Surround-receivere er normalt ikke blandt de flotteste gadgets man kan have i hjemmet. Store og klodsede med en ormegård af kabler til de mange højttalere. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis være. Det er Denons HEOS AVR et godt eksempel på. Den er diskret og spiller hamrende godt.

HEOS AVR er en 5.1 kanels surround-receiver i Denons Heos-serie. Heos er kort forklaret Denons svar på Sonos. Det vil sige et flerrumssystem at trådløse højttalere, man kan streame musik til. Typisk er den slags små alt-i-et-enheder med aktive højttalere, men HEOS AVR er en fuldblods surround-receiver som du kan slutte dine egne højttalere til. Du kan også vælge at benytte HEOS' trådløse højttalere, hvis du vil.

Enkelt design der kan tåle at stå fremme - eller blive gemt væk

Designet på AVR skiller sig ud fra de traditionelle knappebefængte surround-receivere ved at være i blank metal og kun have én enkelt knap nemlig volumenknappen. Det betyder at den er pæn nok til at stå fremme i stuen uden at vække opsigt eller at du kan gemme den helt væk, fordi der i virkeligheden slet ikke er behov for at komme til den. Volumen kan du altid styre via en fjernbetjening eller HEOS-appen på iPhonen.

Fronten er i såkaldt titangrå metal og har et skævt knæk på midten. Om det er flot er nok en smagssag, men det giver da enheden lidt kant, om man så må sige.

På bagsiden er der tilslutning for to fronthøjttalere, to baghøjttalere og en centerkanel samt for en aktiv subwoofer. Der er fire HDMI-indgange og en -udgang med ARC (Audio Return Channel) samt lidt andre småting.

AVR understøtter 5.1 kanals surround herunder 24 bit HD-filmlyd via Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio. Det vil sige ikke det nyere 7-kanals Dolby Atmos.

Forstærkeren yder 5 x 50 watt hvilket er rigeligt til bulder og brag i selv de mest krævende film.

HEOS AVR kan integreres trådløst med de andre højtalere i HEOS-serien. Fronthøjttalerne skal dog være kablede, så helt undgå kabler kan man ikke.

Opsætningen er relativ nem og foregår via HEOS-appen på iPhonen. Her styrer man receiveres egne indstillinger samt tilføjer de streamingtjenester man bruger. Har man allerede opsat et HEOS-system i hjemmet er det selvfølgelig allerede gjort en gang for alle. Jeg undrer mig dog over at man manuelt skal fortælle appen hvor langt væk ens højttalere er placeret. Der burde være en automatisk funktion der selv måler og tilpasser lyden til det pågældende rum. Men heldigvis skal det jo kun gøres én gang.

Spiller imponerende godt

Jeg har testet AVR med et sæt fronthøjttalere og subwoofer fra Dynaudio og resten af højttalerne fra HEOS-serien. Den lille HEOS 1 fungerer perfekt som baghøjttaler. Lad mig sige med det samme at det er en fornøjelse at høre musik via en rigtig forstårker som AVR når man er vant til de lidt mere kompakteydende alt-i-et-højttalere. 50W lyder ikke af meget, men det er rigeligt og den aktive subwoofer klarer trykket i bunden. På med en god sci-fi-film og så kører det. Jeg tester altid nyt filmudstyr med min yndlingsfilm, Blade Runner. Det ville være at overdrive at sige at AVR bidrager med en ny dimension til filmen, hvilket også ville være underligt da jeg har set den rigtig mange gange, men den leverer varen hvor og når det behøves.

Styrken ved AVR er at den giver surroundsound uden bøvl - men i en ordentligt kvalitet. Til alle os der ikke gider have stuen fyldt med lange kabler der snor sig hen over gulvet og en grim kasse, men alligevel gerne vil have bedre lyd end den typiske soundbar leverer.

"Verdens nemmeste hjemmebio for hele familien

Her leverer AVR i den grad varen. HEOS-systemet er langt fra fejlfrit. Der er for få musiktjenester der understøttes og appen er unødigt kompliceret, men lydkvaliteten kan der ikke sættes en finger på overhovedet. Det er kvalitet hele vejen igennem. Også bedre lyd end Sonos leverer. Det er jeg nødt til at indrømme, selvom jeg ellers i mange år har sværget til Sonos. Med alt-i-et-højttalerne er der ikke den store forskel, men når Denon hiver en krabat som AVR frem, så kommer Sonos til kort. Sonos har ganske enkelt ikke hjemmebiogrej i deres sortiment der matcher HEOS.

Har du allerede et HEOS-multirumssystem med et par trådløse HEOS-højttalere og en måske en subwoofer i hjemmet er AVR en no-brainer. Se at få den købt, hvis du elsker at se film og vil have smæk på lyden. Er du helt grøn er HEOS AVR en ud af flere der byder sig til, men et rigtigt fornuftigt bud der primært scorer point på den ukomplicerede opsætning - og som sagt på at Sonos slet ikke har noget tilsvarende. Denons markedsfører AVR som "verdens nemmeste hjemmebio for hele familien" - og det beskriver den egentligt meget godt.

Heos AVR kan købes eksklusivt hos Hifi Klubben til 4.699 kroner.