I gamle dage, hvilket i vores verden vil sige for ganske få år siden, var det god latin at lade sin bærbare computer eller mobiltelefon lade op i 15-18 timer første gang man satte den til opladning. Herefter var rådet, at man skulle huske at aflade den helt en gang i mellem og lade dem helt op.

Årsagen er at de såkaldte NiCd-batterier (nikkel-cadmium) har det man kalder en hukommelseseffekt. Hvis ikke man aflader dem helt før man sætter dem til opladning eller afbryder opladningen inden den er helt færdig, får batteriet mindre og mindre kapacitet for hver opladning.

I dag bruger man dog ikke længere genopladelige batterier af NiCd-typen, men er gået over til batteriet baseret på lithium-ioner (Li-Ion) og de har nogle helt andre egenskaber. Det er denne type batterier, der sidder i iPhones, MacBooks og så videre.

Sådan får du dit batteri i din bærbare computer til at holde længere

Med et Li-ion-batteri er det ikke nødvendigt at aflade det helt hver gang, før man oplader det igen. Faktisk tværtimod. Et Li-ion-batteri har ikke godt af at blive afladet helt, da det forkorter batteriets levetid. Det har i teorien heller ikke godt af at blive opladt helt.

Man giver derfor sit batteri den længste levetid, ved at holde det i intervallet 20-80%. Den positive effekt af at holde sig inden for den øverste grænse er dog så lille, at man kan se gennem fingre med det, og bare lade det helt op hver gang. Det er også dette, der giver den længste batteritid i det daglige. Det vigtigste er, at undgå total afladning alt for tit.

Ellers er det der betyder mest for batteriets levetid, at man undgår at det bliver for varmt. Et batteri ældes fire gange så hurtigt, hvis det har en temperatur på 50 grader eller højere. Så undgå at ventilationshuller er dækket til eller af MacBook'en ligger på for eksempel en dyne, hvor den ikke kan komme af med varmen. Tilsvarende skal man ikke oplade ved for lav temperatur. Stuetemperatur er bedst, så har man været ude en kold vinterdag, bør man vente en times tid indtil batteriet har nået stuetemperatur før man sætter den til opladning.

Det korte af det lange er altså, at man giver sit batteri den længste levetid ved at undgå at aflade det helt, samt undgå at det får for høj en temperatur.

Scroll ned for at se kommentarer

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.