Før i tiden var jailbreak noget alle gjorde af den simple grund at den var strengt nødvendigt, hvis man ville kunne bruge sin iPhone i Danmark. Sådan er det ikke længere. Nu er det at jailbreake et valg. Mange gør, men de fleste gør ikke.

Vi har samlet og opdateret vores stof om jailbreaks i nedenstående guide. Læs med og find ud af, hvad jaiolbreak er, hvorfor man jailbreaker, og hvordan man jailbreaker.

Hvad er et jailbreak?

At jailbreake sin iPhone eller iPad betyder, at man fjerner de restriktioner Apple har lagt på enheden i forhold til adgangen til dens filsystem. Som standard har man som bruger ikke adgang til iPhonens eller iPadens filsystem.

Ved at jailbreake kan man få skrive- og læserettigheder til filsystemet, og derfor få adgang til samtlige filer på enheden.

Man taler om to typer af jailbreak. Det kan være tethered eller untethered. Med et tethered jailbreak skal ens enhed forbindes til en computer hver gang enheden har været slukket. Jailbreaket er altså ikke permanent. Med et untethered jailbreak er jailbreaket permanent, og bevares selvom man slukker enheden.

Hvorfor jailbreake?

Rent praktisk betyder et jailbreak, at man kan installere apps uden om Apples App Store, at man kan tilføje diverse tweaks og hacks, at man kan tilføje nye temaer, samt at de apps man installerer kan bruge nogle funktioner, som Apple ellers ikke tillader. En del bruger det også til at lægge piratkopierede pass ind på deres iPhone.

Er det sikkert af jailbreake?

Det korte svar er, at du skal være vågen. Tænk dig om inden du installerer ting og sager fra ukendte udviklere.

Ellers vil jeg henvise til en tidligere artikel og debat om dette emne: Debat: Jailbreak og (manglen på) sikkerhed

Hvilke enheder kan jailbreakes?

Samtlige iPhones, iPads og iPod Touch som Apple har lanceret gennem tiden kan i princippet jailbreakes. Derudover kan nogle Apple TV jailbreakes. De vigtigste enheder der ikke kan jailbreakes er Apple TV 3. og 4. generation samt Apple Watch.

Der vil dog være undtagelser og jo nyere din enhed er, desto mindre er sandsynligheden for at den kan (eller vil kunne) jailbreakes.

Hvilke udgaver af iOS kan jailbreakes?

Det er ikke alle udgaver af iOS, der kan jailbreakes. Apple plejer at lukke de huller der bruges til at jailbreake gennem, lige så hurtigt de bliver kendt. Derfor vil man typisk ikke kunne jailbreake, hvis man er på nyeste udgave af iOS.

Kommer der et jailbreak til en given enhed med et givent styresystem?

Det er et godt spørgsmål. Det plejer der at gøre på et tidspunkt, men Apple TV er et godt eksempel på, at det ikke altid sker. Det er således aldrig lykkedes at finde en metode til at jailbreake Apple TV 3. og 4. generation på - til trods for at den første har været på markedet i flere år.

Den gyldne regel er, at har man en jailbreaket enhed, skal man lade være med at opdatere iOS før et nyt jailbreak er klar. For i princippet kan man komme til at vente længe på at jailbreaket kommer. Måske kommer det aldrig.

Kan man så ikke bare nedgradere sin iPhone eller iPad?

I princippet nej. Hver gang man vil installere iOS på sin iPhone skal den godkendes via Apples servere. Når der kommer en ny udgave af iOS, stopper Apple med at godkende de tidligere udgaver. I praksis betyder det, at man som hovedregel ikke kan nedgradere iOS til en tidligere version. Og slet ikke gå et helt versionsnummer ned. Eksempelvis fra iOS 14 til iOS 13.

Nogen gange kan man så alligevel, men det ligger uden for emnet af dene guide.

Hvordan jaibreaker jeg min enhed?

Det kommer helt an på, hvilken enhed du har. Siden den første iPhone blev lanceret i 2007, er der udgivet et hav af forskellige jailbreaks. De virker på forskellig vis, og er kommet og gået i takt med at Apple har fået lukket de sikkerhedshuller, som udnyttes til at lave jailbreaket gennem.

Fremgangmåden for de forskellige jailbreaks varierer meget. Jeg vil ikke gå i detaljer med selve processen, da værktøjerne eller programmerne man bruger er selvforklarende.

De mest brugte værktøjer til hjailbreak er Unc0ver og checkra1n.

Sådan jailbreaker du ældre enheder

Til de ældre enheder, der ikke kan køre iOS 11 eller nyere er der et hav af forskellige jailbreaks. Et af de mest benyttede er Redsn0w. Med Redsn0w kan man jailbreake enheder helt tilbage til iOS 3.

Artiklen er ajourført i september 2020.

             Ebog cover

Kunne du bruge tippet?

Der er mange flere hvor det kommer fra. Jeg har samlet mine 120 bedste iPhone-tips i en ny ebog (iOS 11).
Bogen har toppet bestsellerlisten i iBooks Store og kan købes for kun 49 kr.