Når du jaibreaker din iPhone, får du mulighed for at installere apps uden om App Store og installere særlige tweaks og personlige temaer. Jeg har samlet og opdateret mit stof om jailbreaks i nedenstående guide. Læs med, og find ud af, hvad jailbreak er, hvorfor man jailbreaker, og hvordan man jailbreaker.

Hvad er et jailbreak?

At jailbreake sin iPhone eller iPad betyder, at man fjerner de restriktioner Apple har lagt på enheden i forhold til adgangen til dens filsystem. Som standard har man som bruger ikke adgang til iPhonens eller iPadens fulde filsystem.

Ved at jailbreake kan man få skrive- og læserettigheder til filsystemet, og derfor få adgang til samtlige filer på enheden.

Hvorfor jailbreake?

Før i tiden var jailbreak noget alle gjorde af den simple grund at det var strengt nødvendigt, hvis man ville kunne bruge sin iPhone i Danmark. Sådan er det ikke længere. Nu er det at jailbreake et valg.

Rent praktisk jailbreaker man, fordi det giver mulighed for at installere apps uden om Apples App Store. Man kan også tilføje diverse tweaks og hacks, tilføje nye temaer, samt at de apps man installerer kan bruge nogle funktioner, som Apple ellers ikke tillader. En del bruger det også til at lægge piratkopierede apps ind på deres iPhone.

Er det sikkert af jailbreake?

Det korte svar er, at du skal være vågen. Tænk dig om inden du installerer ting og sager fra ukendte udviklere.

Ellers vil jeg henvise til en tidligere artikel og debat om dette emne: Debat: Jailbreak og (manglen på) sikkerhed

Hvilke enheder kan jailbreakes?

Samtlige iPhones, iPads og iPod Touch som Apple har lanceret gennem tiden kan i princippet jailbreakes. Derudover kan nogle Apple TV jailbreakes. De vigtigste enheder der ikke kan jailbreakes er Apple TV 3. og 4. generation samt Apple Watch.

Der vil dog være undtagelser og jo nyere din enhed er, desto mindre er sandsynligheden for at den kan (eller vil kunne) jailbreakes.

Hvilke udgaver af iOS kan jailbreakes?

Det er ikke alle udgaver af iOS, der kan jailbreakes. Apple plejer at lukke de huller der bruges til at jailbreake gennem, lige så hurtigt de bliver kendt. Derfor vil man typisk ikke kunne jailbreake, hvis man er på nyeste udgave af iOS.

Ved seneste opdatering af denne artikel, kan alle udgaver af iOS op til 14.3 jailbreakes. iOS 14.4 kan ikke.

Kommer der et jailbreak til en given enhed med et givent styresystem?

Det er et godt spørgsmål. Det plejer der at gøre på et tidspunkt, men Apple TV er et godt eksempel på, at det ikke altid sker. Det er således aldrig lykkedes at finde en metode til at jailbreake Apple TV 3. og 4. generation på - til trods for at den første har været på markedet i flere år.

Den gyldne regel er, at har man en jailbreaket enhed, skal man lade være med at opdatere iOS før et nyt jailbreak er klar. For i princippet kan man komme til at vente længe på at jailbreaket kommer. Måske kommer det aldrig.

Kan man så ikke bare nedgradere sin iPhone eller iPad?

I princippet nej. Hver gang man vil installere iOS på sin iPhone skal den godkendes via Apples servere. Når der kommer en ny udgave af iOS, stopper Apple med at godkende de tidligere udgaver. I praksis betyder det, at man som hovedregel ikke kan nedgradere iOS til en tidligere version. Og slet ikke gå et helt versionsnummer ned. Eksempelvis fra iOS 14 til iOS 13.

Nogen gange kan man så alligevel, men det ligger uden for emnet af dene guide.

Hvordan jaibreaker jeg min enhed?

Det kommer helt an på, hvilken enhed du har. Siden den første iPhone blev lanceret i 2007, er der udgivet et hav af forskellige jailbreaks. De virker på forskellig vis, og er kommet og gået i takt med at Apple har fået lukket de sikkerhedshuller, som udnyttes til at lave jailbreaket gennem.

Fremgangmåden for de forskellige jailbreaks varierer meget. Jeg vil ikke gå i detaljer med selve processen, da værktøjerne eller programmerne man bruger er selvforklarende.

De mest brugte værktøjer til jailbreak i øjeblikket er Unc0ver og checkra1n.

Artiklen er ajourført i marts 2021.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.