Computere kan i princippet ikke få for meget RAM. Jo mere RAM man har i sin Mac desto bedre vil det hele køre. Det gælder selve styresystem OS X samt alle de programmer man bruger. Ofte er det RAM'en og ikke processoren der er den begrænsende faktor for ens Mac's ydelse. Forstået på den måde, at det oftest er RAM, der er mangel på og ikke rå processorkraft. At opgradere RAM-mægden i sin Mac vil derfor give et voldsomt boost i ydelse. Ofte i en grad, så man kan holde liv i sin gamle Mac et par år endnu, hvor man ellers ville have skiftet hele computeren. Typisk har den nemlig rigelige med processorkraft til at afvikle macOS fornuftigt, men mangler RAM.

Hvad er derfor mere nærliggende end at putte noget mere RAM i sin Mac? Det er en billig måde at få mere saft og kraft, og forholdsvist nemt at gå til i de fleste tilfælde.

Det største problem er ofte at finde ud af, om ens Mac overhovedet kan opgraderes på RAM-fronten. Det er nemlig ikke alle Mac's der kan det. På nogle modeller er RAM loddet fast på bundkortet eller utilgængelig på anden vis.

Værst ser det ud for de bærbare Mac's. Hverken MacBook Air eller MacBook kan RAM-opgraderes, mens der gælder for MacBook Pro, at kun modeller fra midten af 2012 eller tidligere kan opgraderes med mere RAM. Alle nyere MacBook Pro kan ikke opgraderes med mere RAM.

Det samme gælder for Mac mini. Kun 2012-modeller eller tidligere kan opgraderes med mere RAM.

Bedre ser det ud for iMac'ens vedkommende. I hvert fald for den store 27" iMac. Her kan alle modeller opgraderes med mere RAM. For den lille 21,5" iMac er det igen kun de ældre computere, hvor RAM'en kan skiftes.

Summasummarum så er det faktisk kun på den store 27" iMac samt ældre modeller af de andre Mac's at Apple tilbyder at brugeren selv kan skifte RAM. En vigtig lære her er, at næste gang du skal købe en Mac, så få den konfigureret med som meget RAM som muligt, når du køber den. Bordet fanger nemlig, da man ikke selv kan smide mere i senere.

Den nemmeste måde at finde ud af om ens Mac kan få mere RAM er at trykke på Apple-logoet i øverste hjørne på ens Mac. Her skal man vælge "Om denne Mac" og trykke på fanebladet "Hukommelse".

Her kan man se hvor mange RAM-pladser ens Mac har, hvor mange af dem der er i brug, og ikke mindst om RAM'en er til at udskifte. Hvis RAM'en kan opgraderes vil der være et link til fremgangsmåde, hvis ikke vil det stå der.

Den praktiske fremgangsmåde til selve udskiftningen er forskellig fra model til model. Det nemmeste er at følge linket, jeg nævnte ovenfor.

Ellers er her links til Apples egne oversiger, hvor fremgangsmåde for de enkelte modeller er gennemgået (på dansk):

- Udskiftning af RAM på iMac
- Udskiftning af RAM på MacBook Pro
- Udskiftning af RAM på Mac mini

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.