En dedikeret iTunes-server er en rigtig smart måde at organisere sin musik på. Den kan streame musik på hjemmenetværket og til ens iOS-enheder. Da computeren kun skal benyttes som iTunes-server, behøver den ikke være specielt kraftig. Man kan sagtens bruge en ældre uddateret Mac, der måske er blevet for langsom til det dagligdags arbejde.

Det eneste krav der er til den Mac, man vil bruge er, at den skal kunne køre en nyere udgave af iTunes. I praksis burde alle Macs købt de seneste 10 år fint kunne klare opgaven.

Du skal selvfølgelig også have et iTunes musikbibliotek.

Ideen med en iTunes-server er, at den fungerer i baggrunden og streamer musik til ens andre enheder. På den måde behøver man kun have sin musik liggende ét sted. At levere musik er serverens eneste opgave, og når det hele er sat op, behøver man derfor ikke have en skærm tilsluttet.

Sådan gør du: Opsætning af iTunes

Det første du skal gøre er, at overføre dit eksisterende musikbibliotek til den maskine, der skal fungere som iTunes-server. Dette kan gøres på mange forskellige måder. Man kan kopiere filerne manuelt fra den ene maskine til den anden, eller man kan bruge Apples Overførselsassistent til at flytte sin musik. Hvad der er smartest afhænger lidt af situationen, og vi vil ikke gå yderligere i detaljer her.

Hvis du af og til ripper fysiske CD'er er det smart at kunne gøre det helt automatisk. Åben iTunes's indstillinger og vælg "Importer og skub ud" som den handling, der skal udføres, når du indsætter en CD. Det betyder, at når du indsætter en CD i maskinen, så bliver den automatisk tilføjer iTunes-biblioteket og derefter skubbet ud igen. Man kan altså tilføje musikken fra en CD uden overhovedet at skulle gøre andet end at indsætte CD'en - smart hvis man har frakoblet skærmen.

Nu skal vi have slået Hjemmedeling til. Hjemmedeling er den funktion der sørger for at man kan streame sin musik fra iTunes-serveren til ens andre enheder. Hjemmedeling slås på ældre udgaver af iTunes til via menuen Avanceet-> Slå Hjemmedeling til. På nyere udgaver sker det via Arkiv > Deling i hjemmet. Her skal du indtaste dit Apple ID, det vil sige det brugernavn og kodeord du anvender i iTunes Store (App Store).

På alle de andre enheder du vil streame til, skal du ligeledes slå Hjemmedeling til. På andre computere foregår det på samme måde som på serveren. På iOS-enheder sker det via Indstillinger > Musik. Dette vil give adgang til det delte musikbibliotek på ens andre enheder. Det gælder computere, iOS-enheder og Apple TV. iTunes tillader hjemmedeling på op til fem enheder.

Når dette er på plads, er vi klar til ændre de ting, der gør maskinen til en iTunes-server og ikke bare en computer med iTunes.

Opsætning af serverfunktionalitet

Det første du skal gøre er, at åbne Systemindstillinger og vælge Energibesparelse. Her skal du sørge for, at computeren aldrig går på vågeblus og at skærmen går på vågeblus efter 1 minut. På den måde sikrer man, at computeren altid er tændt og klar til at streame musik. Samtidig sørger man for, at skærmen altid slukkes (man kan også bare koble skærmen helt fra, når man er færdig med opsætningen). Marker også i felterne så harddisken sættes på vågeblus, når det er muligt, og at computeren afbryder vågeblus ved netværksadgang. Det sidste er reelt ikke nødvendigt, eftersom vi lige har bedt om at computeren aldrig går på vågeblus.

Sidst men ikke mindst, så marker de korrekte felter, så computeren automatisk genstarter ved strømafbrydelse eller hvis den fryser. Dette er dog ikke muligt på alle Macs. Derved behøver du ikke bekymre dig om, at computeren nogensinde er gået ned. Det hele genstarter automatisk. Vi har dermed taget alle de forholdsregler vi kan for at sikre os, at computeren altid er tændt eller, hvis uheldet er ude, så genstarter den selv.

Vi skal dog også sikre os, at iTunes selv starter efter genstart. Det klares nemt ved at højereklikke på iTunes-ikonet i docken og vælge Indstillinger -> Åbn ved log ind. Det sikrer at iTunes altid kører, når maskinen er tændt.

Computeren er nu sat op til at fungere som iTunes-server, hvorfra man kan streame musik på sit lokale netværk. Den passer sig selv og vi har taget alle de forholdsregler vi kan for at sikre, at den altid er oppe.

Vil man have adgang via internettet, kan det også lade sig gøre - i hvert fald så længe der er tale om ikke DRM-beskyttet musik, men det er mere avanceret.

Artiklen er ajourført i december 2016.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.