Nogle af Apples produkter har en funktion, som Apple kalder rumlig lyd eller spatial audio på engelsk. Det er en slags surround sound, der giver en føles af lyd der omslutter en. Apple kalder det biograflyd, og selvom det nok er at stramme den, så er der alligevel noget om det.

En af ideerne med Apples rumlig lyd-koncept er, at lydfeltet forbliver knyttet til enheden. Det vil sige at stemmer i film forbliver hos skuespilleren eller handlingen på skærmen uanset hvordan du vender og drejer hovedet. Der sker nemlig en dynamisk registrering af din hovedbevægelse og via smarte algoritmer, justeres der på lyden, så den altid forbliver knyttet til skærmens placering.

Hvilket grej skal jeg bruge?

For at kunę bruge spatial audio, skal du have AirPods Pro eller AirPods Max, der i øjeblikket er de eneste hovedtelefoner, der understøtter funktionen. Du skal samtidig have en iPhone 7 eller nyere eller en tilsvarende nyere iPad med iOS 14 eller iPadOS 14 eller nyere. Spatial audio fungerer altså ikke med hverken Apples MacBooks eller Apple TV, ejheller med enheder fra andre producenter. Det skyldes, at Macs og Apple TV ikke har indbygget hardware, der kan fastlægge deres orientering i rummet.

Hvordan slår jeg funktionaliteten til?

Har du den nødvendige hardware, kan du slå funktionen til.

  1. Gå til Indstillinger > Bluetooth.
  2. Find dine AirPods Pro eller AirPods Max i oversigten.
  3. Tryk på infoknappen ud for dine hovedtelefoner og slå herefter Rumlig lyd til.

Du kan trykke på "Se og hør" for at få en demonstration af, hvordan det virker. Du kan skifte mellem stereolyd og rumlig lyd for at høre forskellen mellem dem.

Når du har slået funktionen til, kan du i Kontrolcenter få adgang til indstillingerne. Tryk på lydstyrkeknappen og hold den nede, for mere info.

Hvilke apps understøtter rumlig lyd?

Selv med de rigtige hovedtelefoner og funktionen slået til, er vi ikke helt i mål. For de enkelte apps og tjenester skal også understøtte formatet, førend det virker. Det er langt fra alle der gør det.

Nogle af de apps og tjenester, der understøtter funktionen på nuværende tidspunkt, er:

  • Apple TV-appen
  • Disney+
  • HBO Max
  • Discovery+
  • Paramount+

Musiktjenesten Tidal understøtter det også for nogle sange.

Populære apps og tjenester som Infuse, Netflix, YouTube, VLC og Amazon Prime Video understøtter ikke funktionen.