
En dedikeret iTunes-server er en rigtig smart måde at organisere sin musik på. Den kan streame musik på hjemmenetværket og til ens iOS-enheder. Da computeren kun skal benyttes som iTunes-server, behøver den ikke være specielt kraftig. Man kan sagtens bruge en ældre uddateret Mac, der måske er blevet for langsom til det dagligdags arbejde.
Det eneste krav der er til den Mac, man vil bruge er, at den skal kunne køre en nyere udgave af iTunes. I praksis burde alle Macs købt de seneste 10 år fint kunne klare opgaven.
Du skal selvfølgelig også have et iTunes musikbibliotek.
Ideen med en iTunes-server er, at den fungerer i baggrunden og streamer musik til ens andre enheder. På den måde behøver man kun have sin musik liggende ét sted. At levere musik er serverens eneste opgave, og når det hele er sat op, behøver man derfor ikke have en skærm tilsluttet.
Sådan gør du: Opsætning af iTunes
Det første du skal gøre er, at overføre dit eksisterende musikbibliotek til den maskine, der skal fungere som iTunes-server. Dette kan gøres på mange forskellige måder. Man kan kopiere filerne manuelt fra den ene maskine til den anden, eller man kan bruge Apples Overførselsassistent til at flytte sin musik. Hvad der er smartest afhænger lidt af situationen, og vi vil ikke gå yderligere i detaljer her.
Hvis du af og til ripper fysiske CD'er er det smart at kunne gøre det helt automatisk. Åben iTunes's indstillinger og vælg "Importer og skub ud" som den handling, der skal udføres, når du indsætter en CD. Det betyder, at når du indsætter en CD i maskinen, så bliver den automatisk tilføjer iTunes-biblioteket og derefter skubbet ud igen. Man kan altså tilføje musikken fra en CD uden overhovedet at skulle gøre andet end at indsætte CD'en - smart hvis man har frakoblet skærmen.
Nu skal vi have slået Hjemmedeling til. Hjemmedeling er den funktion der sørger for at man kan streame sin musik fra iTunes-serveren til ens andre enheder. Hjemmedeling slås på ældre udgaver af iTunes til via menuen Avanceet-> Slå Hjemmedeling til. På nyere udgaver sker det via Arkiv > Deling i hjemmet. Her skal du indtaste dit Apple ID, det vil sige det brugernavn og kodeord du anvender i iTunes Store (App Store).
På alle de andre enheder du vil streame til, skal du ligeledes slå Hjemmedeling til. På andre computere foregår det på samme måde som på serveren. På iOS-enheder sker det via Indstillinger > Musik. Dette vil give adgang til det delte musikbibliotek på ens andre enheder. Det gælder computere, iOS-enheder og Apple TV. iTunes tillader hjemmedeling på op til fem enheder.
Når dette er på plads, er vi klar til ændre de ting, der gør maskinen til en iTunes-server og ikke bare en computer med iTunes.
Opsætning af serverfunktionalitet
Det første du skal gøre er, at åbne Systemindstillinger og vælge Energibesparelse. Her skal du sørge for, at computeren aldrig går på vågeblus og at skærmen går på vågeblus efter 1 minut. På den måde sikrer man, at computeren altid er tændt og klar til at streame musik. Samtidig sørger man for, at skærmen altid slukkes (man kan også bare koble skærmen helt fra, når man er færdig med opsætningen). Marker også i felterne så harddisken sættes på vågeblus, når det er muligt, og at computeren afbryder vågeblus ved netværksadgang. Det sidste er reelt ikke nødvendigt, eftersom vi lige har bedt om at computeren aldrig går på vågeblus.
Sidst men ikke mindst, så marker de korrekte felter, så computeren automatisk genstarter ved strømafbrydelse eller hvis den fryser. Dette er dog ikke muligt på alle Macs. Derved behøver du ikke bekymre dig om, at computeren nogensinde er gået ned. Det hele genstarter automatisk. Vi har dermed taget alle de forholdsregler vi kan for at sikre os, at computeren altid er tændt eller, hvis uheldet er ude, så genstarter den selv.
Vi skal dog også sikre os, at iTunes selv starter efter genstart. Det klares nemt ved at højereklikke på iTunes-ikonet i docken og vælge Indstillinger -> Åbn ved log ind. Det sikrer at iTunes altid kører, når maskinen er tændt.
Computeren er nu sat op til at fungere som iTunes-server, hvorfra man kan streame musik på sit lokale netværk. Den passer sig selv og vi har taget alle de forholdsregler vi kan for at sikre, at den altid er oppe.
Vil man have adgang via internettet, kan det også lade sig gøre - i hvert fald så længe der er tale om ikke DRM-beskyttet musik, men det er mere avanceret.
Artiklen er ajourført i december 2016.
Scroll ned for at se kommentarer
@Martin Wolsing
God artikel, ser frem til fortsættelsen :-D
God artikel, men kan man gøre det samme med en NAS ? Har en WD2GO.
Er der nogen der ved hvor meget strøm det vil koste om året at have en PowerBook G4 stående som server hele året? :)
@Hollaender
Kan du ikke se i specs hvor meget strøm den bruger, og beregne ud fra det?
@Hollaender
Den bruger omkring 12 watt (12" model), hvis du skruer helt ned for skærmens lys (dvs. så skærmen er helt sort). På en dag svarer det til 12 watt * 24 timer = 288 watttimer eller 0,288 kwt. Omregnet til penge er det lidt mere end en rund 50 øre om dagen.
Vil du spare noget, kan du indstille den til planlagt vågeblus hver nat. Alt efter dit sovehjerte kan du nok sætte den på vågeblus 6 timer hver nat, fx. fra midnat til klokken 6 om morgen. På vågeblus bruger den kun 2 watt, så du kan altså skære 6 * (12-2) watttimer af om dagen med den manøvre. Så er vi nede på 0,228 kwt om dagen. Det er lige over 80 kwt om året eller 160 kroner.
God artikel Martin. Hvor er FB LIKE-knappen ? (:
Er det muligt at sætte serveren op med en iMac G4 eller en eMac?
@Nicolai
Ja (:
En ting som afholder mig fra at flytte musikken til en server (reserve mac eller nas) er, at jeg ikke helt ved, hvor let det så er at overflytte musik til iPhonen. Det gør jeg jævnligt, og kan godt lide at det går let og smertefrit via laptoppen. Hvis jeg forstår server-setuppet korrekt, er der kun "læseret" fra laptoppen derefter, dvs jeg kan ikke drag'n' drop musik til den tilsluttede iPhone. Er der nogen der har erfaring med det? Jeg kommer jo snart til at finde en løsning, hvis jeg ikke skal ruineres helt pga SSD diskplads i kommende macbook pro'er. :-)
G4, 1,42 GHz, 1 GB ram, 80 GB harddisk
Kan det lade sig gøre og med extern harddisk. så ungerne kan se film?
Kan man bruge en TC i stedet så man ikke skal have Mac'en til at stå og køre, TC'en kører jo alligevel?
@Martin
Nej. TC er i princippet bare en eksterne disk. Den har ikke noget styresystem, og man kan derfor ikke installere iTunes på den.