En af de helt store nyheder i iPhone 6s er 3D Touch. Det er en ny type multitouch, der også kan registrere, hvor hårdt man trykker samt giver haptisk feedback. Helt lavpraktisk betyder det, at man får nogle helt nye muligheder for at interagere med iPhonen, og at man kan mærke at man trykker.

I denne artikel vil jeg kigge nærmere på, hvad man kan bruge 3D Touch til i praksis. Der er som udgangspunkt to forskellige implementeringer teknologien bliver brugt til - og så alt det andet, der dækker over mere individuelle ting. Jeg tager dem en af gangen.

Quick Actions

Det første er de såkalte Quick Actions. Det er en slags hurtige genveje fra iPhonens hjem-skærm til specielle funktioner i de enkelte apps. Det kunne være en hurtig adgang til optage en film i slowmotion eller laver et nyt opslags på Instagram. Men Quick Actions sparer man derfor en del tryk og tid, end hvis man skulle gå den slagne vej ved at åben appen og finde den pågældende funktion.

Det er nemt at bruge Quick Actions. På hjemmeskærmen skal du bare trykke hårdt på et af ikonerne. Hvis appen understøtter Quick Actions vil du mærke en lille vibration under fingeren og en menu vil dukke op på skærmen, mens resten af ikonerne glider i baggrunden. I menuen kan du så vælge, det du vil. Hvis appen ikke understøtter Quick Actions, vil det komme en lidt længere vibration, og ikonerne vil glide i baggrunde og tilbage til forgrunden igen for at vise, at der ikke er noget at hente her,

Blandt iOS's standard-apps understøtter eksempelvis Safari, Noter og Mail Quick Actions, mens Instagram og Pinterest er blandt de tredjeparts apps, der gør.

Peek and Pop

Hvor Quick Actions altså bruges fra hjemmeskærmen, så er Peek and Pop noget der bruges i de forskellige apps. Peek and Pop består af et let pres, der åbner et nyt vindue, så man kan tage et smugkig (engelsk: peek) på indholdet. Når man så trykker lidt hårdere, vil indholdet i vinduet poppe op til fuld skærm. Det består altså af to tryk: Først et let og dernæst et lidt hårdere. Slipper man fingeren efter det første tryk, forsvinder vinduet, og man vender tilbage til der, hvor man nu var.

Peek and Pop kan eksempelvis bruges i Mail, Safari eller Beskeder. Peeker man en samtale fra oversigten i Beskeder, åbner den pågældende samtale i et vindue, så man hurtige kan se indholdet. Man kan så enten slippe fingeren, og gå tilbage til oversigten, eller at trykke hårdere og åbne den pågælende samtale. Det er specielt smart hvis man leder efter noget. I stedet for at gå frem og tilbage, kan man peeke en samtale og hurtigt vende tilnage til oversigten. Det samme kan man gøre i Safari, når man eksempelvis søger i Google og leder efter en god hjemmeside. I stedet for at gå frem og tilbage, kan man med peek og pop hurtigere lede efter det ønskede indhold.

Det stopper endda ikke her. Når man har peeket, kan man mens man stadig holder fingeren på skærmen, føre fingeren opad. Herved kommer der en lille menu frem. Hvad den indeholder afhænger af situationen. I Instagram kunne det være at man vil like et billede, mens det i Safari giver mulighed for at åbne linket i baggrunden eller kopiere linket etc.

Peek and Pop virker i Apples egne apps stort set alle steder, hvor man skal kigge på noget indhold. Det gælder eksempelvis billeder uanset om de er indsat i Beskeder, Mail eller om man ser på dem i Fotos. Det samme gælder links. Man kan peeke et link i Beskeder for hurtigt at se hjemmesiden, og så vælge at poppe den, hvis man vil åbne i Safari.

Omdan tastaturet til et trackpad

Når du er et sted, hor du bruger iPhonens tastatur, det kunne være i Noter, Mail eller Safari, kan du ved at trykke hårdere på det virtuelle tastatur, omdanne det til et trackpad. Dette trackpad er aktivt indtil man slipper fingeren fra skærmen, og kan bruges til at styre cursoren med. Det gør det meget nemmere at redigere eksempelvis et link, man har skrevet forkert end at gøre det på den gamle måde vat at bruge fingeren direkte i linket som førhen.

Aktivering af multitask-menuen

Alle ved at man kan aktivere multitask-menuen eller apsskifteren ved at trykke to gange på hjem-knappen. Med 3D Touch kan man aktivere det samme ved at trykke hårdt i højre side af skærmen uanset om man er på hjem-skærmen eller i en app.

Hvis man trykker let kan man med en swipe-bevægelse skifte til senest åbne app, mens et hårdere tryk åbner appskifteren helt.

Andre funktioner

Udover de ovenfornævnte "standardting", er der en masse specielle ting man kan med 3D Touch alt efter hvordan den enkelte udvikler af apps vælger at bruge funktionen.

I Fotos kan man bruge det til at aktivere Live Photos. Vælg det ønskede billede og tryk hårdt på det. Dette virker også, hvis man bruger et Live Photos på lås-skærmen.

I Noter kan man eksempelvis bruge 3D Touch, når man tegner. Jo hårdere man trykker, desto kraftigere bliver stregen man tegner. Det samme kan man i andre tegneapps, der understøtter 3D Touch.

Derudover er der en række tredjeparts apps, der har indbygget understøttelse af 3D Touch på en eller anden måde. Det er bare om at prøve sig frem. Både hvad gælder Quick Actions og funktionalitet i selve apps.

Sådan indstiller du følsomheden på 3D Touch

Hvis du finder det vanskeligt at benytte 3D Touch kan du justere følsomheden. Det gør du under Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > 3D Touch. Her kan du også slå funktionen helt fra, hvis du vil.

Du kan eventuelt læse mere hos Apple.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.