FLAC er en forkortelse for Free Lossless Audio Codec, altså et tabsfrit format til komprimering af lyd. Med tabsfrit menes at der ikke mistes information, når lyden komprimeres imodsætning til eksempelvis MP3 eller AAC. FLAC reducerer altså båndbredden og dermed pladskravet uden at ofre noget på lydkvaliteten som tilfældet er for de gængse formater. En digital lydoptagelse kan kodes i FLAC og kodes tilbage og vil stadig være 100% identisk med det man startede med. Lyd kodet i FLAC vil typisk kun fylde være 40-50% af den originale ukomprimerede lyd. FLAC er meget benyttet blandt musikentusiaster og folk der laver musik.

Udover et komprimeringscodec er FLAC også en container. Det vil sige et filformat. FLAC-filer han endelsen med endelsen .flac. FLAC-containeren understøtter tagging, albumbilleder etc. FLAC er open source og royalty-fri og understøttes derfor meget bredt - også af macOS.

Så lagt så godt.

Et af problemerne med FLAC er at det ikke understøttes i iTunes. Det er så nok i virkeligheden mere iTunes problem end det er FLAC's. Årsagen er at Apple anvender sit eget format til tabsfri lyd: Apple Lossless Audio Codec (ALAC) eller bare Apple Lossless. Uanset hvad kan man ikke afspille FLAC-filer direkte i iTunes. Og hvad skal man så gøre, hvis man får en fil kodet i FLAC-format?

Modtager du bare en enkelt fil i ny og næ er det nemmeste nok at bruge Findes preview-funktion. find og marker filen i Finder og tryk på mellemrumstasten. Herefter af spilles filen og du kan springe i den efter behov.

En anden mulighed er at bruge medieafspilleren VLC, som du sikkert allerede benytter i forvejen, da det er en af de bedste videoafspillere på markedet. Den kan nemlig ikke alene bruges til video, men også til lyd. Du kan hente VLC gratis her (link). Afspilningen er meget nem. Du trækker simpelthen bare FLAC-filen over i VLC-afspilleren. Med VLC kan du laver spillelister og dermed benytte den til rigtig musikafspilning, når det handler om mere end en enkelt fil i ny og næ.

Den populære medieserver Plex understøtter også FLAC.

Insisterer du på at benytte iTunes - måske fordi resten af din musik ligger i iTunes - er den eneste mulighed at konvertere FLAC til et format som iTunes forstår. I dette tilfælde er ALAC det oplagte valg, da det bevarer det tabsfrie format. En mulighed er at benytte det lille gratis værktøj LXD (link).

Har du andre forslag, så læg gerne en kommentar.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.