I sidste uge lancerede Apple en ny iMac, der meget vel kan blive den sidste iMac inden Apple skifter fra Intel og over til egne processorer. Den nye iMac er den eneste iMac i Apples sortiment, hvor man selv kan opgradere RAM'en. Det gør den til et ekstremt fornuftigt køb, fordi man derved kan spare tusindevis af kroner, hvis man ønsker mere RAM end de sølle 8GB den kommer med som standard. På alle andre iMacs, som Apple sælger i øjeblikket, er det kun Apple der kan opgradere RAM'en, og det skal gøres, når man bestiller den.

RAM er meget dyrt hos Apple. Faktisk så dyrt, at man skal slippe 23.400 kr ekstra, hvis man vil have 128GB i stedet for de 8GB, der følger med i basisversionen. Det er ikke en slåfejl. Vil man gå fra 8GB til 128GB RAM, når bestiller sin nye iMac hos Apple, koste det 23.400 kr ekstra oveni de 15.999 kr iMac'en koster i sig selv.

De penge kan man lige så godt spare og klare tingene selv. Det er enlig uhyggeligt nemt at opgradere RAM'en i den nye iMAc årgang 2020. Enhver kan finde ud af det. Køb derfor basis udgaven og klar selv opgraderingen.

Hvorfor skal man opgradere RAM'en?

RAM'en fungerer som styresystemets og de forskellige apps arbejdshukommelse. Jo mere RAM du har desto hurtigere kører din computer. Har du for lidt RAM bliver din computer sløv, apps kan være lang tid om at blive indlæst og arbejdsopgaver som billedredigering bliver tunge.

De 8GB RAM som iMacs kommer med som standard er absolut minimum og typisk er det faktisk RAM-mængden og ikke processoren, der er den begrænsende faktor for hastigheden. Mange vil mene at man aldrig bør gå under 16GB og at 32GB er passende. Laver du krævende ting som videoredigering eller bruger andre profesionelle eller tunge apps, vil du med fordel kunne gå endnu højere op.

Min anbefaling er at 16GB er absolut minimum, men da RAM er så billigt så gå efter 32GB eller endda 64GB til at starte med. Pengene vil være godt givet ud og du vil sikre dig, at det aldrig er RAM, der begrænser din Macs ydeevne.

Men hvorfor kommer iMacs så kun med 8GB som standard, når nu 16GB er bedre? Det handler om penge. Apple tjener kassen på at opgradere RAM, og da systemet også kan køre med kun 8GB kan man argumentere for at det er fint nok at have det som standard. Med Apples egne RAM-priser kan man endda diskutere om det er pengene værd at gå efter 16GB. Heldigvis slipper man får den debat ved at klare tingene selv. Her kan man for ganske små penge få en ordentlig omgang RAM og dermed en iMac der fungerer en niveau bedre end den man pakker ud af kassen.

Sådan sætter du selv RAM i din 27" iMac (2020)

 1. Luk iMac'en og tag alle stik ud - også strømkablet.
 2. Læg iMac'en med skærmen nedad. Læg et håndklæde under, så du skåner skærmen.
 3. Nedenunder stikket til strømkablet er der en lille udløserknap til det dæksel, der skjuler RAM-kredsene. Brug en blyant eller kuglepen til at trykke på knappen med så dækslet åbner.
 4. Der er plads til fire RAM-kredse. Sæt de nye RAM-kredse i. Tag de eksisterende ud, hvis du har købt fire nye. Har du købt to nye, så sætter du dem bare i ved siden af de to andre. I siden af selve stikket til RAM'en er en lille udløser, der holder modulet fast.
 5. Sæt dækslet på plads, sæt alle stik tilbage og tænd din iMac igen.

Bemærk, at der kan komme en sort skærm første gang du tænder iMac'en. Det er helt normalt og sker mens den nye RAM verificeres. Når den er startet helt op, så gå ind i "Om denne Mac" fra -menuen øverst og tjek at RAM'en er godkendt.

Hvilken RAM skal du købe?

Apple bruger RAM af typen "DDR4 2.666MHz SO-DIMM", så du skal gå efter den samme type. Normalt sætter man RAM i parvis. Det vil sige, at hvis du ønsker 32GB, så skal bruge to moduler af 16GB eller fire moduler af 8GB. Ønsker du de maksimale 128GB der understøttes, skal du derfor bruge fire styk 32GB-moduler. Det er ikke et must. Du kan godt bruge et enkelt modul på for eksempel 32GB, men hastigheden bliver bedre, hvis man holder sig til par.

Jeg har selv gode erfaringer med RAM fra HyperX Impact, der holder nogle gode priser, men det er ikke så vigtigts hvem producenten er, bare det er den rigtige type: "DDR4 2.666MHz SO-DIMM".

Et lille tip er, at tænke lidt fremsynet. Så hvis du ønsker 32GB RAM nu, så vælg to gange 16GB, da du derved holder to RAM-pladser fri til senere at kunne opgradere igen. Hvis du køber 4 x 8GB nu får du også 32GB, men bruger alle fire pladser og kan derfor ikke opgradere senere uden at skulle skille dig af med den RAM, du lige har købt.

Hvor meget kan du spare?

Nu begynder det at blive sjovt. Vi snakker nemlig tusindevis af kroner. Jo mere RAM du har brug for, desto mere kan du selvfølgelig spare.

Her er Apples priser for at opgradere RAM'en fra 8GB:

 • 16GB: 1.800 kr
 • 32GB: 5.400 kr
 • 64GB: 9.000 kr
 • 128GB: 23.400 kr

Fra disse beløb skal selvfølgelig trækkes den pris man selv skal give for sin RAM. Men det er småpenge i sammenligning. Her er nogle typiske priser:

 • 16GB: 500 kr
 • 32GB: 1.000 kr
 • 64GB: 2.400 kr
 • 128GB: 3.500 kr

Besparelsen er derfor:

 • 16GB: 1.300 kr
 • 32GB: 4.400 kr
 • 64GB: 6.600 kr
 • 128GB: 19.900 kr

Det er ganske store beløb. Særligt hvis du går all in og skal bruge 128GB. Her sparer du så meget, at du få en ekstra iMac og endda har et par tusinde til overs.

Hvis du ikke ved hvad du skal gå efter så køb 2 x 16GB, der fås meget billigt og du har med et snuptag sparet over 4.000 kr.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.