Mac OS X og også mange programmer kommer med et enormt antal præinstallerede sprog, så man kan få vist menuer, hjælpeemner og så videre på sit eget sprog. Dette er selvfølgelig en god ting, men da de fleste kun bruger et enkelt sprog eller to, betyder det også at resten bare fylder på harddisken. De fleste kan nok finde på andet at fylde harddisken med end finsk eller polsk sporogunderstøttelse, men mindre man er fra Finland eller Polen selvfølgelig, men i forstår nok pointen.

Er man i bekneb for plads, kan en sletning af de overflødige sprog, derfor give en noget ekstra plads at gøre godt med. 2-3 GB skal man nok regne med at kunne få frigivet. Det klares heldigvis meget nemt med et gratis program kaldet Monolingual. Se her hvordan.

Frigiv plads på harddisken ved at slette overflødige sprogfiler

Trin 1

Hent Monoligual fra monolingual.sourceforge.net.

Trin 2

Den hentede fil bliver gemt i en mappe kaldet "Overførsler". Den findes normalt i docken ved siden af Papirkurven. Tryk på Overførsler og igen på filen "monoligual-1.7.2.dmg" (Kan have et andet versionsnummer, hvis du bruger en tidligere udgave af OS X).

Programmet installeres ved at hive selve filen "Monoligual" over på "Applications"-mappen:

Trin 3

Start programmet ved at åbne Finder, vælge program-mappen og dobbeltklik på Monolingual. Man vil blive advaret om, at man er ved at åbne et program, der er hentet på nettet, bare klik på "Åbn".

Nu kommer der en lang liste med sprog op.

Trin 4

Adobes nyere programmer har en funktion der tjekker om alle filerne i programpakken er tilstede. Er de ikke det, skal man geninstallere programmet. Dette også selvom det bare er unødvendige sprogfiler, som man sletter. Har man nogle af Adobes nyeste programmer kan man derfor bede Monoligual om ikke at slette sprogfiler fra dem. Det gør man ved at åbne Monoliguals indstillinger: Tryk på Monolingual i munuen øverst og vælg "Preferences...".

Her er en liste over mapper. Tryk på "Add" og vælg den mappe som skal tilføjes. Det kunne være "/Applications/Adobe Acrobat 7.0 Professional". Gentag dette med alle de mapper, hvori du vil bevare alle sprog. Det kan også være en god ide at gøre, hvis du har Microsoft Office 2008, da en sletning af sprogfilerne gør opdatering umulig.

Når man har valg alle mapperne, skal man sørge for, at der ikke er sat hak ud for "Language" i oversigten". Når det er på plads, så lukker man bare Preferences-vinduet igen.

Trin 5

Nu skal man markere de sprog der skal fjernes. Jeg anbefaler at man beholder Dansk og Engelsk. Bruger du andre, så beholder du selvfølgelig også bare dem. Det er meget vigtigt, at du ikke sletter engelske sprogfiler, da det kan give problemer, de steder, hvor der ikke findes danske oversættelser. Igen: Lad være med at slette de engelske sprogfiler.

Bemærk, at de sprog man vil beholde ikke skal være markeret. Man skal markere dem, der skal fjernes. Dobbelttjek at du kun sletter de sprog du ikke bruger inden du går videre. Hvis man laver fejl, skal OS X og de berørte programmer nemlig geninstalleres.

Har du mulighed for at lave backup at sit system, for eksempel via Time Machine, er det nok også en god ide at gøre det inden du starter - bare for en sikkerheds skyld.

Trin 6

Tryk på "Remove" og bekræft at du ønske at slette sprogfilerne. Nu skal du indtaste dit administrator-kodeord. Når det er gjort begynder sletningen. Det tager cirka 10 minutter, alt efter hvor mange ting, man har installeret på sin Mac.

Trin 7

Når programmet er færdigt, han du nu fået afinstalleret flere tusinde sprogfiler og fået frigivet en del plads på harddisken. I mit tilfælde, har jeg fået frigivet 2,6 GB.

Scroll ned for at se kommentarer

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.