En af nyhederne i Lion er en ny måde at scrolle på. I evigheder, eller i hvert fald siden musen med indbygget scroll-hjul blev opfundet, har vi været vant til, at det var selve scrollbaren, man kontrollerede. Førte man fingeren ned, ville scrollbaren følge med, med det resultat at man bliver ført til bunden siden. I Lion er det lige omvendt. Her kontrollerer man indholdet og ikke scrolle-baren. Fører man fingeren ned, trækker man indholdet ned med det resultat, at man bliver ført til toppen af siden.

Ændringen er inspireret af iOS-enhederne og er i virkeligheden logisk nok, omend noget svær at vende sig til. Specielt hvis ikke man har en iPhone eller iPad. Savner man den gammeldags scroll-metode, kan den dog nemt genskabes. Man skal bare åbne Systemindstillinger og herefter Mus eller Pegefelt, alt efter hvad man bruger, og fjernet fluebenet ved "Rulleretnig: Naturlig". Så fungerer scroll som i gamle dage.

Scroll-barer skjules automatisk

En anden, og måske i virkeligheden mere irriterende nyhed i Lion er fraværet af scrollbars, når ikke de bruges. Det er meget i Apples ånd, hvor knapper, lysdioder og andre ting, kun skal være synlige når de bruges. En indikator er kun vigtig når den indikerer noget og ergo er en scroll-bar også kun vigtig, når man scroller, det vil sige, som indikator for hvor langt man er nået i indholdet. Eller er den nu også det?

Få scroll-barerne tilbage

Har man et meget langt dokument, er det noget hurtige at scrolle vi en scroll-bar sammenlignet med en fingerbevægelse på musen eller et pegefelt. Problemer er bare, at eftersom scroll-baren ikke er synlig, kan man ikke komme til at hive i den. En løsning er at scrolle lidt med musen først, og så hurtigt, inden den forsvinder igen, hive fat i scroll-baren. Det er dog ikke særligt elegant. Man kan derfor heldigvis også bare indstille Lion, så scrolle-barerne altid er synlige. Det gør man igen i Systemindstillinger, men denne gang under Generelt. Apple kalder scroll-barer for rulleskakter, så det man skal have fat i er "Vis rulleskakter", hvor man skal markere "Altid".

Der er også et par andre småting, man kan justere, så scroll-barerne fungerer præsic som man vil have dem.

Scroll ned for at se kommentarer

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.