Launchpad er en funktion i macOS, der giver adgang til en iPhone-lignende oversigt over installerede apps, så man får hurtig og nem adgang til at åbne dem. Launchpad kan aktiveres via et gråt ikon i Docken forestillende en raket eller ved at trykke på F4-tasten øverst på tastaturet.

Mange finder Launchpad-funktionen god og brugbar. Det gælder nok særligt, hvis man kommer fra iOS og dermed er vant til en hjemskærm med apps i fine rækker. For andre er det bare et irritationsmoment, som man ved en fejl kommer til at aktivere i ny og næ. For denne sidste gruppe er her et tip til, hvordan du slipper (næsten) helt af med Launchpad.

Sådan fjerner du Launchpad fra Docken på Mac

Det første du skal gøre at at fjerne Launchpad-ikonet fra Docken:

 • Tryk på Launchpad-ikonet og træk det væk fra Docken.
 • Vent et kort øjeblik indtil der står "Fjern" og slip så ikonet.

Nu er Launchpad-ikonet fjernet. Selve funktionaliteten er der dog stadig og kan aktiveres med en genvej eventuelt ved et uheld.

Sådan fjerner du pegefeltets genvej til Launchpad på Mac

Har du en Mac med et pegefelt, kan du åbne Launchpad ved at knibe sammen med tommelfingeren og tre andre fingre på samme tid. En virkelig smart funktion - men jo kun hvis du rent faktisk bruger Launchpad. Gør du ikke det, så kan du deaktivere genvejen på denne måde:

 • Åbn appen Systemindstillinger.
 • Vælg "Pegefelt" i oversigten.
 • Vælg "Flere bevægelser" øverst til højre.
 • Fjern markeringen ud for "Launchpad".

Sådan fjerner du (ikke) tastaturgenvejen til Launchpad på Mac

Som skrevet øverst, kan Launchpad aktives ved at trykke på F4-tasten. Det skal vi have stoppet. Jeg ville gerne kunne skrive at du bare skal gøre det sådan her:

 • Åbn appen Systemindstillinger.
 • Vælg "Tastatur" i oversigten.
 • Vælg "Genveje" øverst.
 • Vælg "Launchpad og Dock" i venstre side.
 • Fjern markeringen ud for "Vis Launchpad".

Problemet er bare, at det ikke virker. F4-genvejen kan ikke fjernes på denne måde. Vil du virkelig gerne af med det, kan du bruge en app som FunctionFlip, hvormed man selv kan styre hvad funktiontasterne gør. Men det er en lidt anden sag - og heller ikke en rigtig løsning.

Er der virkelig ikke andet man kan gøre for at slippe helt af med Launchpad?

Svaret er desværre nej. Der burde være en metode indbygget i macOS,man bare kunne krydse af, men det er der ikke. Launchpad er så integreret i MacOS, at man ikke bare kan slette den. Rent teknisk er Launchpad en del af Docken og kører ikke som en separat proces.

Man kan med nogle fiksfakserier (læs: Terminal-komandoer) komme næsten i mål, men det bliver alt for teknisk og risikoen for problemer er for stor. Særligt i seneste udgave af macOS, Catalina, er det blevet bøvlet. Det bedste er at nøjes med at fjerne Launchpad fra Docken og slå de genveje fra, som man kan.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.