Som du sikkert ved, har alle filer på din computer et navn bestående af to dele adskilt af et punktum. Det kunne eksempelvis være "bryllupsinvitation.txt".

Det der står til venstre for punktummet er selve navnet. I dette tilfælde altså "bryllupsinvitation". Punktummet og det der står til højre for dette betegnes filendelsen. Den fortæller hvilken type fil, der er tale om. Det vil sige om filen er et tekstdokument, et regneark, et billede etc. I dette tilfælde er filendelsen ".txt", hvilket fortæller os at der er tale om et tekstdokument.

Filendelser har den praktiske egenskab, at de er knyttet til en bestemt app. Det vil sige at når man dobbeltklikker på en fil for at åbne den, så er det filendelsen der bestemmer hvilken app, som filen bliver åbnet i. Det er smart, for hvordan kunne systemet ellers vide, at "bryllupsinvitation" er et tekstdokument, der skal åbnes i en teksteditor og ikke en video, der skal åbnes i en afspiller?

Alle filendelser eller filtyper er altså knyttet til en bestemt app eller program, når man dobbeltklikker på dem i eksempelvis Finder eller Spotlight. For eksempel åbner .txt filer i TextEdit og .pdf filer i Billedfremviser.

Men sådan behøver det ikke være. Du kan nemlig selv bestemme hvilken app en given fil eller filtype skal associeres med. Enten for hver enkelt fil eller for alle filer af en bestemt type. Måske har du behov for at alle tekstfiler åbner i en bestemt editor, måske har du behov for at kun et bestemt dokument åbner i en anden editor end alle andre. Begge ting kan nemt lade sig gøre.

Skift standardprogram for en enkelt fil

Hvis du vil skifte standardprogrammet for en enkelt fil, skal du finde den i Finder og højreklikke på den. Det frembringer en menu, hvor du skal vælge "Vis info". Er du mere til tastaturgenveje, kan du også trykke cmd+i. Begge dele åbner et info-vindue med oplysninger om den valgte fil. Det vigtige her er afsnittet "Åbn i".

Her vil du kunne se, hvilket program der er filens standardformat. Klikker du på menuen, vil du se hvad der ellers er af muligheder. Du vælger det ønskede program og kan derefter lukke info-vinduet. Fremover vil filen åbne i det program du har sat den til.

Skift standardprogrammet for alle filer af en bestemt filtype

Ønsker du at ændre standardprogrammet for alle filer af en bestemt type på én gang, kan det også lade sig gøre. Du åbner info-vinduet som ovenfor beskrevet og vælger det ønskede program. Derefter trykker du på knappen "Ret alle". Det vil ændre standardprogrammet for alle filer med samme filendelse, der herefter fremover vil åbne i det nye standardprogram.

Du skal være opmærksom på, at har du sat enkelte af filerne til at åbne i et specielt program, så bliver det ikke overskrevet af den nye indstilling. Så du skal altså ikke være bange for, at miste dit arbejde med at associere enkelte filer med specielle programmer, fordi du ændrer standardprogrammet for alle dokumenter af en bestemt type.

App Store og Andet

Nogle gange er der mange muligheder at vælge mellem, andre gange er der slet ingen. Det kommer helt an på, hvilke programmer du har installeret på sin Mac. Først og fremmest vælger Apple kun de mest oplagte i listen.

Ved at trykke op "Andet" i menuen kan du dog selv vælge frit mellem alle dine programmer, også blandt dem, der ikke er så oplagte.

En anden mulighed er, at trykke på "App Store" i menuen. Det sender, som navnet siger, en til App Store, hvor man vil blive præsenteret for programmer, der er beregnet til håndtering af lige præcis den typer fil, du sidder med. Ganske smart måde at finde egnede programmer på.

Som du kan se, er det nemt at få kontrol over, hvilke filer der skal åbne i hvilke programmer.

Artiklen er opdateret i december 2019.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.