Apples Fotos er standardappen når det handler om billeder i macOS. Fotos bruges til at lagre, organisere og dele billeder med. En god, men også ret ukendt funktion, i Fotos er muligheden for at arbejde med mere end ét fotobibliotek, så man kan holde billeder helt adskilt fra hinanden.

I denne artikel vil jeg fortælle, hvorfor det giver god mening med flere fotobiblioteker, hvordan du opretter dem, skifter mellem dem, opsætter systembiblioteket og flytter billeder mellem fotobiblioteker.

Hvorfor er det smart med to eller flere fotobiblioteker?

Fotos-appen giver allerede mulighed for at organisere billeder i mapper og albums, så hvorfor er det overhovedet smart at benytte flere forskellige fotobiblioteker?

Det er der flere grunde til. En af dem er, at man kan havde billeder, der intet har med hinanden at gøre, og som man derfor gerne vil holde helt adskilt. Det kunne være private billeder og billeder vedrørende ens arbejde. Her giver det god mening at bruge to forskellige fotobiblioteker. Et andet scenarie er, at man ønsker at nogle af ens billeder bliver synkroniseret med skyen, mens andre ikke gør. For eksempel for at spare plads i iCloud. Her er det nemmeste at oprette to fotobiblioteker, og på den måde holde tingene adskilt.

Sådan opretter du et ekstra fotobibliotek på din Mac

Din Fotos-app er formodentligt allerede sat op med et enkelt fotobibliotek. Ser her hvordan du opretter et ekstra. Eller flere, hvis du har brug for det.

 1. Start med at lukke Fotos-appen, hvis den er åben.
 2. Hold option-tasten nede på tastaturet og tryk på Fotos-ikonet i Docken. Slip option-tasten, når der dukker et vindue op som på billedet øverst.
 3. Tryk på knappen, hvor der står "Opret nyt..".
 4. Giv det nye fotobibliotek et navn og tryl på "OK".

Nu bliver Fotos-appen åbnet med det nye bibliotek. Det er af gode grunde helt tomt og indeholer ikke nogle billeder endnu. Bare rolig dine eksisterende billeder er ikke forsvundet, de ligger bare i dit oprindelige fotobibliotek.

Sådan skifter du mellem fotobiblioteker

Fotos kan kun have ét fotobibliotek åbent af gangen. Vil du skifte til et andet fotobibliotek, skal du lukke Fotos-appen. Herefter skal du holde option-tasten nede, når du åbner Fotos igen. Det åbner det samme vindue som før, hvor du kan oprette nye fotobiblioteker. Det er også her, du vælger, hvilket fotobibliotek du vil indlæse.

Holder du ikke option-tasten nede, når du åbner Fotos, bliver det sidst åbnede fotobibliotek automatisk indlæst. Hver gang du vil skifte, skal du altså holde option-tasten nede, når du åbner Fotos.

Hvad er systemets fotobibliotek?

macOS og Fotos bruger noget der kaldes "systemets fotobibliotek". Det er det fotobibliotek, der bruges på systemniveau til eksempelvis synkronisering med iCloud Fotos etc.

Der kan kun være ét systembibliotek. Det betyder også, at du ikke kan synkronisere to forskellige fotobiblioteker med iCloud. Dette kan du bruge aktivt. Det vil sige at du kan oprette et fotobibliotek til alle de billeder, du ikke ønsker synkroniseret med iCloud.

Vil du ændre hvilket fotobibliotek, der er systemets, skal du sørge for at det ønskede fotobibliotek er åbent i Fotos. Så skal du fra menuen vælge Fotos > Indstillinger og trykke på "Brug som systemets fotobibliotek".

Sådan flytter du billeder fra et fotobibliotek til et andet

Hvis du vil flytte eksisterende billeder fra et fotobibliotek til et andet, skal du gøre sådan her:

 1. Start med at åbne Fotos-appen med det bibliotek, der indeholder de billeder, du vil flytte. Husk at bruge Option-tasten, når du åbner Fotos for at vælge bibliotek.
 2. Find og vælg/marker de billeder, du vil flytte.
 3. Fra menuen skal du nu vælge Arkiv > Eksporter > Eksporter x fotos eller Eksporter uændret original til x fotos. x'et står her for det antal billeder, du har markeret.
 4. I det vindue der kommer frem kan du bruge standardindstillingerne og trykke på "Eksporter" eller du kan finjustere tingene, hvis du vil.
 5. Vælg nu en mappe, som du vil eksportere billederne til.

Du har nu eksporteret de ønskede billeder. Nu skal du importeres i det nye fotobibliotek.

 1. Luk igen Fotos og åbn det herefter med det nye bibliotek valgt.
 2. Fra menuen Arkiv skal du vælge Importer.
 3. Find mappen med de billeder du eksporterede lige før og tryk på "Gennemgå til import".
 4. Nu kan du gennemgå billeder enkeltvis, eller bare importere dem alle.

Nu er billeder kommet ind i dit nye fotobibliotek.

Bemærk at billederne stadig ligger i det gamle fotobibliotek og i mappen du eksporterede til. Dem skal du derfor slette. Husk at være helt sikker på, at billederne er indlæst i det nye fotobibliotek, før du sletter noget.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.