macOS har indbygget noget man kalder recovery mode eller gendannelestilstand på dansk. Det er en særlig tilstand man kan starte styresystemet i, hvis man oplever problemer. I recovery mode kan man fabriksnulstille systemet, geninstallere macOS, tage backup, fejlsøge etc. Det er ikke noget, man normalt har brug for, men i visse situationer er det en vigtig funktionalitet at kende.

Hvis du vil boote i recovery mode på en Mac med Apples egen M1-chip, skal det gøres lidt anderledes end vi har været vant til på de Intel-baserede Macs mange år. Her har man kunnet boote i Recovery Mode ved at holde cmd+r nede på tastaturet, når man booter sin Mac. Det kan man ikke på de nye Macs. Det skylds, at M1-baserede Macs har en anden systemarkitektur end de Intel-baserede Macs. Heldigvis er det ikke svært eller noget, det skal bare gøres på en anden måde. Faktisk er det meget nemmere end tidligere.

Sådan booter du i Recovery Mode på en Mac med M1-chip

  1. Start med at lukke din Mac helt ned. Ikke på vågeblus, den skal lukkes helt. Tryk på æble-logoet menuen øverst og vælg "Luk ned".
  2. Tænd din Mac ved at trykke på power-knappen og bliv ved med at holde den nede. Bliv ved med at holde knappen nede selvom Apple-logoet kommer frem. Bliv ved indtil du får vist vinduet med startindstillinger.
  3. Vælg Indstillinger, og klik derefter på Fortsæt.

Nu har du adgang til Diskværktøj, geninstallering af macOS, Terminal etc.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.