Tiden går som bekendt, og den Mac der engang var ny og funklende, er med garanti ikke længere så hurtigt som da du købte den. Et par års brug kan tage hårdt på en computer. Jeg har samlet et par tips til hvordan du kan genskabe noget af fordums storhed. Der er ingen mirakelkur, men får man lidt hist og her, giver det alligevel en mærkbar forbedring i sidste ende.

Jeg vi starte med et par hardwaretips, der virkelig kan gøre en forskel, men som også er dyrere og ikke altid mulige. De andre tips er relateret til software og oprydning og kan bruges af alle.

RAM, RAM og atter RAM

RAM er stort set altid den begrænsende faktor for din computers hastighed. Apple har et godt hjælpeværktøj kaldet Aktivitetsovervågning. Du finder det i Program-mappen under Hjælpeprogrammer. I Aktivitetsovervågning kan du blandt andet se RAM- og CPU-forbrug. Her vil du kunne se at der stort set altid er masser af fri CPU. Din Mac har altså typisk masser af ledige kræfter. Undtaget er særlige tilfælde med processortunge opgaver som videoredigering etc. I dagligdags brug er CPU ikke problemet. Der er RAM derimod. Typisk vil der aldrig været noget ledig RAM. Systemet elsker RAM, og tager alt det i brug det kan.

Det vil derfor stort set altid give en dramatisk hastighedforøgelse, at smide noget mere RAM i maskinen. Dette er dog ikke altid noget man kan gøre selv, da nogle Mac-computere kommer uden mulighed for selvopgradering af RAM. På de computere hvor det kan lade sig gøre, så brug de par hundrede kroner det koster og køb noget mere RAM. Dobbelt op på hvad du har i forvejen. De penge vil være givet rigtigt godt ud.

Få et SSD-drev

Noget af det det koster mest tid i dagligdagen er læsning og skrivning til disken. En moderne SSD er meget hurtigere end en gammeldags roterende HD. Hvis du udskifter en HD med en SSD, vil du opleve en markant forbedring i din Macs ydelse. Virkelig markant. Det er en operation der kan give en gammel Mac nyt liv. Processen er ret omstændig sammenlignet med de andre ting, jeg har nævnt, men går dit drev i stykker og derfor alligevel skal skiftes, så benyt lejligheden til at bytte det ud med et SSD.

Reducer opstartstiden

Tiden fra du tænder din Mac til den er klar til brug bliver længere, hvis du har mange programmer, der er sat til automatisk at blive åbnet ved opstart.

Åbn Systemindstillinger > Brugere & grupper. Vælg den pågældende bruger og tryk på fanen "log ind-emner". Her kan du se hvilke programmer, der automatisk åbner, når du logger ind efter en opstart. Fjern dem du ikke har brug for ved at markere dem og trykke på minus-knappen nederst. Men lad vær med at gøre det i blinde. Nogle ting som eksempelvis backup-apps skal køre i baggrunden for at virke, hvis du fjerner dem fra listen, skal du selv starte dem hver gang.

Forøg læse- og skrive-hastigheden på din harddisk

Ved at rydde op på dit drev kan frigøre plads og derved potentielt set øge hastigheden på din Mac. Dette er specielt tilfældet, hvis din harddisk er meget tæt på at være fyldt op. Så slet de ting, der bare ligger og fylder. Smid dem eventuelt over på en ekstern disk, hvis det er noget der skal arkiveres.

Hold softwaren opdateret

Software er fyldt med fejl, der af og til kan gøre din Mac langsommere. Heldigvis bliver de som oftest rettet over tid. Men det kræver at du får installeret softwareopdateringerne. Heldigvis gør Mac App Store det nemt, da du så bare skal tjekke et sted. Har du anskaffet software andre steder fra, skal du selvfølgelig huske at tjekke der også.

Luk programmer du ikke bruger

Åbne programmer, også selvom de bare ligger i baggrunden, bruger af din Mac's ressourcer. Ved at lukke de programmer du ikke bruger, får du frigivet lidt ekstra til de andre. Overvej dog også bekvemmeligheden. Du skal ikke lukke Safari, hver gang du tjekker mail og lukke Mail hvergang du browser i Safari. Det bliver for omstændigt. Men luk programmer du ved du ikke skal bruge mere den pågældende dag. Bemærk at det ikke er nok at lukke vinduet. Programmet skal lukkes rigtigt for eksempel ved at trykke på command + Q.

Apple har som nævnt tidligere et godt hjælpeværktøj kaldet Aktivitetsovervågning. Her kan du også se præcis hvilke programmer og systemprocesser, der æder af de Mac's ressourcer, og dermed gør din Mac sløv. Typisk er det som nævnt ovenfor RAM'en der er problemet. Via Aktivitetsovervågning kan du identificere og lukke de programmer der æder dine resourcer.

Luk Safari-faner du ikke bruger

Som tilfældet er for programmer, bruger hver fane i Safari ressourcer. Dette fremgår også af Aktivitetsovervågning. Måske ikke ret meget for hver enkelt fane, men har du mange åbne løber det hurtigt op. Nogle gange er det også bare en enkelt, der er løbet løbsk og æder dine ressourcer. Ved at lukke de faner du ikke bruger, frigiver du ressourcer. Igen skal du tænke dig om, lad være at lukke faner du jævnligt skifter mellem. Det er en afvejning af bekvemmelighed og ydelse.

Fjern de Meddelsescenter-widgets du ikke bruger

Samme sang igen. Widgets i Meddelsescenter bruger ressourcer. Fjern dem, du alligevel aldrig bruger.

Ryd op på skrivebordet

MacOS's skrivebord kan være en resurcesluger. Har du et mange ting på det, går det ud over hastigheden. macOS opfatter alle de ting du har på skrivebordet som en særskilt lille vindue med hver deres RAM-forbrug. Jo færre emner du har på skrivebordet, desto hurtigere vil din Mac blive. Selvfølgelig ikke noget dramatisk, men lidt har også ret. Flyt ting helt væk fra skrivebordet eller saml ting i mapper.

Midlertidige problemer kan skyldes Spotlight

Spotlight er macOS's smarte søgesystem. Det indekserer alt på ens computer, og gør det lynende hurtigt at finde det man søger efter. Så snart det er blevet indekseret vel at mærke. Mens indekseringen står på, som efter en softwareopdatering, går det alvorligt ud over ressourcerne. Føles din Mac ekstra langsom så tjek om Spotlight er i gang med at indeksere. Det gør du ved at trykke på forstørrelsesglasset i øverste højre hjørne. Her vil der stå, hvis en indeksering er igang. Når den er færdig er din Mac hurtig igen.

Prøv en genstart

Nogle gange kan de mest enkle ting gøre en forskel. Normalt burde det ikke spille en rolle, men en genstart af computeren kan i visse tilfælde være det der skal til.

Artiklen er opdateret i juli 2024.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.