Apples tilbyder nok branchens bedste batteritid på deres MacBooks. Dette sker via en kombination af fornuftig hardware og ikke mindst software. Det sidste kan ses ved at en MacBook holder væsentligt kortere tid på en opladning, når den kører Windows sammenlignet med macOS.

Men selvom Apple har godt styr på tingene, kan man jo godt bruge et par tricks for at strække tiden mellem hver opladning endnu mere. Vi har samlet de bedste her.

Opgrader macOS til nyeste version

Det lyder måske underligt, men man kan få et væsentligt bidrag til batteritiden ved altid at holde sin MacBook opdateret med seneste macOS. For Apple er batteritid et væsentligt spørgsmål og en stor konkurrenceparameter. Apple vil derfor hele tiden forsøge at optimere batteritiden, når der kommer opdateringer til macOS. Det får man kun glæde af ved at holde sin maskine opdateret.

Det er specielt tydeligt ved overgangen til macOS Sierra, der i skrivende stund er det nyeste styresystem. Udover i sig selv ikke at være så krævende, indeholder Sierra en del teknologi beregnet til energibesparelse. Dette gælder blandt andet "App Nap", der automatisk skruer ned for blusset på programmer, der er i baggrunden.

Brug Energibesparlse

Det første man bør gøre at at anvende Apples eget værktøj. Det hedder Energibesparelse, og kan findes i Systemindstillinger.

Det er helt basalt og intuitivt. Her kan du styre hvor hurtigt din MacBook skal gå på standby, når ikke du bruger den. I Standby bruger MacBook'en ikke nær så meget strøm, så jo hurtigere den kan komme derned jo bedre. Pointen er, at når man alligevel ikke bruger sin computer, kan man lige så godt få den i standby hurtigst muligt. Selvfølgelig skal der dog være plads til at man ikke bruger den et par minutter, så set ikke tærsklen alt for lav. Start så lavt så muligt og juster op, hvis det er et problem.

Du kan endda sætte et skema op, så MacBook'en for eksempel lukker ned hver dag på et bestemt tidspunkt.

Slå de trådløse funktioner fra, hvis ikke du bruger dem

Wi-Fi og Bluetooth er to ting der kører konstant i baggrunden - også selvom du ikke bruger dem hele tiden. Dette er sådan set også fint nok, en væsentlig andel af det at bruge en computer er relateret til netadgang. Men er der længere perioder, hvor du ikke skal på nettet, kan du hente lidt ekstra batteritid ved at slå de trådløse funktioner fra. Det giver eksempelvis lidt ekstra tid, hvis du ser video eller arbejder på en opgave.

Du slår funktionerne fra ved at klikke på det pågældende ikon øverst til højre i menu-baren. Her kan du vælge at slå til eller fra.

Skru ned for skærmens lysstyrke

Der kan være en del batteritid af hente, ved at skrue ned for lysstyrken på skærmen. Jo kraftigere blus du har på skærmen, desto mere strøm bruges der naturligvis. Det klares nemt ved at trykke på tastaturets knapper til formålet. De er øverst til venstre på tastaturet.

Hold øje med batteriet

Er man nørd, skal man selvfølgelig gå grundigt til værks. Et godt råd lyder, at man ikke kan ændre på noget, hvis ikke man kan måle det. Hvordan skulle man ellers vide, at det man gør har en effekt?

Derfor kan det være en god ide at installere et værktøj til batteriovervågning. Det kunne være et program som Battery Diag, der kan hentes gratis i Mac App Store (link). Det giver alle de information, man har behov for.

Fjern tilsluttet ekstraudstyr

Tilbehør som ekstern mus, harddiske og ølkølere bruger selvfølgelig strøm, når de er koblet til din MacBook. Det samme gør det optiske drev (hvis din MacBook har et sådannet). Så frakobl tilbehør du ikke bruger og skub evt. DVD'er ud af drevet.

Opsummering

Strombesparelse skal selvfølgelig ikke blive et mål i sig selv - for så ville det bedste være at have sin MacBook slukket hele tiden. Omvendt er der heller ingen grund til at den kører for fuld skrue i døgndrift. Kunsten ligger i at gøre det nødvendige. Brug batteritiden på det der tæller og skru så meget ned for alt det andet.

Hvis du har et godt tip til at få mere batteritid for pengene, så læg en kommentar.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.