En af de store nyheder i iOS 11 er, at iPaden får en dock tilsvarende den vi kender det fra macOS. For de der ikke bruger macOS og kender til dock-konceptet, er docken i bund og grund bare en app-launcher der viser ikoner over forskellige apps. Man bruger den blandt andet til at skifte mellem åbne apps med eller åbne apps man ofte bruger. Man kan selv bestemme hvilke apps der skal ligge i docken ud over de åbne apps. En af de smarte ting ved docken er at den altid er tilgængelig.

Docken i iOS 11 er både ny og gammel på samme tid. Gammel fordi alle Mac-brugere er bekendt med den, og ny fordi det i iOS-sammenhænge byder på en masse nye funktioner.

Den nye dock kommer i første omgang kun til iPaden. Når iPhone X kommer på markedet, vil den også få den nye Dock.

Se herunder hvordan du bruger iPadens nye dock i iOS 11.

Sådan åbner du docken

En af de vigtigste nyskabelser er at docken kan åbnes uanset hvad man ellers laver - også mens man er i en app. Det sker ved at swipe op fra bunden af skærmen. Det var sådan man tidligere åbnede Kontrolcenter. Det gør man på sin vis stadig. En kort swipe åbner docken og en længere swipe åbner derudover også den nye Kontrolcenter og oversigten over åbne apps. Man kan også åbne docken via en tastaturgenvej (⌘⌥D), hvis man har tilsluttet et fysisk tastatur.

Docken er altså altid tilgængelig med et kort swipe op fra bunden af skærmen. Du fjerner den åbne dock ved at swipe den ned igen.

Sådan tilføjer og fjerner du apps fra docken

Det er nemt at tilføje en app til docken. På hjemmeskærmen skal du holde fingeren på en app et kort øjeblik hvorefter du kan trække den over i docken.

Du fjerner apps fra docken på samme måde, nu skal du bare trække appen væk fra docken.

Docken har plads til 11-15 apps alt efter hvilken iPad du har.

Sådan fjerner du foreslåede apps fra docken

Docken er som udgangspunkt delt i to dele. I venstre side finder du alle de apps, du selv har puttet docken. I højre side vises op til tre apps dynamisk. Det kan være apps du lige har brugt, apps du bruger på en Mac i nærheden eller apps som Siri mener er relevante.

Funktion med foreslåede apps til højre i docken kan du slå fra, hvis du vil. Det gør du i Indstillinger > Generelt > Multitasking og Dock. Her skal du slå "Vis foreslåede og seneste apps" fra helt nederst.

Sådan åbner du to apps på samme tid

Docken kan også bruges til at åbne to apps på samme tid. Det er det Apple kalder Split View og Slide Over. Start med at åbne den ene app og åbn herefter docken med et kort swipe. Nu kan du trække en anden app fra docken og op på skærmen. Hvis appen understøtter Split View eller Slide Over vil du nu åbne sammen med den første app, når du slipper fingeren.

Hvis du slipper fingeren helt ude i højre eller venstre side af skærmen åbner den nye app i Split View - altså side om side med den første app. Slipper du fingeren midt på skærmen åbner den nye app i Slide Over - altså oven på den første app. Du kan skifte mellem Slide Over og Split View ved at skubbe den mørkegrå steg i toppen af appen op eller ned.

Du lukker Split View og Slide Over ved at skubbe appen ud af skærmen.

Brug docken til at kopiere ting mellem apps.

Du kan også bruge docken til at kopiere ting fra én app til en anden.

Du kan eksempelvis kopiere et link fra Safari til Noter. Træk det link du vil kopiere fra Safaris adressefelt hen over en app i docken og vent et sekund på at appen åbner. Herefter kan du slippe linket, som bliver indsat i Noter.

På samme måde kan du gøre med filer, som du trækker fra en app over i en anden via Docken. Det kunne være et tekstdokument eller et billede.

Funktionen kræver lidt øvelse, da du skal bruge to fingere. Den ene trækker i emnet du vil kopiere over i en anden app, og den anden finger åbner docken imens.

Virker på alle iPads med iOS 11

Alle iPads med iOS 11 har adgang til den nye dock. Split Screen- og Slide Over-funktionerne er dog begrænset til de iPads der understøtter det.

Slide Over understøttes af iPad mini 2, iPad Air, 5. generation iPad eller nyere samt alle iPad Pro.

Split View understøttes af iPad mini 4, iPad Air 2, 5. generation iPad eller nyere samt alle iPad Pro.

Scroll ned for at se kommentarer