pilen op i højre hjørne og trykke på plus-knappen. Gør man det vil man se, at der i oversigten nu er to skriveborde.

Prøv at vælge det nyoprettede. Åben derefter Mission Control og vælge det første skrivebord igen. Du vil bemærke, at det nye skrivebord ikke viser dine åbne programmer.

Fidusen er at man kan fordele sine åbne programmer på flere skriveborde. På den måde kan man gøre tingene meget mere overskuelige. Man kunne for eksempel lavet ét skrivebord til fotobehandling, ét til arbejde og ét til FaceTime.

Vil man åbne et program på et bestemt skrivebord, vælger man skrivebordet og åbner programet der. Det er også muligt, med Mission Control åben, at trække de åbne programmer rundt mellem de forskellige skriveborde.

Organisering af programmer

Man kan godt have et program tilknyttet flere skriveborde på samme tid. Det kunne være, hvis man benyttede Safari både til arbejde og til sin fotobehandling. Det gør man ved at højreklikke på ikonet i docken og vælge Indstillinger og herefter hvilke skriveborde programmer skal være tilknytte. Man kan endda have ét dokument i et program tilknyttet ét skrivebord, og et andet dokument i samme program tilknyttet et andet skrivebord.

Er et program kun tilknyttet ét skrivebord, og arbejder man på et andet, kan man alligevel godt bruge programmet. Klikker man på det i docken bliver man så bare sendt til det pågældende skrivebord.

Mission Control virker ved første øjekast måske lidt uoverskueligt, men lige så snart man kommer i gang med det, vil man hurtigt opdage, at det er enormt anvendeligt. Selvfølgelig ikke, hvis man bare bruger sin Mac til skiftevis Mail og Safari, men i de tilfælde, hvor man har mange programmer og vinduer åbne på samme tid.

Mission Control er den bedste metode til at få overblik, hvis man har mange åbne ting i gang på samme tid.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.