En ny type meget irriterende spam er begyndt at florere på iPhonen. Snedige typer har nemlig fundet en metode, der smækker spam direkte ind i kalenderen.

Denne type spam sker via invitationer i Apples iCloud-kalender til iOS og macOS. Disse invitationer bliver vist som notifikationer på ens iPhone eller Mac og bliver automatisk lagt ind i ens kalender, som enhver anden kalenderinvitation man modtager. Typisk er det reklame med overskrifter som "Louis Vuitton" eller "Oakley" - eller generelt bare kinesisk bras.

Vi er vant til at modtage og håndtere spam i vores emails, men når vi ser den i vores kalenderen kan det virke grænseoverskridende. Det bliver for personligt.

I modsætning til andre typer af spam, kan man ikke bare ignorere det og få det filtreret ud af systemet. Der findes dog et par ting man kan gøre - omend det ikke er ideelle løsninger. Den ideelle løsning kan kun Apple levere, nemlig at få lavet iCloud-systemet om, så den slags slags ikke kan lade sig gøre.

Derfor er denne type kalender-spam mulig

Inden jeg kommer med forslag til, hvordan du slipper af med din kalender-spam, vil jeg forklare, hvordan det overhovedet er muligt, at ens kalender bliver fyldt med den slags.

Folkene bag denne spam udnytter at kalenderen bruger ens iCloud-mailadresse - som man automatisk får tildelt, når man opretter en iCloud-konto eller Apple ID, som det også kaldes - til at sende invitationer via. Kender man folks Apple ID eller iCloud-mailadresse kan man derfor sende dem kalenderinvitationer.

Spamerne kender ikke nødvendigvis din iCloud-mailadresse. De gætter sig bare frem. Typisk består den jo af ens for- og efternavn i en eller anden kombination. Ved at bruge en database over for- og efternavne, kan spamernes system automatisk generere millioner af mulige iCloud-mailadresser. Herefter er det bare at sende invitationer ud til dem alle. De fleste rammer ved siden af, men nogle af dem rammer tilfældigvis rigtige iCloud-mailadresser. De har ramt min, måske har de også ramt din. Resultatet kender vi: Man får en spam-invitation lagt ind i sin kalender.

Det kan du selv gøre for at slippe af med kalenderspam

Der er desværre ikke nogen rigtig god løsning på problemet i øjeblikket. Ingen løsninger der effektivt får stoppet kalenderspam en gang for alle, samtidig med at du kan fortsætte med at bruge kalenderen som du plejer.

Der er et par halve løsninger, der til nød kan bruges indtil Apple får bugt med problemer via en opdatering til iCloud-kalenderen. Dem funder du her under.

Sådan fjerner du eksisterende kalender-spam

Det første du skal gøre er at få fjernet eksisterende spam i din kalender. Den indlysende - men forkerte - tilgang til dette er simpelthen bare at afvise invitationen. Det er en nem og effektiv metode til at fjerne eksisterende spam fra kalenderen. Men dette skal du ikke gøre!

Når du afviser en begivenhed, bliver vedkommende der har inviteret dig nemlig notificeret om, at du har afvist invitationen. Når du afviser en invitation får han altså at vide, at der er modtager på den mailadresse han havde gættet på i første omgang. Resultatet er, at du formodentligt bare vil modtage endnu mere spam.

For at rense din kalender for spam skal du i stedet bruge dette trick, der kan slette begivenhederne uden at notificere afsenderen.

Sådan gør du:

1. Åbn Kalender-appen på din iPhone eller Mac.

2. Opret en ny iCloud-kalender. Kald den "Spam". På Mac skal du vælge "Ny kalender" fra Arkiv-menuen. På iPhonen skal du trykke på Kalendere nederst og herefter på Rediger og Tilføj kalender...

3. Flyt alle dine spam-begivenheder over i denne kalender. Det gør du ved at vælge begivenheden og herefter markere at den skal tilhøre Spam-kalenderen.

4. Gå nu til kalenderoversigten og slet den Spam-kalender du lige har oprettet.

5. I det vindue der kommer frem, skal du vælge at slette den uden at notificere afsenderen.

Med denne metode får du fjernet den irriterende spam fra din kalender uden at afsenderen får bekræftet at din iCloud-mailadresse eksisterer. Ulempen er, at det skal gøres hver gang du får en ny invitation, da det ikke permanent stopper fremtidige invitationer.

Sådan undgår du ny spam i din kalender

Hvis du helt vil undgå at der kommer spam i din kalender, er en effektiv metode at konvertere den til emailspam, som er langt mindre påtrængende og nemmere at filtrere bort.

I iCloud er det nemlig muligt at vælge, om nye invitationer skal sendes til ens kalender eller til ens email. Det sidste er typisk noget man bruger, hvis ikke iCloud-kalenderen er ens primære kalender.

Sådan gør du:

1. Åbn hjemmesiden icloud.com i en browser på din computer.

2. Log ind med dine kontooplysninger.

3. Tryk på Kalender.

4. Tryk på tandhjulet i nederste venstre hjørne og vælge Indstillinger.

5. Tryk på Avanceret øverst.

6. Under Invitationer skal du vælge "Send email til ...".

7. Tryk på arkiver.

Nu bliver alle dine kalenderinvitationer sendt til din mailadresse istedet for til din kalender. Du slipper altså ikke af med dem, men du undgår dem i hvert fald i kalenderen. I dit mailprogram, kan du evt. sætte et filter op, der automatisk sletter disse invitationer.

Ulempen er, at hvis du jævnligt bruger funktionen med at modtage invitationer direkte i din kalender fra mere lødige kilder, så vil de også forsvinde.

Kun Apple kan løse problemet

De ovenfornævnte ting er kun midlertidige løsninger til at sno sig uden om kalenderspam. De løser ikke problemet. Vi må derfor håbe på at Apple snart finder en løsning. En løsning der sikrer at funktionaliteten med at man kan invitere andre bibeholdes, men at den ikke kan udnyttes til at sende spam med. Forhåbentligt sker det snart, da problemet har fået omtale i alle des tore amerikanske medier, hvorfor Apple med garanti er klar over det.

Indtil det sker, må vi desværre nok regne med, at problemet accelererer.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.