På Windows er defragmentering af harddisken et af de bedste tip til at øge ydeevnen. Defragmentering er en process, der reducerer mængden af fragmenterede filer på harddisken.

Mens vi mennesker opfatter filer på harddisken som sammenhængende enheder af data, ser computerens styresystem anderledes på det. Hver filer består af en række delelementer, fragmenter, der i princippet kan være spredt over hele harddisken. Når en fil skal læse fra harddisken, skal systemet bare have styr på hvor de forskellige fragmenter er placeret, så sammenstykker det selv fragmenterne til én samlet fil. Dette er faktisk ret smart, for det sikrer at harddisken kan udnyttes bedst muligt. Hvis ikke filer var fragmenterede på harddisken, ville der uundgåeligt opstå en masse huller mellem data, huller der ikke nødvendigvis var store nok til at rumme en hel fil.

Hvor fragmentering er ret smart, fordi det sikrer bedre udnyttelse af pladsen, har det også den ulempe, at det kan nedsætte læse og skrive hastigheden. Det sker, hvis fragmenterne er spredt for meget, det vil sige fysisk ligger for langt fra hinanden på disken. En harddisk er en roterende disk med et læsehoved der skal bevæge sig, og hvis data til en fil ligger spredt for meget, skal der bruges mere tid på at lokalisere de enkelte fragmenter og flytte læsehovedet frem og tilbage i forhold til, hvis fragmenterne lå i forlængelse af hinanden.

Derfor er defragmentering smart

Her kommer defragmentering ind i billedet. I denne proces, sørger man nemlig for at fragmenterne bliver flyttet rundt, så de kommer til at ligge så samlet, som det kan lade sig gøre. Derved skal læsehovedet bevæge sig kortest muligt. I denne process flyttes fragmenter altså rundt, for at gøre plads til andre fragmenter. Det siger sig selv, at der skal være en god portion mængde fri plads på disken, før man kan køre en defragmenteringsproces, da der jo selvfølgelig skal være et sted man kan lægge fragmenterne, når de flyttes for at give plads til andre.

Hastighedsforøgelsen ved skrivning og læsning af data kan blive markant forbedret efter en defragmentering, så det er noget man bør gøre jævnligt. Man skal dog selvfølgelig også overveje, om gevinsten er så stor, at det retfærdiggør den tid man skal bruge på det. Det kan nemlig godt tage lang tid, hvis harddisken er meget fragmenteret.

Nu er vi ved at være fremm ved det væsentlige. Hvor enhver garvet Windows-bruger altså kender fordelene ved en defragmentering og jævnligt gør det, kommer vedkommende ofte til kort på Mac. For hvor er OS X's defragmenteringsværktøj? Windows har indbygget et, og da fordelene ved defragmentering er åbenlyse må OS X også have indbygget et. Men det har det ikke, og derfor henter mange en tredjepartssoftware, der kan klare opgaven.

OS X klarer selv optimeringen

Men er det ikke en stor fejl fra Apples side, at noget så vigtigt skal overlades til tredjepart? Jo, hvis det var tilfældet. Man så ignorante er Apple selvfølgelig ikke. Det at der ikke medfølger et defragmenteringsværktøj til Mac skyldes, at det ikke er nødvendigt at defragmentere. Eller skal vi lidt mere korrekt sige: Det er ikke nødvendigt at gøre det selv. Systemet klarer det nemlig uden indblanding fra brugeren. I princippet er fragmentering lige så relevant i OS X som i Windows. OS X klarer bare selv processen med defragmentering via Mac OS X HFS Plus-filsystemet.

Så glem alt om at installere, for ikke at sige købe, tredjeparts-software til defragmentering. Det er spild af penge, og hvis nogen fortæller dig, at det er nødvendigt er de ganske enkelt ude på at snyde dig eller har ikke en tilstrækkelig viden om hvordan OS X fungerer. Det sidste er selvfølgelig fair nok, vi kan ikke alle via alt, men nu ved du i hvert fald, at det ikke er nødvendigt.

En sidste ting der er værd at nævne er, at har man en Mac med et SSD-drev, så er defragmentering i både teori og praksis unødvendig. Her er der nemlig ikke et læsehoved, der skal flytte sig fysisk for at finde data, så her er det (næsten) komplet ligegyldigt, om filerne er fragmenterede eller ej. Faktisk kan man ved hyppige defragmenteringer af drevet være med til at nedsætte holdbarheden, da det slider unødigt på det.

Der kan være undtagelser til ovenstående. I særlige tilfælde kan det være en god ide at defragmentere manuelt. Men det er i helt specielle situationer, og ikke noget den almindelige bruger bør bekymre sig om.

Scroll ned for at se kommentarer

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.